Autorităţile din Franţa au realizat un raport cu privire la alegerile din România, din perspectiva manipulării algoritmilor TikTok în favoarea candidatului Călin Georgescu, şi vorbesc despre mobilizare coordonată a câtorva mii de conturi care au crescut artificial vizibilitatea acestuia.
Documentul este intitulat ”Manipularea algoritmilor şi instrumentalizarea influencerilor. Concluzii desprinse din alegerile prezidenţiale din România & riscuri pentru Franţa”.
”Prezentul raport oferă informaţii cu privire la manipularea informaţiilor care au vizat alegerile prezidenţiale din România din 2024 (…) Mai precis, raportul analizează modul de operare observat pe platforma TikTok, menit să promoveze în mod artificial anumite conţinuturi, precum şi manipularea unor influenceri. Raportul evaluează, de asemenea, riscul transpunerii acestor metode în Franţa”, se arată în documentul redactat în română şi franceză.
Serviciul VIGINUM (Vigilanţă şi protecţie împotriva interferenţelor digitale străine) a transmis că ”doreşte să alerteze utilizatorii de Internet cu privire la riscul manipulării sistemelor de recomandare a conţinutului pe platforme”.
- SRI: Deși TikTok a devenit disponibilă în Europa abia în 2018, 800 de conturi din campania lui Georgescu au fost create încă din 2016, prin utilizarea de servicii VPN
- Nu a fost doar TikTok! O rețea secretă de pe Facebook a atacat-o pe Lasconi și l-a promovat pe Georgescu
”Câştigarea primului tur al alegerilor prezidenţiale din România, care a avut loc duminică 24 noiembrie 2024, de către Călin Georgescu, a fost cu totul surprinzătoare. Cu o candidatură prezentată în luna octombrie şi fără să fi declarat niciun buget de campanie, acesta a obţinut aproape 23% din sufragii (adică peste 2 milioane de voturi) făcând campanie aproape exclusiv online, în special pe platforma TikTok.
Puţin cunoscut publicului larg înainte de alegerile prezidenţiale, candidatul a fost creditat cu mai puţin de 1% din intenţiile de vot în sondajele efectuate cu patru săptămâni înainte de scrutin şi cu 10,6% din intenţiile de vot între 20 şi 21 noiembrie”, se arată în raport.
De asemenea, potrivit documentului citat, ”în urma acestor rezultate, numeroase analize au evidenţiat existenţa unor fenomene digitale informaţionale menite să perturbe buna desfăşurare a alegerilor (…) care semnalau manipulări observate pe platforma TikTok şi recurgerea mascată la influenceri în scopuri de propagandă electorală, sugerând totodată implicarea unui actor statal străin”.
”Aceste operaţiuni informaţionale au fost însoţite, de asemenea, de un număr mare de atacuri cibernetice care au vizat sisteme informatice legate de procesul electoral, demonstrând astfel desfăşurarea unui amplu dispozitiv destinat destabilizării unui eveniment democratic major.
După Georgia şi Moldova, România este a treia ţară europeană afectată, la sfârşitul anului 2024, de manipulări pe scară largă a procesului electoral”, se arată în document.
Popularitatea lui Georgescu a crescut deosebit de rapid pe TikTok
Potrivit oficialilor francezi, TikTok este o reţea socială deosebit de populară în România, cu aproape 9 milioane de utilizatori.
”Popularitatea candidatului Georgescu a crescut deosebit de rapid pe TikTok, în special în cele două săptămâni care au precedat alegerile.
De exemplu, numărul de abonaţi şi numărul de vizualizări pe contul TikTok al lui Călin Georgescu au crescut de trei ori între 10 şi 24 noiembrie 20245 .
Hashtagurile asociate candidatului s-au bucurat, de asemenea, de o popularitate fulminantă, aşa cum este cazul pentru #calingeorgescu care, potrivit European Digital Media Observatory, a înregistrat peste 73,2 milioane de vizualizări în şapte zile. Potrivit TikTok, creşterea numărului de abonaţi pentru conturile care îl promovau pe acest candidat nu ar fi urmat un tipar organic obişnuit, ceea ce denotă un proces de coordonare”, se mai arată în documentul citat.
Potrivit oficialilor francezi, ”această campanie s-a bazat, pe de o parte, pe acţiunea coordonată a unor reţele de conturi şi, pe de altă parte, pe exploatarea popularităţii unor influenceri care au fost plătiţi în mod mascat”.
”De asemenea, se pune problema identificării comanditarului din spatele acestei operaţiuni coordonate, autorităţile române sugerând doar implicarea unui actor străin”, se mai arată în document.