Antonescu: România trebuie să fie o țară liberă, dar în care să existe respect pentru ce este „tradițional și majoritar”

Antonescu: România trebuie să fie o țară liberă, dar în care să existe respect pentru ce este „tradițional și majoritar”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

România trebuie să fie o țară liberă, în care „oricare dintre drepturile normale ale modernității poate fi exercitat”, dar în care trebuie să existe „un respect pentru ceea ce este tradițional și majoritar”, spune candidatul coaliției guvernamentale la prezidențiale, Crin Antonescu.

Crin Antonescu a fost validat, duminică, la Palatul Parlamentului, la congresul extraordinar al PSD, candidatul formațiunii la alegerile prezidențiale.

„A-ți păstra identitatea națională înseamnă să știi drumul spre casă, chiar dacă trăiești la mii de kilometri, chiar dacă nu te întorci geografic, identitatea este mai mult decât geografie, identitatea este suflet.

Identitatea românilor nu poate fi în pericol decât dacă este falsificată, decât dacă oameni tineri sunt induși în eroare sau nu sunt suficient educați.

De aceea, avem nevoie să facem ordine și mai multă ordine și în politică, și în instituții publice, și în școală. Avem nevoie de o școală care să producă, să modeleze, să dea societății tineri îndrăzneți, și nu obraznici, tineri învățați, și nu doar dezinformați.

Avem nevoie de tineri care să înțeleagă că respectul pentru un om în vârstă este fundamental pentru lumea civilizată.

Avem nevoie de oameni care să înțeleagă prin educație, prin cultură, (...) că România trebuie să fie o țară liberă, în care oricare dintre drepturile normale ale modernității poate fi exercitat, dar în care trebuie să existe un respect pentru ceea ce este tradițional și majoritar”, a declarat Antonescu în discursul susținut în fața social-democraților.

El a mai spus că libertatea oricărei opțiuni, inclusiv de natură sexuală, trebuie respectată, dar că în ceea ce privește familia, sub toate formele ei, în ceea ce privește educația și în ceea ce privește manifestările publice este foarte bine ca acest lucru să rămână opțiunea noastră intimă.

Cred, asemenea primului ministru și asemenea noului președinte al Statelor Unite, că familia este formată dintr-un bărbat și o femeie. Cred, în același timp, că trebuie să garantăm libertatea oricărei opțiuni posibile în natură, inclusiv de natură sexuală.

Dar cred că în ceea ce privește familia, sub toate formele ei, în ceea ce privește educația și în ceea ce privește manifestările publice este foarte bine ca acest lucru să rămână opțiunea noastră intimă.

Și vă spun sincer că nu îmi doresc o țară în care să avem într-o săptămână parada heterosexualilor și într-o săptămână parada homosexualilor, fiecare în intimitatea lui, fără nicio paradă.

Doi, suntem o țară creștină. Asta nu este un enunț exclusiv, este un enunț identitar și istoric, dar suntem o țară în care oameni aparținând altor confesiuni, altor religii, precum și ateii, au drepturi absolut egale să se exprime, să își practice credințele sau convingerile în aceeași măsură.

Dar legile, cutuma, practicile trebuie să apere și să garanteze respectul acelor forme care sunt definitorii pentru identitatea națională, pentru tradiția națională și pentru tot ceea ce în ochii celor mai mulți dintre români sunt lucruri mai presus de viața noastră curentă, pe care nu le putem niciodată călca în picioare sau insulta”, a declarat Antonescu.

În altă ordine de idei, el a subliniat că e nevoie de mai multă ordine, chiar și în stradă.

Avem nevoie, în fine, să facem ordine, chiar și în stradă, mai multă decât e. Eu cred că majoritățile, guvernul, majoritățile parlamentare în anii următori vor trebui să vegheze la faptul că în această țară s-a ajuns la o desconsiderare a forței de ordine publică.

Mă refer la polițiști, mă refer la jandarmi, mă refer la manifestările infracțiunilor cu violență, care nu sunt tolerabile nicăieri într-o țară democratică și într-o țară puternică.

Va trebui să punem ordine și să garantăm și să apărăm ceea ce înseamnă toleranță și libertate, până la limita la care să ne apărăm de intoleranță și să ne ferim de îngrădirea libertății.

Nu există și nu trebuie să existe, dacă suntem cu adevărat democrați, toleranță pentru intoleranță și libertate pentru extremism.

Eu îmi pot imagina foarte bine cum toate aceste lucruri pot fi puse în practică de o majoritate parlamentară, de un guvern, de o colaborare între instituțiile care iau decizii, inclusiv președintele”, a spus Antonescu.

PSD s-a reunit, duminică, într-un Congres extraordinar, în format hibrid, pentru a valida susţinerea candidaturii la prezidențiale a lui Crin Antonescu, care a participat la întâlnire.

După ce s-au ținut discursurile, s-a trecut la vot, iar Crin Antonescu a fost desemnat – cu 5.484 de voturi dintr-un total de 5.516 de voturi – candidat al PSD la alegerile prezidențiale din acest an. Au fost și 18 voturi împotrivă și 14 abțineri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇