„Pretinde că protejează libertatea de exprimare, dar în realitate vrea să-și impună viziunea asupra unor țări suverane. Este extrem de toxic”.
Cum ar trebui să reacționeze democrațiile noastre în fața ingerințelor flagrante ale unui om care concentrează atât de multă putere?, se întreabă europarlamentarul Nathalie Loiseau (Renew Europe), președintele noii Comisii speciale pentru Scutul democrației europene (EUDS), într-un scurt interviu acordat spotmedia.ro.
Nu comentează direct decizia juridică a CCR de a anula alegerile prezidențiale din România, dar subliniază că în campania pentru președinție „s-a întâmplat ceva neobișnuit și îngrijorător în România".
![Loiseau](https://spotmedia.ro/wp-content/uploads/2025/02/Loiseau.jpg)
De ce este nevoie de un comitet dedicat protejării democrației în Uniunea Europeană? Care sunt marile amenințări?
Ursula Von Der Leyen a anunțat un Scut Democratic pentru Uniunea Europeană. Parlamentul European este casa democrației europene și trebuie să exprime ceea ce așteaptă de la acest scut democratic.
Democrațiile noastre sunt atacate în mod sistematic de actori străini, atât statali, cât și non-statali, care doresc să influențeze dezbaterile noastre publice și alegerile. Trebuie să evaluăm amenințarea, răspunsurile deja oferite și cele care ar trebui adoptate.
Vorbim despre ascensiunea periculoasă a platformelor de extremă dreaptă sau dreaptă radicală deja de câțiva ani. Totuși, acestea au continuat să crească în vechi și solide democrații europene, ca Franța și Germania. Unde credeți că a fost slăbiciunea partidelor liberale clasice?
Privesc cu îngrijorare degradarea dezbaterii publice. Politicieni de extremă dreaptă, dar și de extremă stângă se străduiesc constant să divizeze populațiile, să denigreze democrația și să propage frica și ura față de celălalt.
Mass-media și rețelele sociale încurajează conflictul și nu sunt interesate de nuanțe. Rezultatul este adesea dezinteresul cetățenilor față de politică, dar și confuzia dintre dezbaterea politică și divertisment.
Așa cum știți, Curtea Constituțională a României a anulat alegerile prezidențiale, în urma unor analize de la serviciile de informații, care arătau că scrutinul a fost manipulat, chiar cu intervenția unui actor statal străin – Rusia. Cum evaluați această decizie în Românie și cât de posibil e ca Rusia să coordoneze campanii de acest fel și în alte state?
S-a întâmplat ceva neobișnuit și îngrijorător în România: un candidat foarte puțin cunoscut a fost promovat masiv pe TikTok și de influenceri, într-un mod care merită să fie analizat.
Acest lucru se poate întâmpla oriunde. Viginum a publicat un raport foarte interesant despre ceea ce s-a întâmplat. În ceea ce privește decizia de anulare a alegerilor prezidențiale, nu comentez niciodată o decizie judiciară în țara mea, cu atât mai puțin dintr-o altă țară.
O presiune suplimentară vine dinspre SUA – Elon Musk, șeful X, dar și membru în guvernul american, a participat chiar, cu o intervenție, la o reuniune a AfD, partid de extremă dreaptă din Germania. Or, Elon Musk are la dispoziție puterea rețelei X. Cum evaluați această prietenie cu platformele de extrema dreaptă? Care este miza lui Musk?
Întrebarea de bază este: cum ar trebui să reacționeze democrațiile noastre în fața ingerințelor flagrante ale unui om care concentrează atât de multă putere. Se află în centrul puterii politice americane, este cel mai bogat om din lume și își folosește rețeaua socială pentru a-și promova ideile.
Este într-un conflict de interese permanent și reprezintă o concentrare a puterii demnă de un oligarh. Pretinde că protejează libertatea de exprimare, dar în realitate vrea să-și impună viziunea asupra unor țări suverane. Este extrem de toxic.
Noua administrație americană a decis să retragă multe dintre fondurile care sprijineau practic programe sociale, dar și de democratizare, anticorupție în întreaga lume. Poate UE să compenseze retragerea SUA, la acest nivel?
Decizia administrației Trump pune în mare dificultate mulți actori umanitari, ONG-uri și țări. Ea aduce un prejudiciu grav reputației Statelor Unite.
Uniunea Europeană trebuie să se afirme ferm drept ceea ce este: un partener de încredere care nu își abandonează nici valorile, nici pe cei care cred în ea.