Cutremurele multiple care au zguduit insula grecească Santorini au determinat mii de oameni să plece, au perturbat călătoriile turiștilor și au deteriorat infrastructura. Activitatea seismică neobișnuită îi ține în alertă pe seismologi.
Mii de oameni au plecat de pe insula Santorini, iar primarul a avertizat că activitatea seismică ar putea continua săptămâni întregi, după ce în regiune au fost înregistrate cutremure de până la cinci grade, relatează Sky News.
De la 1 februarie s-au mai produs încă 440 de cutremure cu o magnitudine de trei și 73 de cutremure cu o magnitudine de peste patru, a anunțat Institutul Geodinamic, citat de postul de televiziune elen EPT.
Risc de erupție sau tsunami
Seismologii au descris cutremurele ca o serie de tremurături de magnitudine similară care au loc în serii. Ei adaugă că, deși Grecia nu este străină de cutremure, activitatea seismică de o asemenea frecvență și intensitate fără a fi precedată de un cutremur major este neobișnuită.
Epicentrele acestor cutremure se află pe fundul mării, ceea ce e o veste bună, întrucât nu vor fi la fel de distructive, au explicat seismologii.
Cu toate acestea, există posibilitatea ca un seism să declanșeze o erupție vulcanică sau un tsunami, avertizează aceștia.
Până în prezent nu s-au înregistrat pagube semnificative și nici răniți, deși s-au produs unele alunecări minore de roci și au fost semnalate crăpături în unele clădiri mai vechi.
De ce au început cutremurele
Cutremurele apar atunci când plăcile tectonice se mișcă brusc de-a lungul unei linii de falie, eliberând energie sub formă de unde seismice. Vibrațiile generate de aceste unde sunt ceea ce simțim în timpul unui cutremur.
Falia care produce cutremurele din insulele grecești se întinde pe aproximativ 120 de kilometri, dar numai porțiunea dintre Santorini și Amorgos a fost activată până acum.
Experții încă încearcă să stabilească dacă mai multe cutremure sunt precoce - cutremure mai mici care se produc înaintea unui cutremur major - sau dacă fac parte dintr-un "roi" de cutremure mai mici care ar putea continua săptămâni sau luni.
"Nu există nicio tehnologie sau abordare serioasă pentru a putea prezice ce se va întâmpla de aici încolo", a spus Costas Papazachos, profesor de geofizică aplicată și seismologie la Universitatea din Salonic, citat de Sky News.
Este posibilă o activitate vulcanică?
Santorini se află de-a lungul Arcului Vulcanic din Marea Egee de Sud, un lanț de vulcani care se întinde din Peloponez, în sudul Greciei, prin Insulele Ciclade.
Insula are, de asemenea, o calderă - o adâncitură circulară mare care rămâne atunci când partea centrală a unui vulcan se prăbușește după o erupție.
Săptămâna trecută, Ministerul pentru Criza Climatică și Protecție Civilă din Grecia a anunțat că senzorii au detectat "activitate seismică-vulcanică ușoară" în interiorul calderii.
Există doi vulcani în zonă: Nea Kameni, care se află în caldera din Santorini, și Kolumbo, un vulcan sub mare, care se află la aproximativ 8 kilometri nord-est de insulă. Și mai este și insula vulcanică Palia Kameni.
Efthymios Lekkas, seismolog și șeful comitetului de monitorizare științifică pentru Arcul Vulcanic din Marea Egee, a spus că au trecut 3.000 de ani de la ultima explozie vulcanică. "Mai avem foarte mult timp înainte de a ne confrunta cu o mare explozie", a asigurat el.
Sfaturi pentru cei aflați în Santorini
Grupuri imense de oameni au părăsit insulele din cauza activității tectonice. Familii cu copii mici au plecat, turiștii târându-și valizele s-au îndreptat spre țărm, iar parcările s-au umplut cu vehicule aparținând celor care au plecat cu feribotul.
Școlile s-au închis în mai multe insule grecești.
Într-o informare pentru vizitatori emisă vineri, autoritățile din Santorini au avertizat hotelurile și toate tipurile de unități de cazare turistică să-și informeze vizitatorii pentru a evita punctele periculoase ale insulei.
Oamenii au fost sfătuiți să evite porturile Amoudi, Armeni, Korfos și Portul Vechi din zona Fira și să aleagă rute sigure când călătoresc, în special în zonele în care riscul de alunecare de teren este mare.
"În caz de cutremur puternic, oamenii ar trebui să părăsească imediat zonele de coastă", au transmis autoritățile.
Alertele de tip notificare au fost trimise către toate telefoanele mobile, iar hotelurile au fost îndemnate să golească piscinele, întrucât mișcarea violentă a apei într-un cutremur major ar putea destabiliza clădirile.
T.D.