Preşedintele Camerei Deputaţilor a propus, marţi, în Birourile reunite ale celor două Camere, revocarea din funcţie a şefului AEP, Toni Greblă.
Votul va fi dat vineri, în plenul comun, a decis conducerea Parlamentului.
Solicitarea semnată de Ciprian Şerban a fost trimisa către comisiile juridice ale celor două Camere, pentru întocmirea proiectului de hotărâre şi a raportului.
Motivele de revocare
Curtea de Conturi a constatat că, la două zile după numirea sa, în martie 2023, Greblă şi-a stabilit indemnizaţia în baza salariului minim brut de 3.000 lei, în timp ce indemnizaţiile erau plafonate la 2.080 lei. ”Această eroare a dus la plăţi necuvenite de 118.830 lei pentru anii 2023-2024, afectând cheltuielile de personal ale AEP”, spune Ciprian Şerban.
Un alt motiv pentru revocarea lui Toni Greblă este relocarea Biroului Electoral Central în 2024, printr-un nou contract de sediu, deşi exista unul valabil, decizie care a generat costuri suplimentare pentru bugetul AEP.
În plus, Toni Greblă este acuzat că, prin declaraţiile publice şi acţiunile din ultima perioadă, a dat dovadă de o conduită incompatibilă cu funcţia deţinută, aducând atingere imaginii şi prestigiului AEP.
- USR îi cere lui Toni Greblă să dea raportul în Parlament despre alegerile din noiembrie: Apoi, Ciolacu poate să-l trimită acasă pe șeful AEP
- Lasconi cere demisia șefului AEP: Marcel Ciolacu, Ilie Bolojan, trimiteți-l pe Toni Greblă acasă!
- Nicușor Dan: Faptul că noi, ca stat, am ajuns să anulăm alegeri a fost un eșec al unor instituții. Nu e admisibil ca domnul Greblă să continue să conducă AEP
Ciolacu şi USR, de acord
Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, afirma recent că cel mai mult l-a deranjat la anularea alegerilor precedentul creat şi renumărarea voturilor, el precizând că Toni Greblă nu ar mai trebui să mai rămână în fruntea Autorităţii Electorale Permanente, dar decizia este a Parlamentului.
Întrebat dacă crede că Toni Greblă ar trebui să mai conducă AEP, Ciolacu a spus: ”Nu, din mai multe motive, dar nu eu hotărăsc. Acest lucru îl decide Parlamentul, dar din alte motive, care ţin de funcţionare, de coordonare din Guvern şi AEP”.
USR a cerut luni ca şeful Autorităţii Electorale Permanente (AEP) să vină în Parlament pentru a prezenta raportul asupra organizării şi desfăşurării ultimelor alegeri prezidenţiale, aşa cum prevede legea în vigoare, arătând că au trecut 3 luni de la alegerile din 24 noiembrie 2024 şi nici acum nu ştim motivele exacte pentru care au fost anulate şi, mai ales, măsurile luate pentru ca scrutinele din luna mai să fie corecte şi sigure.
„Dacă vrem să recâştigăm încrederea românilor în funcţionarea instituţiilor statului şi, implicit, a democraţiei româneşti, dacă vrem ca oamenii să aibă convingerea că le este respectat votul şi că le este făcută dreptate, trebuie ca legea să fie respectată de toţi. Inclusiv de Toni Greblă şi AEP, principala instituţie cu atribuţii în organizarea şi desfăşurarea alegerilor.
Până acum, Marcel Ciolacu şi PSD l-au protejat pe Toni Greblă şi s-au făcut că nu văd toate derapajele acestui domn care făcea grătare cu extremiştii, în timp ce soţia lui îi făcea făţiş campanie lui Călin Georgescu.
Asta trebuie să înceteze, iar conducerea AEP trebuie să vină în Parlament să explice tuturor românilor ce s-a întâmplat la scrutinul de acum trei luni, ce probleme au fost şi cum le putem rezolva. Iar, apoi, Marcel Ciolacu să-l trimită acasă pe Toni Greblă, nu are căderea de a mai organiza alegeri în România", declară senatorul USR Ciprian Rus.