În ziua 1080 de război Rusia a anunțat că a preluat controlul asupra oraşului Toreţk, un centru minier de cărbune din estul Ucrainei.
Analiştii militari ucraineni spun că prin capturarea acestui oraș strategic forţele ruse ar putea să complice şi mai mult logistica pentru forţele ucrainene în cea mai mare parte a estului şi să avanseze spre nord-vest spre centrul logistic regional Kostiantînivka, ce face legătura cu mai multe oraşe cheie.
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) arată că forțele ucrainene au avansat în regiunea Kursk. Forțele Kievului au lansat cu succes atacuri cu 30 până la 50 de vehicule blindate în apropierea mai multor sate și au înaintat cu cinci kilometri și au ocupat poziții dincolo de orașul Suja, notează analiștii americani. Ministerul rus al Apărării a confirmat noua ofensivă ucraineană în Kursk.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că operațiunea Kursk explică în mod clar sensul principiului "pace prin forță". El a adăugat că Donald Trump nu are un plan oficial pentru a pune capăt războiului.
Totodată, administrația Zelenski s-a declarat deschisă la crearea unui coridor umanitar pentru evacuarea civililor din Kursk, acuzând Kremlinul că e indiferent la această situație și că nu a transmis nicio cerere în acest sens.
Rusia a lansat noaptea trecută un atac aerian de amploare cu drone asupra a 13 regiuni ucrainene. Cele mai multe drone au fost doborâte sau au dispărut de pe radar.
Serviciul rus de securitate FSB a anunţat că a arestat patru femei agente ale serviciilor speciale ucrainene, pe care le acuză de pregătirea unor atentate în Rusia vizând ofiţeri de rang înalt şi instalaţii energetice.
Iar Donald Trump e pregătit să intensifice sancțiunile economice împotriva Rusiei pentru a pune presiune pe Kremlin să încheie războiul din Ucraina, a declarat trimisul special al SUA, Keith Kellogg.
Situația pe front
- Rusia susţine că a capturat un oraş strategic - Forţele ruse au preluat controlul asupra oraşului strategic Toreţk, un centru minier de cărbune din estul Ucrainei, a anunţat vineri Ministerul rus al Apărării, relatează Reuters, care precizează că nu a putut confirma independent situaţia de pe câmpul de luptă şi nici nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei. Rusia numeşte oraşul, care avea înainte de război o populaţie de aproximativ 30.000 de persoane, după numele său din epoca sovietică, Dzerjinsk, şi afirmă că regiunea Doneţk din estul Ucrainei, unde este situat, face acum parte din Rusia, o afirmaţie respinsă de Kiev ca fiind absurdă. Analiştii militari ucraineni spun că prin capturarea Toreţkului, care se află pe un teren înalt, forţele ruse ar putea să complice şi mai mult logistica pentru forţele ucrainene în cea mai mare parte a estului şi să avanseze spre nord-vest spre centrul logistic regional Kostiantînivka, ce face legătura cu mai multe oraşe cheie.
- Ucrainenii înaintează în Kursk - Forțele ucrainene au avansat cu cinci kilometri în regiunea Kursk, se arată într-un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). "Imaginile geolocalizate publicate la 6 februarie indică faptul că forțele ucrainene au avansat recent la sud-vest de Makhnovka (la sud-est de Suja) și la nord și la est de Cerkaskaia Konopelka (la sud-est de Suja) de-a lungul drumului 38K-028 Suja-Oboian și au capturat Kolmakov (la nord de Cerkaskaia Konopelka) și Fanașa Konopelka (la sud-est de Cerkaskaia Konopelka)", notează analiștii americani. Forțele ucrainene au lansat cu succes atacuri cu 30 până la 50 de vehicule blindate în apropierea mai multor sate din Kursk. ISW sugerează, citând declarații ale Ministerului rus al Apărării, că forțele ucrainene au lansat atacuri în mai multe valuri, desfășurând două batalioane mecanizate. Conform bloggerilor de război ruși, forțele ucrainene au capturat satele Cerkaskaia Konopelka, Ulanok și Fanaseievka, deși geolocalizarea înregistrărilor video nu confirmă încă prezența trupelor ucrainene acolo, precizează ISW.
- Ofensivă în Kursk - Ministerul rus al Apărării a confirmat că Ucraina a desfășurat două batalioane mecanizate, tancuri și vehicule blindate la aproximativ 10 kilometri de frontieră, la sud-est de orașul Suja, oraș controlat de ucraineni. Oficialii de la Kiev nu au comentat noua ofensivă, iar declarațiile Rusiei privind amploarea luptelor nu au putut fi verificate. Volodimir Zelenski, și-a lăudat joi trupele pentru ofensiva de la Kursk și a decorat mai multe unități militare cu distincții de stat. "Ocupantul poate și trebuie să fie învins pe teritoriul său. Operațiunea Kursk explică în mod clar sensul principiului 'pace prin forță'", a spus președintele Ucrainei.
- Asalturi la Pokrovsk - Se dau lupte pe toată linia frontului, iar în ultimele 24 de ore cele mai active sectoare au fost Lîman, unde rușii au lansat 20 de atacuri, și Pokrovsk, unde aceștia își continuă asalturile, lansând 36 de atacuri, a anunțat vineri Statul Major al armatei ucrainene.
- Atac cu drone - Rusia a lansat noaptea trecută un atac de amploare cu 112 drone, iar apărarea aeriană a doborât 81 în 13 regiuni, în timp ce 31 au dispărut de pe radar. În regiunile Sumî, Kiev și Hmelnîțkîi s-au înregistrat daune, au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei.
- Bombardament în Sumî - Trei persoane au fost ucise într-un atac cu bombe ghidate rusești, în regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei, anunță, vineri, autoritățile ucrainene, citate de Reuters. Atacul de joi seară, cu trei bombe aeriene ghidate, a distrus o clădire rezidențială din satul Mîropillîa, aflat lângă granița cu regiunea rusă Kurska, a precizat biroul procurorului general într-un comunicat.
- Avantajul Rusiei - Moscova are un avantaj numeric pe frontul din Donbas de 5 la 1, iar pe alocuri chiar de 10 la 1, relatează The Wall Street Journal, citând armata ucraineană. Detalii AICI.
Ce se întâmplă în Rusia
- FSB a arestat spioane din Ucraina- Serviciul rus de securitate FSB a anunţat că arestat patru femei agente ale serviciilor speciale ucrainene, pe care le acuză de pregătirea unor atentate în Rusia vizând ofiţeri de rang înalt şi instalaţii energetice, relatează AFP. Toate cele patru femei au fost formate pe teritoriul ucrainean să mânuiască arme de foc, mine şi explozivi şi să ghideze drone”, a dat asigurări FSB.
- Opozant al războiului, mort după ce a căzut de la etaj - Cântărețul și compozitorul rus Vadim Stroikin, care s-a opus războiului din Ucraina, a murit joi, în timpul unei perchiziții a poliției în apartamentul său, a anunțat ONG-ul rus pentru drepturile omului OVD-Info. Stroikin ar fi căzut pe fereastră în timpul descinderii efectuate în cadrul unei anchete penale privind o presupusă donație pe care artistul a făcut-o către Forțele Armate ale Ucrainei. Presa rusă a relatat că Stroikin s-a retras în altă cameră în timp ce ofițerii îi percheziționau apartamentul din Sankt Petersburg, apoi a căzut de la o fereastră de la etajul 10 și a murit. Cel puțin o instituție media a catalogat decesul drept "sinucidere", dar Comitetul de Investigații din Rusia a încadrat deocamdată moartea acestuia ca "accident", scrie The Kyiv Independent. Artistul s-a pronunțat în 2022 împotriva invadării Ucrainei de către Rusia pe rețeaua de socializare VKontakte, condamnând războiul și criticându-l pe Vladimir Putin.
Alte informații relevante
- Trump ar pregăti noi sancțiuni împotriva Rusiei - Președintele SUA, Donald Trump, este pregătit să intensifice sancțiunile economice împotriva Rusiei pentru a pune presiune pe Kremlin să încheie războiul din Ucraina, a declarat trimisul special al SUA, Keith Kellogg. Acesta a spus că sancțiunile actuale sunt doar un început, adăugând că există o marjă semnificativă pentru a le întări, în special în ceea ce privește sectorul energetic al Rusiei, scrie The Kyiv Independent. Trump și echipa sa de securitate națională, inclusiv vicepreședintele J.D. Vance și secretarul Trezoreriei Scott Bessent, au discutat deja o strategie coordonată pentru a pune capăt războiului, conform lui Kellogg. Acesta a mai spus că administrația Trump va urmări o „abordare holistică”, combinând sprijinul pentru Ucraina cu presiune crescută asupra Rusiei. De asemenea, un oficial al Ucrainei a anunțat că Kellogg va vizita Ucraina în această lună pentru discuții cu oficialii ucraineni.
- Trump nu are niciun plan de pace - Donald Trump nu are un plan oficial pentru a pune capăt războiului, a declarat joi Volodimir Zelenski, potrivit Interfax-Ucraina. "Nu există încă un plan oficial. Ce este în anumite publicații… sunt sigur că acesta nu este planul oficial al președintelui Trump", a spus Zelenski. Trimisul desemnat de Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, și-a stabilit obiectivul de a rezolva războiul în termen de 100 de zile. Rapoartele sugerau că planul SUA va fi dezvăluit la Conferința de Securitate de la München din 14-16 februarie, dar Kellogg a negat, declarând că Trump va anunța primul planul. El nu a oferit o dată. Zelenski a indicat că înțelege direcția planului, după ce a discutat câteva detalii cu oficialii americani înainte de inaugurarea lui Trump, scrie The Kyiv Independent. "Echipele noastre vor lucra împreună, nu poate exista niciun plan separat de nimeni, chiar și din Statele Unite. Să așteptăm negocierile noastre oficiale și rezultatele oficiale", a spus Zelenski.
- Ucraina e gata să facă culoar - Președinția Ucrainei e pregătită să deschidă un coridor umanitar pentru a permite evacuarea a sute de civili ruși care locuiesc în zonele pe care le ocupă în regiunea Kursk, dacă Moscova solicită acest lucru, notează AFP. Peste 1.500 de civili trăiesc în continuare în zone din regiunea pe care armata ucraineană a ocupat-o de la ofensiva surpriză lansată în august. Furia familiilor a crescut împotriva autorităților ruse de când au pierdut contactul cu cei apropiați prinși în capcană fără comunicare de cealaltă parte a liniei frontului.
- Kremlinul e indiferent - Putin recunoaște situația foarte dificilă din Kursk, unde Ucraina forțează o nouă ofensivă. Moscova arată, în schimb, "indiferență" față de oferta coridorului umanitar civil, afirmă Kievul, potrivit The Guardian. Administrația lui Zelenski a acuzat Moscova de "indiferență" față de soarta propriilor cetățeni. "Suntem gata să deschidem un coridor umanitar din regiunea Kursk până în adâncurile Rusiei, ca răspuns la o cerere oficială a Federației Ruse. Aparent, rușii nu doresc un astfel de coridor umanitar, deoarece nu am primit o cerere corespunzătoare din partea lor", a spus Zelenski. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că Rusia face "tot" ce poate pentru civilii ruși din Kursk; totuși, Moscova a refuzat să comenteze public ideea unui coridor umanitar.
- NATO și-a mărit cheltuielile - Cheltuielile de apărare ale membrilor europeni ai NATO şi ale Canadei au fost cu 20% mai mari în 2024 decât în anul precedent, a declarat vineri secretarul general al NATO, Mark Rutte. Detalii AICI.
- Copii ucraineni aduși acasă - Opt copii ucraineni luaţi de lângă familiile lor de către autorităţile din peninsula Crimeea, anexată şi controlată de Rusia şi plasaţi în orfelinate de stat s-au întors acasă joi, a declarat un înalt oficial ucrainean, transmite Reuters. Darina Zarivna, consilier al şefului de Cabinet al preşedintelui Zelenski, a declarat că minorii au fost capturaţi în timp ce primeau tratament în spital şi au fost salvaţi în cadrul programului Bring Kids Back. Copiii au fost supuşi hărţuirii într-un orfelinat, forţaţi să ia parte la exerciţii de patriotism pro-rus, obligaţi să mânuiască arme şi să se pregătească pentru război, a spus ea. ”Toate acestea fac parte din politica rusă menită să distrugă identitatea ucraineană”, a scris Zarivna pe Telegram.
- Ucrainean salvat în Maramureş - Un ucrainean care a intrat în România prin munţi şi care a solicitat sprijin a fost salvat de către salvamontiştii şi poliţiştii de frontieră din Maramureş în urma unei acţiuni care a durat şase ore. El a fost găsit desculţ, îngheţat şi extenuat, într-o zonă stâncoasă. Detalii AICI.