Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a declarat vineri că în discuțiile ruso-americane din Arabia Saudită nu a fost abordată tema retragerii trupelor NATO din Europa de Est și revenirea la aliniamentul din 1997.
Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a fost întrebat într-o conferință de presă despre acest subiect.
„Nu, nu este adevărat, nu este adevărat. Poziția noastră conform căreia avansarea infrastructurii militare a NATO în mai multe, în curând zeci de valuri (de expansiune) către frontierele noastre este preocuparea noastră. Această poziție a noastră este bine cunoscută de toată lumea, nu este un secret pentru nimeni”, a spus oficialul citat de agenția rusă de presă TASS.
Dmitri Peskov nuanțează astfel poziția rusă potrivit căreia expansiunea NATO este o preocupare permanentă a Federației Ruse, dar în cadrul negocierilor de la Riad, această temă nu a fost abordată în discuțiile de patru-cinci ore care au avut loc între delegațiile din Rusia și din Statele Unite.
Precizarea vine după ce Cristian Diaconescu, șeful cancelariei prezidențiale, a declarat că, în cadrul negocierilor SUA-Rusia de la Riad, delegația rusă ar fi cerut o nouă împărțire a sferelor de influență și retragerea Statelor Unite din estul Europei, inclusiv din România, pe modelul Ialta.
Diaconescu a subliniat că SUA au refuzat această cerere pe moment, dar a adăugat că România nu are garanții că acest lucru nu se va întâmpla.
După ce declarația a fost preluată de toată presa, Diaconescu a nuanţat ce spusese anterior: mai exact, s-ar fi referit la o cerere mai veche, din 2022, a Rusiei. Din declaraţiile sale însă rezultă că ruşii au pomenit şi acum solicitarea lor mai veche.
"În 2022, în momentul în care a avut loc ofensiva în Ucraina, în pachetul de propuneri pentru a opri ofensiva, Vladimir Putin a cerut ca NATO să își retragă garanțiile de securitate pe aliniamentul din 1997, ceea ce însemna practic că noi statele venite din comunism, care intraserăm în NATO, să nu mai beneficiem de garanțiile de securitate", a declarat el, la Realitatea TV.
"Este un pachet de negociere din 2022 care nu a ajuns la o finalitate, de altfel și privind statele baltice, Bulgaria, Ungaria, există o solicitare similară. Ceea ce am spus la un alt post de televiziune a fost faptul că această solicitare nu a fost acceptată sub nicio formă nici de americani și în mod evident nici de europeni, nici atunci și nici acum, ceea ce este o știre bună", a precizat Diaconescu.
Diaconescu a explicat ulterior și la Euronews România ce au cerut rușii.
"O parte dintre solicitările Rusiei sunt, de fapt, publice încă din 2022, când a început ofensiva din Ucraina. Este vorba de retragerea garanțiilor de securitate ale Alianței Nord-Atlantice, pe aliniamentul din 1997. Deci să ne lase pe noi, cei care am venit mai târziu în NATO, fără garanții. Ulterior, (Rusia) și-a nuanțat solicitările privind o anume zonă de influență, a cărei întindere Federația Rusă să o stabilească unilateral, iar Occidentul să o accepte. Ambele variante nu figurează pe nicio masă de negocieri în acest moment", a spus șeful cancelariei prezidențiale.
Acesta a repetat joi, la Digi 24, că momentul la care face referire a avut loc în 2022. „O politică extrem de complicată pe care Federația Rusă a anunțat-o încă din 2022 când se încerca determinarea Moscovei de a se retrage din Ucraina. Pe calea negocierilor, statele NATO făceau demersurile corespunzătoare. Cum se știa din acea perioadă, cererea explicită a Federației Ruse a fost retragerea garanțiilor de securitate pe aliniamentul din 1997”, a spus Diaconescu, la Digi24.