O afacere de 3,4 miliarde de dolari: Relațiile comerciale România - SUA. În ce constau, cum au evoluat, ce ar însemna tarifele suplimentare

O afacere de 3,4 miliarde de dolari: Relațiile comerciale România - SUA. În ce constau, cum au evoluat, ce ar însemna tarifele suplimentare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Potrivit datelor INS, în primele 11 luni din 2024, exporturile româniei în SUA au însumat 2,11 miliarde de euro iar importiurile s-au cifrat la 1,2 miliarde euro, rezultând un excedent comercial de peste 900 milioane euro. SUA sunt al doilea partener comercial non-UE al României, după Marea Britanie.

După țări, SUA este al 12-lea partener al României, cu toate că în ultimii ani valoarea importurilor și exporturilor au crescut senificativ. Pe ansamblu, SUA absorb aproximativ 2,5% din totalul exporturilor și contează cu 1% la importurile României.

Cele mai mari exporturi ale României în SUA sunt aparatele electrice și electronice

Cele mai mari exporturi ale României au fost cuprinse la categoriile aparate electrice și electronice și piese componente ale acestora, cu o valoare de peste 480 de euro în primele 11 luni ale anului trecut.

Pe locul al doilea se situează exporturile de articole din fier, fontă și oțel, de la semifabricate la produse finite, exporturile la această categorie totalizând peste 400 milioane dolari. Acesta este și domeniul unde vom fi afectați cel mai tare de tarifele majorate la 25 impuse de Donald Trump.

A doua categorie de importuri la care a ridicat taxa vamală la 25%, cele de aluminiu, nu ne afectează direct, valoarea totală a exporturilor fiind de doar 11 milioane de euro. Valorile sunt la nivelul primelor 11 luni din 2024.

Un excedent mare înregistrăm la comerțul bilateral cu cauciuc și produse din cauciuc, majoritatea exporturilor românești fiind constuite din anvelope auto.

În volum, potrivit Institutului American de Fier și Oțel (AISI), SUA au importat 478 mii tone de oțel din România în 2024, marcând o creștere de 27,3% față de anul precedent. România se situează pe locul 11 între furnizorii globali, devansând țări precum Turcia, Italia și Spania, dar fiind ușor în urma Chinei.

Industria românească de oțel este semnificativ dependentă de exporturi, iar impunerea unei taxe vamale de 25% ar putea duce la scăderea competitivității produselor autohtone pe piața americană. Marile fabrici de oțel din România, care au contracte semnificative cu clienți americani, ar putea fi nevoite să-și reorienteze exporturile spre piețe alternative.

O altă categorie importantă de produse pe care le exportăm sunt anvelopele auto, cu 168 milioane de euro și mașini și echipamente electrice cu peste 216 mil. euro.

Conform Goldman Sachs, printre mărfurile critice (esențiale) pentru SUA cea mai mare parte este reprezentată de produsele farmaceutice, petrolul, semiconductorii și alte echipamente electrice. Produsele siderurgice sunt pe locul al cincilea pentru importurile critice ale SUA iar majorarea acestor taxe vamale va impacta și economia românească. Importurile critice sunt clasificate în funcție de ponderea acestora în total importuri.

Tot în primele 11 luni din anul trecut livrările de rulmenți în SUA au fost în valoare de 69,53 milioane euro.

Dar cel mai important este că pe relația Statele Unite, România înregistrează unul dintre puținele excedente comerciale care în 2024 va fi aproape de un miliard de euro.

În structură, cea mai mare parte a bunurilor importate de România din America este formată din armament de tipul sistemelor de rachetă sau muniţie, împreună cu aeronave de luptă.

Citește integral articolul O afacere de 3,4 mld. dolari: Relațiile comerciale România – SUA. În ce constau, cum au evoluat, ce ar însemna tarifele suplimentare pe Curs de Guvernare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇