Suedia folosește fotografii din satelit făcute în timpul nopții asupra capitalei Rusiei pentru a determina starea economiei ruse, pentru că nu are încredere în datele oficiale pe care le publică Moscova.
Declinul sănătății economiei Rusiei e clar ca lumina zilei și se vede cel mai bine noaptea, consideră ministrul suedez de Finanțe, Elisabeth Svantesson.
Aceasta a spus miercuri, la o reuniune din cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, că împărtășește scepticismul mai multor oficiali cu privire la datele oficiale pe care Rusia le publică despre economia sa. Ea a explicat că folosește o metodă proprie pentru a verifica aceste informații - comparația unor imagini realizate din satelit noaptea, deasupra Moscovei, relatează Business Insider.
Svantesson a arătat că luminile Moscovei dintr-o imagine din 2023 sunt mai întunecate decât în 2021, ceea ce indică faptul că nivelul de trai din capitala Rusiei a scăzut.
În imaginea din 2023 se vede că luminile din suburbiile Moscovei par mai mici și mai puțin frecvente decât în imaginea de dinaintea începerii războiului din Ucraina, notează publicația americană.
"Este foarte clar că economia Rusiei cu siguranță nu este atât de puternică pe cât vrea Putin să credem", a spus Svantesson.
"E o imagine mult mai întunecată a Moscovei", a precizat ea despre fotografia din 2023.
"Nu folosesc multă energie electrică", a subliniat moderatorul panelului, Ravi Agrawal, redactorul-șef al revistei Foreign Policy. "Nu, nu, nu. E mai mult întuneric", a completat Svantesson.
Inflația la Moscova a fost "mult mai mare decât ceea ce spun datele oficiale". Cea mai recentă cifră a Rusiei o situează la 9,5%, dar Svantesson crede că acest nivel nu este conform cu rata principală a dobânzii de 21%.
Ministrul suedez a mai afirmat că nivelurile de capital care părăsesc Rusia sugerează o economie aflată în dificultate, la fel ca și fotografiile din spațiu ale Moscovei.
Statele occidentale au impus sancțiuni drastice Rusiei după invazia sale din 2022 în Ucraina, menite în principal să oprească exporturile de petrol și gaze esențiale pentru economia sa.
Kremlinul susține că a rezistat celor mai grave efecte potențiale ale sancțiunilor.
Svantesson a spus că viziunea unei economii puternice a fost o tactică pentru a convinge Ucraina și aliații săi că sancțiunile nu funcționează.
Ea a concluzionat că nu cunoaștem adevărata stare a economiei Rusiei, "dar ceea ce știm este că narațiunea și 'adevărul său' nu sunt reale".
Președintele american Donald Trump a declarat că Vladimir Putin își distruge țara dacă refuză să încheie un acord de pace cu Ucraina. "Cred că Rusia ar fi avut mari probleme. Uitați-vă doar la inflația din Rusia… Sper că vrea să facă o înțelegere", a spus Trump.
Ulterior, Trump a ameninţat că va impune sancțiuni drastice Rusiei, dacă Putin nu va negocia încheierea războiului cu Ucraina.
Potrivit estimărilor Kievului, Rusia a pierdut în jur de 700.000-800.000 de soldați, uciși sau răniți, în cei aproape trei ani de război în Ucraina și se confruntă cu o situație economică dificilă. În același timp, forțele ruse continuă să avanseze în estul Ucrainei, în timp ce Kievul se confruntă cu un deficit de efective pe front.
T.D.