Tensiuni la ambasada SUA din Ucraina: Apropierea dintre Trump și Putin a provocat două demisii

Tensiuni la ambasada SUA din Ucraina: Apropierea dintre Trump și Putin a provocat două demisii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În timp ce președintele american Donald Trump urmărește o apropiere de Rusia și pune presiune pe Ucraina, ambasada Statelor Unite la Kiev se confruntă cu tensiuni interne, dezvăluie un fost oficial.

Schimbarea administrației americane a prins-o pe un post fierbinte pe Bridget Brink, fosta ambasadoare a SUA în Ucraina, aflată în acest post din anul 2022, scrie The Kyiv Independent.

Brink a încercat să se alinieze cu poziția mai dură a noii administrații americane față de Ucraina. Ea a susținut public Casa Albă după întâlnirea dezastruoasă din Biroului Oval a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu Donald Trump și JD Vance.

Cu toate acestea, ea nu a reușit să meargă mai departe pe linia dură impusă de președintele și vicepreședintele SUA și și-a dat demisia pe 10 aprilie, cu doar o lună și jumătate înainte de a împlini trei ani în acest post.

O sursă din comunitatea diplomatică occidentală din Kiev a declarat că Brink a părăsit capitala Ucrainei pe 21 aprilie. Ambasada nu a confirmat public și nici nu a comentat motivele demisiei ei.

Bridget Brink este oficialul de cel mai înalt rang, nu și primul membru al ambasadei americane la Kiev care și-a părăsit postul din cauza dezacordurilor cu strategia lui Trump în Ucraina.

Kraig Cook, de la serviciul Externe din cadrul departamentului de presă al ambasadei, și-a dat demisia în februarie, cu puțin timp înainte de ciocnirea Trump-Zelenski din Biroul Oval.

În scrisoarea sa de demisie, văzută de publicația ucraineană, Cook a criticat punctele de discuție preluate "ca papagalul" de la Kremlin de administrația Trump și a numit acordul pentru minerale esențiale dintre SUA și Ucraina actul unui "prădător".

El a criticat, de asemenea, "tăcerea asurzitoare" a conducerii ambasadei.

Cook a declarat pentru publicația citată că mulți angajați ai ambasadei SUA la Kiev sunt îngrijorați de schimbarea politicii administrației Trump și alinierea acesteia cu Rusia.

Ambasada SUA în Ucraina a refuzat să comenteze.

Misiune imposibilă la Kiev: trecerea de la retorica lui Biden la cea a lui Trump

Înainte de alegerile prezidențiale din 2024, acțiunile și retorica lui Brink au reflectat îndeaproape politicile președintelui american de atunci, Joe Biden.

"Brink a făcut o muncă incredibilă pentru a construi sprijin pentru Ucraina, navigând cu îndemânare în administrația uneori neinspirată a lui Biden și într-un Congres divizat pentru a oferi sprijinul care a ajutat Ucraina să lupte împotriva invaziei Rusiei", a declarat Cook pentru Kyiv Independent.

El a spus că au existat întârzieri în asistența SUA, dar "ambasadoarea Brink s-a aflat în culise, muncind din greu pentru a minimiza acele întârzieri cât mai mult posibil".

"Au existat câteva voci în administrația Biden care nu au susținut la fel de mult asistența pentru Ucraina. Cred că ambasadoarea Brink a fost foarte puternică în a-i convinge pe acești oameni de ce acest lucru era important pentru securitatea și politica externă a SUA să sprijine Ucraina", a adăugat Cook.

După ce Trump a preluat mandatul, Brink și-a schimbat retorica.

Momentul decisiv, vizibil pe plan public, a survenit pe 28 februarie, când Trump și vicepreședintele JD Vance l-au atacat pe Zelenski în timpul unei întâlniri la Casa Albă.

Trump și Vance l-au acuzat, printre altele, pe președintele ucrainean că nu este recunoscător pentru asistența SUA. Într-o decizie fără precedent, Zelenski și delegația ucraineană au primit ordin să părăsească imediat Casa Albă.

Ambasada SUA la Kiev nu a comentat întâlnirea dezastruoasă, dar contul oficial al lui Brink a redistribuit postarea dură de pe X a lui Trump care a venit după ciocnirea cu Zelenski. În postare, Trump a susținut că liderul de la Kiev "nu era pregătit pentru pace" și că "a fost lipsit de respect pentru Statele Unite ale Americii".

Brink a redistribuit pe X și postarea secretarului de stat Marco Rubio în care acesta îi mulțumea lui Trump "pentru că a susținut America într-un mod în care niciun președinte nu a mai avut curajul să îl facă până acum".

"Bridget Brink știa ce trebuie să facă pentru a rămâne în grațiile lui Trump", a spus Cook. "Întâlnirea din Biroul Oval nu a fost o linie roșie pentru ea", a adăugat el.

Atacul din Krivoi Rog, momentul decisiv

Tensiunile au crescut la începutul lunii aprilie, când Brink a comentat atacul rusesc asupra orașului natal al lui Zelenski, Krivoi Rog, soldat cu 20 de morți, inclusiv nouă copii. Spre deosebire de alți ambasadori, ea nu a menționat și nu a învinuit Rusia.

"Îngrozită că în seara asta o rachetă balistică a lovit lângă un loc de joacă și un restaurant din Krivoi Rog. De aceea războiul trebuie să se termine", a postat ea pe X pe 4 aprilie.

Zelenski a observat imediat schimbarea de poziționare a lui Brink, care altădată critica dur atacurile Moscovei, și a taxat reacția "slabă" a unei "țări puternice".

"Din păcate, răspunsul ambasadei SUA este surprinzător de dezamăgitor – o țară atât de puternică, oameni atât de puternici și totuși o reacție atât de slabă. Le este frică să spună chiar cuvântul 'rus' atunci când vorbesc despre racheta care a ucis copiii", a spus Zelenski a doua zi, într-o declarație video. "Trebuie să facem presiuni asupra Rusiei – cea care alege să omoare copii în loc să aleagă încetarea focului", a adăugat el.

Financial Times a analizat mesajele publice pe care le-a transmis Brink și a concluzionat că la începutul lunii aprilie, în cele 75 de zile de la inaugurarea lui Trump, Brink a menționat Rusia doar de cinci ori și nu a atribuir niciodată vina Rusiei pentru atacurile sale asupra Ucrainei.

Reacția lui Zelenski nu a trecut neobservată la ambasada SUA. În toate mesajele publice despre atacurile asupra civililor ucraineni care au urmat, Brink a numit Rusia.

Pe 13 aprilie, ea a reacționat la un atac rusesc asupra orașului Sumî care a ucis 35 de persoane și a rănit 117.

"Astăzi, în Duminica Floriilor, Rusia a lansat rachete balistice asupra Sumî – ucigând 32 de civili ucraineni și rănind 99", a scris ea înaintea bilanțului final care a inclus mai multe victime.

Brink a distribuit, de asemenea, postarea trimisului american Keith Kellogg, potrivit căreia atacul de la Sumî "depășește orice linie de decență" și declarația lui Rubio care a numit atacul rusesc "îngrozitor".

Neînțelegerile cu Washingtonul, imposibil de depășit

În ciuda eforturilor sale de a-și alinia retorica cu administrația Trump, Bridget Brink a demisionat.

Potrivit unuia dintre diplomații occidentali citat sub protecția anonimatului de publicația ucraineană, demisia lui Brink nu a fost legată de comentariile lui Zelenski asupra reacției ei slabe după atacul din Krivoi Rog.

Diplomatul a spus că relația ambasadorului cu biroul președintelui SUA "nu era grozavă" cu mult înainte ca Trump să preia mandatul și asta din cauza sprijinului lui Brink pentru reformele din Ucraina. Potrivit diplomatului, neînțelegerile cu Washingtonul au dus la demisia lui Brink.

O sursă diplomatică familiarizată cu subiectul a confirmat pentru Kyiv Independent că "dezacordurile de politică cu Washington" au fost motivul pentru demisia lui Brink comunicat ambasadelor G7.

"Având în vedere că administrația Trump nu împărtășește, se pare, același obiectiv pentru Ucraina și pentru relația ucraineană-americană, cu siguranță înțeleg de ce ar fi avut probleme să rămână în funcția ei", a spus Cook.

O altă victimă a schimbării de la Washington

Cook însuși nu a putut accepta schimbarea bruscă a politicii externe a SUA în noul mandat al lui Trump.

Cook a scris în scrisoarea sa de demisie că după ce Trump a fost ales el a avut la început "speranța că promovarea de către președintele Trump a 'păcii prin forță' și apelul secretarului Rubio pentru o politică externă bazată pe a face America "mai sigură, mai puternică și mai prosperă" ar putea duce la o soluție justă a războiului Rusiei împotriva Ucrainei". Dar această speranță a dispărut curând.

Cook a declarat că a început să vadă "o traiectorie negativă la începutul lunii februarie, când președintele Trump l-a sunat pe Putin și a stabilit efectiv că Ucraina și Rusia au o vină egală pentru declanșarea războiului.

El a menționat, de asemenea, decizia ca Statele Unite să se întâlnească cu oficiali ruși în Arabia Saudită fără ca oficiali ucraineni să fie prezenți.

Cook a părăsit postul și a plecat din Kiev pe 28 februarie, "în aceeași zi în care președintele Trump și vicepreședintele Vance au dat o dovadă rușinoasă de aroganță împotriva președintelui Zelenski în Biroul Oval", se arată în scrisoarea de demisie.

Documentul continuă în termeni duri la adresa Washingtonului, arătând că trimiterea unui mesaj dur către China în loc ca SUA să se ridice împotriva crimelor de război ale Rusiei "nu ne va face mai puternici" și că "obligarea Ucrainei la un acord de prădare asupra mineralelor esențiale nu va face America mai prosperă".

"Au fost o mulțime de discuții pe care le-am avut cu colegii – mai ales odată ce au știut că îmi dau demisia, unde mulți dintre ei și-au exprimat dezacordul personal cu politica (SUA) la nivel personal”, a spus Cook.

Deocamdată, însă, din câte se știe până acum, nimeni altcineva nu a demisionat. Însă amabasada SUA la Kiev rămâne un loc fierbinte în care oficialii americani trebuie să-și împace perfect abilitățile diplomatice cu convingerile personale pentru a reuși să supraviețuiască.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇