Ministrul Educației, Daniel David, care este și psiholog, nu este de acord cu introducerea unui examen psihologic sau psihiatric pentru candidaţii la Preşedinţie. El și-a argumentat poziţia și a venit și cu soluții.
Daniel David a fost întrebat, duminică, într-o emisiune la Digi 24, dacă ar trebui introdus un examen psihologic sau psihiatric pentru persoanele care candidează la funcţia de preşedinte al României. Psihologul a răspuns: „Nu”
„Nu, pentru că eu, ca om de ştiinţă implicat în aceste domenii, ştiu că concluziile noastre sunt probabilistice şi s-ar putea să ţi se pară că cineva are problemele pe care le punem în lege şi, de fapt, să fie o eroare de diagnostic şi nu mi se pare corect să-i afectezi, ca să spun aşa, dreptul constituţional de a candida”, a argumentat Daniel David.
El spune că altele sunt soluţiile pentru alegeri corecte.
„Altceva trebuie să facem: să ne educăm poporul şi tinerii, să nu mai punem zone de analfabetism funcţional atât de uşor în societate, prin educaţie bună, ca oamenii să-şi dea seama, fiindcă totdeauna aşa a funcţionat democraţia: oamenii au realizat ei, la un moment dat, că e ceva în neregulă cu acel candidat şi l-au sancţionat la vot. Asta este atitudinea mea”, a adăugat Daniel David.
Daniel David a fost și unul dintre cei luați în calcul de coaliția de guvernare pentru a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale din acest an.
La momentul când numele lui era vehiculat printre variante, și era rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a spus că că ar accepta o eventuală candidatură doar dacă numele lui ar apărea în urma unei analize sociologice.