Ne ajută cu ceva că ne scărpinăm? În mod surprinzător, da! Iar evoluția a păstrat acest obicei dintr-un motiv

Ne ajută cu ceva că ne scărpinăm? În mod surprinzător, da! Iar evoluția a păstrat acest obicei dintr-un motiv
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ne-am întrebat cu toții la un moment dat de ce nu ne putem abține să ne scărpinăm în unele situații. Iar un studiu recent vine și cu explicația. Evoluția a păstrat acest obicei pentru că ne aduce unele beneficii.

Un experiment realizat pe șoareci la Universitatea din Pittsburgh a arătat că acest comportament ar putea avea un scop evolutiv important: activarea sistemului imunitar și protecția împotriva infecţiilor.

Scărpinatul este adesea descurajat deoarece poate agrava mâncărimea și poate crește riscul de infecții. Dar atunci de ce am păstrat acest obicei? Și dacă scărpinatul este dăunător, de ce pare atât de satisfăcător? Aceasta a fost întrebarea principală pusă de dr. Daniel Kaplan, dermatolog şi imunolog la Universitatea din Pittsburgh, şi de echipa sa de cercetare.

Pentru a verifica dacă scărpinatul are vreun rol sau nu în lupta cu infecţiile, cercetătorii au expus urechile șoarecilor din experiment la Staphylococcus aureus, o bacterie care provoacă frecvent infecţii cutanate.

După 24 de ore, în mod interesant, șoarecii care s-au scărpinat aveau de 10 ori mai puţine bacterii pe piele în comparație cu cei care purtau guler (asemănător celor purtate de câini, ca să nu se poată scărpina) sau cei fără receptori pentru mâncărime. Acest lucru sugerează că scărpinatul stimulează sistemul imunitar și ajută la prevenirea infecţiilor, notează Live Science.

Scărpinatul stimulează neuronii responsabili de durere, care eliberează substanţe ce activează celulele mastocite, un tip de celule imunitare care acţionează ca un sistem de alarmă al organismului. Aceste celule atrag neutrofilele, un alt tip de celule imunitare care combat infecţiile.

Această descoperire oferă un posibil motiv pentru care scărpinatul a fost conservat evolutiv în atât de multe specii.

„Este un comportament pe care îl vedem la multe forme de viață, dar până acum nu înţelegeam ce beneficii aduce. Acest studiu arată că ar putea avea un rol important în apărarea împotriva infecțiilor", a declarat Liwen Deng, imunolog la Harvard Medical School (SUA).

Deşi are beneficii pe termen scurt, scărpinatul excesiv poate agrava inflamaţia şi încetini procesul de vindecare, mai ales în cazul afecţiunilor cronice ale pielii, cum ar fi eczema sau psoriazisul.

„Descoperirea că scărpinatul poate proteja împotriva bacteriilor precum Staphylococcus aureus este interesantă. Dar în cazul persoanelor cu mâncărime cronică, efectele negative ale scărpinatului probabil depășesc beneficiile", a declarat și autorul studiului.

Aşadar, scărpinatul poate fi o strategie evolutivă de apărare împotriva infecțiilor, dar totul stă în moderație, pentru a se evita leziunile pielii şi complicațiile pe termen lung.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇