TikTok a fost dezactivat în Statele Unite sâmbătă seara, cu mai puțin de două ore înainte de a fi interzis. Astfel, peste 170 de milioane de americani s-au trezit că nu mai au acces la una dintre cele mai populare aplicații de social media din lume.
Cei care au accesat aplicația au întâmpinat un mesaj care spunea: „Ne pare rău, TikTok nu este disponibil acum. O lege care interzice TikTok a intrat în vigoare în SUA. Din păcate, asta înseamnă că nu poți folosi TikTok deocamdată”, relatează CNN.
Decizia TikTok vine după ce Curtea Supremă a menținut vineri o interdicție adoptată cu sprijin larg bipartizan în Congres și promulgată în aprilie de președintele Joe Biden.
Legea interzice companiilor americane să găzduiască sau să distribuie conținut pentru platforma deținută de ByteDance, o companie chineză, cu excepția cazului în care aceasta se vinde unui cumpărător din SUA sau dintr-un stat aliat.
Aplicația a dispărut, de asemenea, din App Store-ul Apple. Deși apare pe Google Play Store, tentativele de descărcare generează un mesaj de eroare. Alte aplicații deținute de ByteDance, inclusiv CapCut, au afișat mesaje similare sâmbătă seara.
După ce Curtea Supremă a hotărât în unanimitate (9-0) să mențină interdicția, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a semnalat că administrația Biden nu va aplica legea în ultima zi a mandatului său.
Din cauza weekendului cu sărbători federale și a inaugurării noii administrații, „implementarea legii trebuie să revină următoarei administrații,” a declarat ea.
Totuși, declarația nu a fost de natură să îi liniștească pe cei care s-ar putea confrunta cu amenzi uriașe. Potrivit unei surse familiare cu situația, unii furnizori de servicii – companii precum Google și Apple, care s-ar putea confrunta cu amenzi exorbitante pentru permiterea accesului la TikTok în SUA odată ce interdicția a intrat în vigoare – au informat TikTok că apreciază că sunt vulnerabili în fața legii, începând de duminică.
O persoană apropiată de TikTok a declarat că „mai mulți furnizori critici de servicii” au indicat companiei că nu vor mai găzdui aplicația sau datele acesteia, ceea ce a forțat compania să-și întrerupă serviciul. Furnizorii de servicii au invocat temeri că interdicția ar putea fi aplicată de duminică, în ciuda semnalelor contrare transmise de administrația Biden.
Prin urmare, TikTok a luat decizia de a dezactiva aplicația – cel puțin temporar.
TikTok ar putea reveni curând
Totuși, TikTok ar putea reveni rapid – poate chiar luni.
„Suntem norocoși că președintele Trump a indicat că va colabora cu noi pentru a găsi o soluție de reinstalare a TikTok odată ce va prelua funcția,” a informat compania, într-un mesaj afișat utilizatorilor care au deschis aplicația începând de sâmbătă seara. „Rămâneți aproape!”
De asemenea, angajații TikTok au fost informați sâmbătă că situația este „dezamăgitoare”, dar că se lucrează la o soluție.
„Știm că această situație este dezamăgitoare nu doar pentru voi ca angajați, ci și ca utilizatori. Totuși, suntem norocoși că președintele Trump a indicat că va colabora cu noi pentru a găsi o soluție de reinstalare a TikTok odată ce va prelua funcția. Echipele noastre lucrează neobosit pentru a readuce aplicația în SUA cât mai curând posibil,” se arată în mesajul transmis angajaților.
Președintele ales Donald Trump a declarat că „cel mai probabil” va amâna interdicția de funcționare a TikTok cu 90 de zile, după ce își va prelua mandatul luni. El a mai spus, într-un interviu acordat sâmbătă seara postului NBC News că nu a luat încă o decizie finală.
„Aceasta este, cu siguranță, o opțiune pe care o vom analiza. Extinderea de 90 de zile este ceva ce vom face cel mai probabil, pentru că este adecvat. Trebuie să analizăm situația cu atenție. Este o problemă foarte importantă,” a spus Trump în intervenția la NBC News.
„Dacă decid să fac asta, voi anunța probabil luni”, a adăugat el.
Oprirea TikTok – și posibilitatea de a reveni curând – este cel mai recent episod dintr-o saga care durează de luni întregi, lăsând soarta aplicației într-o incertitudine totală, comentează CNN.
Congresul SUA a susținut că legăturile TikTok cu China și accesul său la cantități masive de date reprezintă o amenințare la adresa securității naționale. Iar decizia Curții Supreme a spulberat speranțele unei dezamorsări a situației în ultimul moment.
Iar acum, Trump - care a avertizat pentru prima dată cu privire la pericolele TikTok în urmă cu cinci ani - se prezintă drept salvatorul aplicației. Luna aceasta, pe Truth Social, a postat date despre popularitatea sa pe TikTok, întrebând: „De ce aș vrea să scap de TikTok?”
De asemenea, CEO-ul TikTok, Shou Chew, s-a întâlnit cu Trump la Mar-a-Lago în săptămânile premergătoare intrării în vigoare a interdicției și este așteptat la ceremoniile de luni pentru învestirea președintelui.
În plus, decizia de a dezactiva TikTok, împreună cu mesajul care îl menționează pe Trump, ar putea pune o presiune suplimentară pe președintele ales pentru a negocia o soluție în zilele sau săptămânile următoare.
Cu toate acestea, el se va confrunta cu presiuni din mai multe direcții. Unii senatori republicani, precum Josh Hawley din Missouri și Tom Cotton din Arkansas, rămân ferm susținători ai interdicției.
„ByteDance și stăpânii săi comuniști din China au avut nouă luni pentru a vinde TikTok înainte de termenul limită de duminică,” a scris Cotton pe X. „Faptul că China comunistă refuză să permită vânzarea dezvăluie exact ce este TikTok: o aplicație comunistă de spionaj.”
Legea adoptată anul trecut îi permite președintelui să amâne cu 90 de zile intrarea în vigoare a interdicției, dar cu condiția să prezinte dovezi că părțile implicate în procesul de vânzare a TikTok către o companie din SUA au făcut progrese semnificative.
Însă, până acum, proprietarul TikTok, ByteDance, a respins potențialii cumpărători. Compania a invocat popularitatea aplicației în rândul utilizatorilor americani și valoarea sa pentru micile afaceri din întreaga țară. Compania chineză și-a manifestat intenția de a rămâne online fără a schimba proprietatea.
Sâmbătă, Perplexity AI, un startup din San Francisco, a confirmat pentru CNN că a făcut o ofertă către ByteDance pentru a fuziona cu TikTok.
În magazinele de aplicații Apple și Google, cele mai populare aplicații gratuite din ultima săptămână au fost aplicații similare cu TikTok, inclusiv două deținute tot de companii chineze. Una dintre ele, Lemon8, o aplicație de partajare a fotografiilor, este deținută de ByteDance, la fel ca TikTok. Totuși, Lemon8 ar putea avea aceeași soartă ca TikTok în viitor.