Trump a vorbit o oră și jumătate cu Putin la telefon despre Ucraina și "bun simț", apoi l-a sunat și pe Zelenski

Trump a vorbit o oră și jumătate cu Putin la telefon despre Ucraina și "bun simț", apoi l-a sunat și pe Zelenski
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Donald Trump a avut o lungă convorbire telefonică cu liderul rus Vladimir Putin, miercuri dimineață, a declarat o sursă oficială pentru CNN. Informaţia a fost ulterior confirmată de Kremlin şi preşedintele american.

Această convorbire, care este prima discuție cunoscută între cei doi președinți de la preluarea mandatului de către Trump luna trecută, a avut loc la o zi după ce Rusia a eliberat un cetăţean american din închisoare.

Oficialii din administrația Trump speră ca schimbul de opinii să semnaleze un posibil debut al eforturilor de a încheia conflictul din Ucraina, care peste câteva zile intră în al patrulea an.

Predecesorul său, președintele Joe Biden, nu mai vorbise cu omologul rus de aproape trei ani, din februarie 2022, puţin înainte de invazia Ucrainei.

Într-un rezumat al convorbirii postat pe Truth Social, Trump a precizat: „Am discutat despre Ucraina, Orientul Mijlociu, energie, inteligență artificială, puterea dolarului și diverse alte subiecte.”

"Vrem să punem capăt milioanelor de morți legate de războiul Rusia/Ucraina. Președintele Putin a folosit chiar sloganul meu de campanie foarte puternic: Bun simț. Amândoi credem foarte mult în el (...) Am vorbit despre punctele forte ale națiunilor noastre și despre marile beneficii de a lucra împreună într-o zi", a mai scris Donald Trump.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, cei doi lideri au vorbit timp de 90 de minute, iar Putin l-a invitat pe Trump la Moscova.

Dmitri Peskov a mai spus că Putin și Trump au discutat despre Orientul Mijlociu, relațiile bilaterale, Ucraina și un schimb de deținuți între Washington și Moscova.

Trump semnalase de săptămâni bune dorința de a discuta cu Putin pentru a rezolva conflictul din Ucraina.

„Am convenit să lucrăm împreună, foarte strâns, inclusiv să ne vizităm reciproc ţările. De asemenea, am convenit ca echipele noastre să înceapă imediat negocierile și voi începe prin a-l suna pe președintele ucrainean Zelenski, pentru a-l informa despre această convorbire, lucru pe care îl voi face chiar acum,” a scris Trump.

Ce a vorbit Trump cu Zelenski

Ulterior, presa ucraineană a informat că Trump a vorbit la telefon şi cu președintele Volodimir Zelenski.

Conform agenției de presă Uniam, convorbirea a durat aproape o oră.

Cei doi „au vorbit despre oportunitățile de a obține pacea” și „despre disponibilitatea de a lucra împreună la nivel de echipă”, a precizat Zelenski.

„Nimeni nu își dorește pacea mai mult decât Ucraina. Împreună cu SUA, ne planificăm următorii pași pentru a opri agresiunea rusă și pentru a asigura o pace durabilă și de încredere. Așa cum a spus președintele Trump, trebuie să o ducem la capăt. (...) Sunt recunoscător președintelui Trump pentru interesul său față de ceea ce putem realiza împreună”, a precizat Zelenski.

La rândul său, Donald Trump a spus că conversația cu Zelenski „a decurs foarte bine”, pentru că "el, ca și președintele Putin, vrea să facă pace”.

„Am discutat o varietate de subiecte care au legătură cu războiul, dar mai ales întâlnirea care se organizează vineri la München, unde vicepreședintele JD Vance și secretarul de Stat Marco Rubio vor conduce delegația. Sper că rezultatele acestei întâlniri vor fi pozitive. Este timpul să oprim acest război ridicol", adaugă Trump.

Noua politică americană privind Europa şi Ucraina

Aceste discuţii vin în contextul în care, tot miercuri, noul şef de la Pentagon, Pete Hegseth, a anunţat politica americană privind Ucraina, care reprezintă o schimbare totală de macaz faţă de agenda administraţiei Biden.

În faţa aliaților, la Bruxelles, noul secretar american al Apărării a catalogat drept „nerealizabile” aderarea Ucrainei la NATO, dar şi reîntregirea ţării în granițele de dinainte de 2014, scrie The Guardian.

"Ne dorim, la fel ca voi, o Ucraina suverană și prosperă, dar trebuie să începem prin a recunoaște că întoarcerea la granițele Ucrainei de dinainte de 2014 este un obiectiv nerealist. Urmărirea acestui obiectiv iluzoriu nu va face decât să prelungească războiul și să provoace mai multă suferință".

În plus, el a atras atenţia că Statele Unite nu mai pot acorda prioritate pentru securitatea Europei, din cauza tensiunilor din Asia.

Iar trupele americane nu vor fi folosite pentru a asigura pacea în Ucraina, după ce se va ajunge la o înțelegere cu Rusia și va fi semnat un acord de încetarea a focului.

”Pentru ca să fiu clar, în cadrul garanţiilor de securitate, nu vor exista trupe americane desfăşurate în Ucraina”, a subliniat el.

Tot azi am aflat că Steve Witkoff, trimisul special al SUA pentru Orientul Mijlociu, s-a deplasat la Moscova pentru a-l prelua pe profesorul american Marc Fogel, eliberat de Rusia după trei ani şi jumătate de închisoare. Înaltul oficial a primit şi sarcina de a negocia un acord pentru pacea din Ucraina.

În urmă cu câteva săptămâni, Trump a extins în secret mandatul lui Witkoff dincolo de afacerile Orientului Mijlociu, însărcinându-l să stabilească un canal de negocieri cu Rusia și să exploreze opțiuni pentru o soluționare pașnică a războiului, susțin surse citate de New York Times.

În acest context, miniştrii de Externe din Spania, Germania și Franţa au declarat pe rând, la Paris, că nicio decizie privind Ucraina nu poate fi luată fără Kiev și fără participarea europenilor. Iar ministrul polonez de Externe a subliniat necesitatea intensificării sprijinului pentru Ucraina și a făcut apel la o strânsă cooperare transatlantică.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇