Cornel Zainea, care a demisionat din USR și din Parlament și va candida ca independent pentru un nou mandat de deputat, vrea ca paramentarii să nu mai beneficieze de suma forfetară pe care o pot lua lunar pentru funcționarea cabinetului parlamentar.
Acesta afirmă că nu se știe, cu exactitate, ce fac parlamentarii cu acești bani.
”Gaura de 49 de milioane de euro. Un parlamentar român poate lua printr-o simplă declarație 14.000 ron pe lună, ca sumă forfetară pentru funcționarea cabinetului parlamentar. Așa că sute de oameni semnează că dau în jur de 2.000-2.900 de euro pe lună pe:
“furnituri de birou și materiale consumabile pentru imprimante, copiatoare, faxuri etc., protocol pentru primirea invitaților, transport în circumscripția electorală (carburanți, lubrifianți, taxi etc.), materiale de curățenie și întreținere”
Ce fac de fapt cu banii, ei știu. Că sigur nu poți printa de atâția bani pe lună, sau să te plimbi nonstop prin circumscripție, iar invitaților nu le servești caviar cu șampanie”, scrie Cornel Zainea pe Facebook.
”E greu să spui nu unor bani pe care îi poți lua pur și simplu”
Deputatul spune că el a renunțat să mai ia acești bani după doi ani de mandat.
”Am fost parlamentar aproape 4 ani și am decis după 2 ani să refuz să mai iau bani cu lopata din pix. Nu a fost ușor, pentru că începuse și mie să mi se pară că deputații și senatorii se sacrifică pentru țărișoară și că banii pot fi justificați. Prin evenimente ca “Bea o cafea cu deputatul”, proiecte ca “Fără Penali”, activitate la cabinete.
E greu să spui nu unor bani pe care îi poți lua pur și simplu și să faci ceva cu ei pentru comunitate. Dar mi-am zis: mă, nu e ok! Totuși nu e corect față de oameni. Și am început să scad de la 7.780 ron/lună în 2017, la 4.596 ron/lună în 2018, la 2.029 ron/lună în 2019”, spune Zainea.
Potrivit acestuia, aproape toate partidele solicită sume aproape de maximul permis de lege.
”Media sumei pe care un deputat român o ia pe declarație este de 13.347 ron/lună (maximul permis de lege fiind 14.000). Între partide e o diferență simbolică, pe primul loc fiind un partid cu 13.565, iar pe ultimul unul cu o medie de 12.230. Media mea în acea perioadă a fost de 1.642 lei”, precizează Zainea.
Deputatul promite căm dacă va fi ales pentru un nou mandat, va lupta pentru a-și convinge colegii că acest mecanism trebuie oprit.
”Dacă voi fi ales ca deputat independent, voi lupta în Parlament pentru a convinge toți liderii politici că acest mecanism ce permite sifonarea banilor publici trebuie oprit. Trebuie să existe o justificare și un control clar pentru acești bani. Un independent poate schimba multe dacă e susținut de oameni. 2 independenți (eu și Nicolae Valeriu) pot schimba totul”, conchide Corneliu Zainea.