După mai bine de trei ani de negocieri, statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au aprobat miercuri prin consens un text istoric care vizează o mai bună pregătire și luptă împotriva unor viitoare pandemii.
”Seara aceasta marchează o etapă importantă în călătoria noastră comună către o lume mai sigură”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în fața delegaților, în jurul orei 04:00 (02:00 GMT). ”Ați scris istorie”, le-a spus el, transmite AFP.
Pentru OMS, statele sale membre ”au realizat un pas important înainte în eforturile de a face lumea mai sigură în fața pandemiilor, prin elaborarea unui proiect de acord ce va fi examinat la următoarea Adunare Mondială a Sănătății din mai”.
A fost nevoie de o ultimă zi de negocieri, care s-a prelungit până târziu în noapte, înainte ca întregul text să fie aprobat. ”Am terminat la 01:58 (puțin înainte de miezul nopții, GMT)”, a declarat pentru AFP un delegat, în timp ce OMS pregătea șampania.
”Ajungând la un consens cu privire la Acordul privind pandemiile, nu numai că (statele) au stabilit un acord generațional pentru a face lumea mai sigură, dar au demonstrat, de asemenea, că multilateralismul continuă să existe și că, în lumea noastră divizată, națiunile pot încă să colaboreze pentru a găsi un teren comun și un răspuns împărtășit la amenințările comune”, a remarcat directorul OMS.
La cinci ani de la începutul pandemiei de COVID-19, soldată cu milioane de decese și o economie globală devastată, acordul ar trebui să ajute la o mai bună pregătire a lumii care, potrivit OMS și experților, este departe de a fi gata să facă față unei noi pandemii.
Negocieri lente
Negocierile - purtate în conferință hibridă - au evoluat, însă, mai lent decât era de așteptat, marți, după o pauză de trei zile, poticnându-se până la final de transferul de tehnologii pentru producția de produse sanitare asociate pandemiilor, în special în beneficiul țărilor în curs de dezvoltare.
Subiectul a stat la baza multor nemulțumiri exprimate de țările mai sărace în timpul pandemiei de COVID-19, când statele bogate au acaparat dozele de vaccin și teste.
Mai multe țări, în care industria farmaceutică contribuie major la economie, s-au opun ideii de transfer obligatoriu și au insistat asupra caracterului voluntar. În cele din urmă, s-a ajuns la un consens în ceea ce privește principiul transferului de tehnologie ”convenit de comun acord”.
Acest aspect, considerat unul dintre subiectele centrale ale textului, prevede, de asemenea, crearea unui ”Sistem de acces la patogeni și de partajare a beneficiilor” (PABS) - produse sanitare derivate din aceștia, cum ar fi vaccinurile sau testele. Textul urmărește, totodată, extinderea accesului la aceste produse prin crearea unei rețele de aprovizionare și logistice globale.
”Acesta este un acord istoric pentru securitate sanitară, echitate și solidaritate internațională”, a declarat Anne-Claire Amprou, copreședinta organismului de negociere și ambasadoarea Franței pentru sănătate mondială.