Curtea Supremă a Statelor Unite a intervenit pentru a opri temporar deportarea unui grup de cetățeni venezueleni acuzați de implicare în activități criminale, ca urmare a unui proces intentat de o organizație pentru drepturile civile.
Sâmbătă, Curtea a ordonat administrației Trump să „înghețe” deportările, împiedicând până la noi ordine expulzarea deținuților pe baza Legii din 1798 privind străinii inamici, scrie BBC.
Acțiunea legală a fost declanșată de utilizarea acestei legi de către administrația Trump. Legea care se foloseşte pe timp de război acordă președintelui puteri extinse de a reține și deporta cetățeni ai unor națiuni „inamice” fără respectarea procedurilor obișnuite.
Președintele Trump a invocat Legea Străinilor Inamici pentru a viza venezuelenii bănuiţi de conexiuni cu banda Tren de Aragua (TdA), acuzându-i de activități ilegale pe teritoriul SUA.
Din cei 261 de venezueleni deportați până la 8 aprilie într-o închisoare din El Salvador, 137 au fost îndepărtați pe baza acestei legi.
Totuși, o instanță inferioară a blocat aceste deportări pe 15 martie, iar decizia Curții Supreme din 8 aprilie a permis continuarea acestora, însă a impus ca deținuții să fie informați despre dreptul lor de a contesta deportarea.
Uniunea Americană pentru Drepturile Civile (ACLU), care a intentat procesul, a susținut că mulți dintre deținuți au primit notificări de deportare în limba engleză, deși vorbeau doar spaniola, și nu au fost informați despre dreptul lor de a contesta acest lucru în instanță.
Avocaţii ACLU au depus vineri cereri urgente în mai multe instanţe, inclusiv la Curtea Supremă, solicitând măsuri imediate după ce au raportat că unii dintre bărbaţi fuseseră deja urcaţi în autobuze şi li se spusese că urmează să fie deportaţi.
ACLU avertizează că, fără intervenția Curții Supreme, deținuții riscă să fie trimişi în El Salvador, unde ar putea înfrunta o pedeapsă pe viață, fără posibilitatea de a contesta decizia.
Judecătorii conservatori Clarence Thomas şi Samuel Alito şi-au exprimat public dezacordul faţă de decizie, dar hotărârea Curții Supreme reprezintă un moment important în dezbaterea continuă privind aplicarea legii imigrației și preocupările legate de securitatea națională.
Casa Albă nu a răspuns imediat la o solicitare Reuters de a comenta decizia Curţii Supreme.