Producția de banane, într-o „criză existențială”

Producția de banane, într-o „criză existențială”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

La Salonul Agriculturii de la Paris, producătorii de banane din Guadelupa și Martinica au tras un semnal de alarmă cu privire la criza profundă cu care se confruntă sectorul lor, aflat într-o „criză existențială” din cauza scăderii producției și a reglementărilor considerate mult prea restrictive.

„Banana este de neînlocuit în teritoriile noastre, dar astăzi traversează o criză majoră, existențială în Martinica și Guadelupa”, a avertizat Francis Lignières, președintele producătorilor de banane din Guadelupa (LPG), în cadrul unei conferințe de presă.

În ultimii zece ani, producția locală a scăzut de la 250.000 la 186.000 de tone, conform datelor oferite de producători, transmite AFP, citată de France Info.

„Suntem pe cale să distrugem acest sector. Cei mai vulnerabili dintre agricultori vor dispărea”, a continuat Lignières, exprimându-și îngrijorarea față de viitorul sectorului.

Pe lângă criza economică, sectorul bananelor se confruntă și cu o criză sanitară. „De la începutul anilor 2010, cercosporioza neagră a lovit insulele noastre”, a explicat Pierre Monteux, directorul general al Uniunii Grupurilor de Producători de Banane din Guadelupa și Martinica (UGPBAN). „Această boală atacă frunzele și scade calitatea producției”, a precizat acesta, regretând lipsa de soluții disponibile pentru fermieri.

„Boala ne costă 30 de milioane de euro pe an”, a adăugat Monteux.

Costurile de producție pentru bananele din Guadelupa și Martinica sunt semnificativ mai mari decât cele ale bananelor provenite din America Latină sau Africa, ajungând la 1,50 euro pe kilogram comparativ cu 50-60 de cenți pentru importuri.

„Această diferență de preț este cauzată de lipsa de competitivitate din cauza normelor prea stricte”, a explicat Philippe Aliane, directorul general al LPG.

Producătorii cer permisiunea de a utiliza drone pentru tratamentele fitosanitare, în locul pulverizărilor aeriene interzise din 2013. „Dacă decidem să oprim pulverizarea aeriană, putem înțelege acest lucru. Dar după ce spunem asta, ce am pus în loc? Nimic”, a declarat Aliane.

O altă soluție ar fi introducerea unor soiuri de bananieri rezistente la cercosporioză, prin „noi tehnici genomice” (NGT), care așteaptă aprobarea Uniunii Europene.

Monteux speră că revizuirea directivei europene pentru aceste noi varietăți va avea loc până în 2026 și comercializarea lor va începe în 2028. „Avem o soluție pe termen scurt cu dronele și o soluție pe termen mediu cu NGT”, a afirmat acesta.

Bananele produse în Guadelupa și Martinica reprezintă aproximativ 22% din piața franceză a bananelor, însă la scară globală, producția mondială este mult mai vastă, fiind estimată la aproximativ 135,5 milioane de tone în 2022.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇