Într-o competiție ce pare desprinsă dintr-un film distopic, 20 de roboți cu două picioare au participat sâmbătă la un semimaraton, o premieră mondială desfășurată în China.
Roboții umanoizi și-au mai făcut apariția la maratoanele din China în ultimul an, dar acum este prima dată când au concurat alături de oameni.
Deși tehnologic sunt impresionanți, roboţii nu au reușit să atingă performanțele umane pe distanța de 21 de kilometri, confirmând că, pentru moment, dominația în atletism rămâne tot în picioarele oamenilor, scrie CNN.
Primul semimaraton pentru roboţi
Evenimentul a avut loc în districtul Yizhuang din Beijing, cunoscut pentru concentrarea sa de companii și centre de cercetare în domeniul tehnologic.
Cursa a reprezentat un moment important în dezvoltarea tehnologiei roboților umanoizi din China, care, deși avansată, este încă departe de modelele mai sofisticate din Statele Unite.
Mai multe echipe provenite de la universități și companii chinezești au participat la această competiție, iar cea care a câștigat a declarat că robotul lor – deși nu a învins oamenii în această cursă – este capabil să concureze cu modelele similare din Occident.
Roboții au avut diverse forme și dimensiuni, unii mai scunzi de 120, alții mai înalți de 180 cm.
O companie s-a lăudat că robotul său arată aproape uman, cu trăsături feminine și capacitatea de a face cu ochiul și de a zâmbi.
Ce înseamnă un semimaraton pentru roboţi
Roboții au avut de parcurs un traseu cu pante ușoare și o serie de curbe pe circuitul de 21 de kilometri, iar fiecare echipă a avut permisiunea să înlocuiască bateriile robotului în timpul cursei.
Dacă un robot nu mai putea continua, echipele aveau posibilitatea de a-l înlocui, însă fiecare înlocuire venea cu o penalizare de 10 minute.
Primul robot care a ajuns la linia de finish a fost „Tiangong Ultra”, creat de Beijing Humanoid Robot Innovation Center, care a încheiat cursa în 2 ore și 40 de minute – aproape două ore mai mult decât recordul mondial uman de 56:42, deținut de atletul ugandez Jacob Kiplimo. În această cursă, câștigătorul uman a scos un timp de 1 oră și 2 minute.
Deși performanța roboților a fost impresionantă, aceștia au avut dificultăți în a concura cu ușurință cu alergătorii umani.
Mulți dintre roboți au necesitat suport uman pe parcursul cursei și au fost ghidați de operatori umani care îi ajutau să evite căderile. Unii dintre ei erau legați de un lanț, iar alții erau ghidați de la distanță cu telecomenzi.
În ciuda acestui lucru, interesul pentru această competiție a fost enorm, iar participanții umani au profitat de ocazie pentru a filma interacțiunile cu roboții.
Astfel, chiar dacă roboții umanoizi au făcut progrese notabile în domeniul tehnologiei, se pare că mai este mult până când vor putea înfrunta performanțele atletice ale oamenilor.