Laura Vicol și Vladimir Ciorbă au fost reținuți, după zeci de percheziții în România și Monaco în dosarul Nordis (Foto)

Laura Vicol și Vladimir Ciorbă au fost reținuți, după zeci de percheziții în România și Monaco în dosarul Nordis (Foto)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Fosta şefă PSD a Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor Laura Vicol şi soţul ei, Vladimir Ciorbă, au fost reţinuţi, luni seară, după audierile de la sediul DIICOT.

Procurorii au făcut 65 de percheziţii domiciliare, în România şi Monaco, în cazul Nordis, companie al cărei patron este Vladimir Ciorbă, soțul Laurei Vicol.

Este vorba despre un dosar penal care anchetează constituirea unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor.

”A început spectacolul“, a reacționat Laura Vicol, pe Facebook, după anunțul procurorilor DIICOT.

UPDATE 4 - Potrivit unor surse citate de Antena3, soții Laura Vicol Ciorbă și Vladimir Ciorbă au fost reținuți pentru 24 de ore. Aceștia vor fi duși în arestul central al Poliției Capitalei.

Laura Vicol ar fi acuzată de aderare la grup infracțional organizat, complicitate la delapidare cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani în formă continuată.

UPDATE 3 - La audieri a ajuns și Andreea Cosma, fiica fostului baron PSD Mircea Cosma. Andreea Cosma este notar şi fost parlamentar PSD. Este suspectată de anchetatori că ar fi sprijinit, în calitate de notar, gruparea de la Nordis.

UPDATE 2 - Ioana Băsescu, fiica lui Traian Băsescu, s-a prezentat și ea la sediul DIICOT. Ea a fost chemată pentru a da explicații în legătură cu implicarea sa în calitate de notar în afacerea Nordis.

DIICOT - DOSARUL NORDIS - 3 FEB 2025
Foto: Inquam Photos / George Călin

UPDATE - Vladimir Ciorbă şi soţia sa, Laura Vicol, au ajuns, luni după-amiază, la sediul DIICOT.

Laura-Vicol-DIICOT

Foto: Inquam Photos / George Călin

DIICOT: Au încasat peste 195 de milioane de euro de la clienţi

Cercetările efectuate, până la această dată, vizând 40 de persoane fizice şi 32 de firme, au relevat că, începând cu anul 2018, trei dintre acestea ar fi iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, structurat pe un model piramidal cu trei paliere.

Grupul ar fi conceput şi pus în aplicare un mecanism infracţional complex, constând în promovarea şi dezvoltarea unor proiecte imobiliare, sub acoperirea mai multor societăţi comerciale, urmate de încasarea de sume de bani de la clienţi (cumpărători), delapidarea fondurilor societăţilor, inducerea în eroare a cumpărătorilor în urma executării ante-contractelor şi contractelor de vânzare-cumpărare, evidenţierea de operaţiuni fictive în contabilitatea societăţilor controlate în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat şi stabilirea cu rea-credinţă a taxelor (T.V.A.).

Mecanismul a avut ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul de stat, ori compensări datorate bugetului general, cauzându-se prejudicii societăţilor comerciale, clienţilor cumpărători şi bugetului de stat.

Fondurile financiare ilicite astfel obţinute ar fi fost supuse procesului de spălarea banilor.

În perioada 2019-2024, liderii grupului infracţional organizat, prin intermediul a 5 societăţi comerciale, ar fi încasat de la clienţi persoane fizice sau juridice cu titlu de avans, în cadrul unor promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, respectiv contracte de vânzare-cumpărare (apartamente/parcări şi mobilier), peste 957.000.000 de lei (peste 195 de milioane de euro).

Fondurile astfel constituite ar fi fost delapidate, de regulă într-un interval scurt de timp, prin transferuri către persoane fizice, membri ai grupului infracţional organizat, transferuri către persoane juridice, societăţi afiliate structurii criminale, plata de salarii, dar şi diverse cheltuieli voluptorii, de aproximativ 346.000.000 de lei şi 2.400.000 de euro.

Manoperele frauduloase folosite de membrii grupării de criminalitate organizată în raport cu clienţii ar fi constat şi în:

  • vânzarea imobilelor către alte persoane,
  • condiţionarea semnării contractelor de vânzare-cumpărare de asumarea unor noi obligaţii neinserate iniţial în promisiunea de vânzare, cum ar fi cedarea folosinţei locuinţelor pe o perioadă lungă de timp,
  • intenţia de a folosi apartamentele edificate în interes propriu - pentru funcţionarea hotelului,
  • grevarea imobilelor de sarcini în favoarea unor terţe persoane sau membri ai grupării fără notificarea clientului,
  • interdicţia notării la cartea funciară a promisiunilor de vânzare-cumpărare,
  • asumarea în scris a obligaţiei de a nu face aprecieri publice asupra oricărui aspect al relaţiilor contractuale sub sancţiunea plăţii unor daune de valori mari care descuraja orice demers judiciar al clienţilor.

Cei în cauză ar fi recurs, de asemenea, la recompartimentări ale imobilelor, pentru a îngreuna identificarea apartamentelor care au făcut obiectul promisiunilor de vânzare, obstrucţionarea accesului clienţilor în şantiere, pentru a verifica stadiul lucrărilor, vânzarea în bloc a unui număr mare de apartamente către propriile societăţi urmată la scurt timp de rezoluţiunea vânzării, în scopul needificării şi/sau nepunerii la dispoziţia clienţilor a imobilelor contractate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇