Orașul din Bulgaria care s-a trezit cu un număr uriaș de turiști după aderarea la Schengen (Video)

Orașul din Bulgaria care s-a trezit cu un număr uriaș de turiști după aderarea la Schengen (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pe podul de oțel de peste Dunăre dintre Giurgiu (România) și orașul bulgar Ruse se formau, până nu demult, cozi lungi de mașini care așteptau să treacă granița.

De când ambele țări membre ale UE au aderat, însă, complet la zona de liberă de circulație Schengen, în acest an, eliminând controalele la frontieră consumatoare de timp, traficul a devenit cu mult mai fluid, arată un reportaj publicat de France 24.

Cristian a condus 75 de kilometri de la București până la Ruse pentru a-și face provizii de țigări și de parfumuri „mai ieftine”, economisind astfel bani.

„Cu Schengen e mai rapid: nu mai stăm la coadă să ne verifice actele”, a spus el, sprijinindu-se de Mustangul său albastru.

În weekenduri, o coloană lungă de mașini, cele mai multe cu numere de înmatriculare românești, traversează podul spre orașul bulgar, un important centru comercial, aducând turiști care impulsionează economia locală.

Potrivit datelor furnizate de agenția română de administrare rutieră, aproximativ 160.000 de mașini au trecut granița la Giurgiu între ianuarie și martie 2025, față de 128.000 în aceeași perioadă a anului trecut.

Meniuri în limba română

Odată cu creșterea turismului în Ruse, al cincilea cel mai mare oraș din Bulgaria a început să își adapteze oferta la noua clientelă, cu meniuri tipărite în limba română și cu personal bilingv.

Above Ruse, Bulgaria. Русе от високо. 4K TRAVEL VIDEO BULGARIA

Orașul cu 125.000 de locuitori – cunoscut și sub numele de „Mica Vienă” – este faimos pentru amestecul său eclectic de arhitectură, de la stilul neobaroc până la clădiri din perioada comunistă.

În fața unui restaurant popular din piața centrală, un cuplu tânăr din Giurgiu aștepta răbdător la o coadă lungă.

„Acum e mai ușor să venim. Ne place mult aici, e unul dintre locurile noastre preferate”, a spus Claudia Badarau, o profesoară de 43 de ani, aflată alături de partenerul ei, Bogdan.

Integrarea completă în zona Schengen, care cuprinde acum 29 de țări, a avut „un impact pozitiv asupra orașului, pentru că vin mult mai mulți turiști”, a declarat pentru AFP Todor Ratsov, managerul unui restaurant.

„Avem destul de mulți turiști români, în principal pentru că accesul este mai ușor”, a adăugat el, menționând că „90% dintre meniurile noastre sunt acum în română”.

Potrivit economistului Adrian Nikolov, de la Institutul pentru Economie de Piață din Sofia, „efectul este aproape exclusiv legat de turism”.

Va fi interesant de analizat impactul asupra cifrei de afaceri a hotelurilor și restaurantelor, a mai spus Nikolov.

Mai mulți pelerini

Creată în 1985, zona Schengen include 25 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, precum și Elveția, Norvegia, Islanda și Liechtenstein, permițând unui număr de peste 400 de milioane de persoane să călătorească liber în interiorul acestei zone.

România și Bulgaria au avut parte de o așteptare frustrantă de 13 ani pentru a adera complet, reușind să intre în cele din urmă la 1 ianuarie, după ce Austria și-a retras amenințarea de veto legată de migrație.

Românii opresc din obișnuință să fie controlați la granița cu Bulgaria, deși nu mai trebuie asta după intrarea în Schengen

„Pentru companiile ale căror camioane trec granița, asta înseamnă timp de parcurs redus, termene de livrare mai fiabile și costuri mai mici cu combustibilul și personalul pe aceeași rută, comparativ cu anul trecut”, a explicat Nikolov.

Potrivit federației transportatorilor din România, fiecare transportator poate economisi „în medie două-trei ore”, ceea ce se traduce prin „bani în plus și mai multă marfă”.

Mănăstirea Basarabov, situată în apropierea orașului Ruse – numită astfel după un păstor care a trăit acolo ca pustnic și ale cărui moaște sunt venerate la București – a primit mai mulți vizitatori.

Săpată în stâncă, mănăstirea rămâne o destinație populară pentru pelerinii români – și, mai nou, pentru familii aflate în vacanță.

Părintele Aleko a observat „o creștere clară” a numărului de vizitatori. „Odată ajunși în Ruse, nu ratează ocazia de a aprinde o lumânare și de a se ruga sfântului”, a spus el pentru AFP, referindu-se la păstorul devenit Sfântul Dimitrie.

Oana Mănulescu, traducătoare, vizita peștera pustnicului împreună cu familia sa din București.

„Sunt lucruri de văzut, prețurile sunt mai accesibile. Și bulgarii sunt un popor foarte primitor”, a spus ea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇