Într-o mişcare provocatoare ce ar putea fi menită să alimenteze furia preşedintelui Donald Trump, cea mai recentă copertă tipărită a revistei TIME îl prezintă pe Elon Musk în spatele emblematicul birou al preşedintelui din Biroul Oval, devenit un simbol al puterii.
Ultima ediţia a celebrei publicaţii bisăptămânale, cunoscută pentru copertele sale cu semnificaţie istorică, apare în contextul în care Donald Trump i-a acordat lui Elon Musk şi Departamentului său pentru eficienţă guvernamentală (DOGE) o putere extraordinară de a reduce forţa de muncă federală – putere care în ultimele zile a fost împiedicată, cel puţin într-o anumită măsură, de unele demersuri în justiţie, relatează CNN.
Coperta simplă îl arată pe Musk cu cafeaua în mână stând la biroul prezidenţial cu steagurile american şi prezidenţial în spate, pe un fundal roşu.
Articolul la care trimite această copertă este semnat de Simon Schuster şi Brian Bennett şi aprofundează campania nemiloasă care a lăsat „milioane de lucrători guvernamentali la mila lui Musk”.
„Până în prezent, Musk pare să nu dea socoteală nimănui în afară de preşedintele Trump, care i-a înmânat binefăcătorului său de campanie un mandat cuprinzător pentru a alinia guvernul la agenda sa”, au scris Schuster şi Bennett.
„DOGE a indicat ca toate întrebările TIME cu privire la activitatea sa să fie adresate Casei Albe, care a refuzat să comenteze”, precizează cei doi jurnalişti.
Este pentru a doua oară în ultimele luni când Musk apare pe coperta revistei TIME, după ce în noiembrie a fost prezentat ca „Cetăţeanul Musk”, o caracteristică complementară care îl prezenta pe miliardar ca un „kingmaker” (cel care înclină balanţa) datorită rolului său în alegerile prezidenţiale.
![CITIZEN-MUSK](https://spotmedia.ro/wp-content/uploads/2025/02/CITIZEN-MUSK-771x1024.jpg)
Cele două coperte sugerează că Musk, şi nu Trump, este adevărata putere din spatele proverbialului simbol al Casei Albe - o idee ce ar putea atrage mânia lui Trump, despre care se ştie că este fascinat de revistă şi că nu obişnuieşte să împărtă puterea.
Cum a reacționat Trump
TIME nu a răspuns la o cerere de comentarii din partea CNN, care a întrebat dacă cea mai recentă copertă a fost concepută în mod intenţionat pentru a-l provoca pe Trump.
Şi Trump a fost întrebat despre copertă, vineri, la Casa Albă. „Mai există revista TIME pe piaţă?” a întrebat Trump în glumă. „Nici măcar nu ştiam asta”, a adăugat el.
Preşedintele a vorbit cu veneraţie despre emblematica revistă cu ramă roşie, care, pentru Trump, reprezintă un loc al puterii şi privilegiului.
Trump a fost ales de două ori „personalitatea anului” de TIME, cel mai recent în 2024, şi a apărut deja pe coperta revistei de când a revenit la Casa Albă.
Dorinţa sa de a apărea pe copertă a fost atât de arzătoare, încât a inventat un număr al revistei în care a lăudat reality show-ul său, „The Apprentice”.
Dacă coperta revistei TIME s-a dorit a fi provocatoare, nu ar fi prima dată când faimoasa primă pagină a revistei ar putea crea o ruptură între Trump şi un colaborator de top, notează CNN.
Cea mai recentă apariţie a lui Musk în revista TIME aminteşte de apariţia pe prima pagină, în 2017, a lui Steve Bannon, care, la fel ca Musk, a fost sfetnicul apropiat al preşedintelui în timpul primului mandat al lui Trump la Casa Albă.
Ca şi Musk în noua administraţie, primele zile ale primei administraţii Trump au fost umbrite de articole de presă care susţineau că Bannon, pe atunci strategul-şef al Casei Albe, era maestrul păpuşar din spatele Biroului Rezolut - TIME mergând până într-acolo încât l-a catalogat pe Bannon drept „marele manipulator”.
Bannon a fost numit neoficial „preşedintele Bannon”, iar emisiunea „Saturday Night Live” l-a descris pe Bannon ca fiind „domnul cu coasa” care trage sforile lui Trump.
Pentru Trump - care niciodată nu a acceptat să fie eclipsat - faptul că Bannon i-a creat percepţia de slăbiciune a fost o faptă rea, pasibilă de concediere şi a dus în cele din urmă la înlăturarea publică a lui Bannon şi la pierderea favorurilor preşedintelui.
Musk, care îşi foloseşte neîncetat amvonul X pentru a-i ataca pe cei cu care nu este de acord, a evitat până acum să discute despre laurii săi.
De la revenirea lui Trump în Biroul Oval, mandatul lui Musk a fost să reproducă metoda brutală folosită pentru a dezintegra colectivul Twitter în urma preluării companiei de social media în 2022 sub pretextul rentabilizării. Dar, într-o mişcare care nu îi este caracteristică lui Trump, mogulul media pare să fi primit mână liberă în ceea ce priveşte concedierile.
„El (Trump) a spus că, dacă Elon Musk se confruntă cu un conflict de interese în legătură cu contractele şi finanţarea pe care DOGE le supervizează, atunci Elon nu se va implica în aceste contracte”, a declarat Karoline Leavitt, secretarul de presă al administraţiei Trump, miercuri, în timpul unui briefing.