Încă două drone rusești s-au prăbușit în România. Au fost ridicate avioane de luptă UPDATE

Încă două drone rusești s-au prăbușit în România. Au fost ridicate avioane de luptă <span style="color:#990000;">UPDATE</span>
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat, vineri dimineață, că în zona localităţii Plauru din judeţul Tulcea, în apropierea frontierei cu Ucraina, sunt urme ale unui posibil impact al unei drone. Zona a fost securizată, iar specialiştii din MApN, SRI şi MAI au ridicat probe, în timp ce pe rețelele de socializare au apărut imagini cu drona prăbușită.

UPDATE: Vineri seara, MApN a anunțat că în urma cercetărilor, au fost găsite două zone în care au căzut resturi de dronă de provenienţă rusească, în judeţul Tulcea, şi au precizat că impactul acestora nu a afectat elemente de infrastructură şi nu au fost produse pagube materiale.

„În urma cercetărilor din teren au fost identificate două zone în care au căzut resturi de drone de provenienţă rusească de tip Geran 1/2, una între localităţile Ceatalchioi şi Tudor Vladimirescu, iar alta la sud de Chilia Veche.

ADVERTISING

Impactul resturilor de drone nu a afectat elemente de infrastructură şi nu au fost semnalate pagube materiale”, a informat MApN.

Avertizare RO-Alert

Zona de nord a judeţului Tulcea a primit mesaj RO-Alert, în noaptea de joi spre vineri, deoarece exista riscul căderii unor obiecte din spaţiul aerian, la graniţa cu Ucraina.

Sistemele de monitorizare şi supraveghere ale Ministerului Apărării Naţionale au semnalat încălcări ale spaţiului aerian românesc şi, începând cu ora 1:35, două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au decolat din Baza 86 Aeriană de la Borcea pentru monitorizarea situaţiei aeriene.

„Forţele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra unor obiective civile şi infrastructură portuară din Ucraina, în dimineaţa zilei de 17 ianuarie, în proximitatea frontierei cu România, în judeţul Tulcea.

ADVERTISING

Sistemele de monitorizare şi supraveghere ale Ministerului Apărării Naţionale au semnalat încălcări ale spaţiului aerian românesc şi, urmare a acestei situaţii, începând cu ora 1:35, două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române, aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană, au decolat din Baza 86 Aeriană de la Borcea pentru monitorizarea situaţiei aeriene. Aeronavele au revenit în bază în jurul orei 3:48”, au transmis reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale.

Ei au adăugat că Centrul Naţional Militar de Comandă a notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea măsurilor de alertare a populaţiei din judeţul Tulcea.

Ca urmare, a fost transmis, în jurul orei 1:39, un mesaj RO-Alert, iar la ora 3:33 a fost declarată încetarea măsurilor de alertare în toate zonele vizate.

„Echipe ale Ministerului Apărării Naţionale au executat cercetări în teren şi au descoperit, în afara localităţii Plauru (între Ciatalchioi şi Tudor Vladimirescu), în apropierea frontierei, urme ale unui posibil impact al unei drone. Zona a fost securizată, iar echipe formate din specialişti ai MApN, SRI şi MAI vor ridica probe şi vor efectua investigaţii conform procedurilor.

ADVERTISING

Forţele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spaţiului aerian şi de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situaţii”, a mai anunţat Ministerul Apărării.

UPDATE - Între timp, pe rețelele de socializare au apărut imagini cu resturile unei drone care s-a prăbușit în zona localității Plauru, din județul Tulcea:

Au apărut imagini cu drona rusească căzută în județul Tulcea

Publicată de Cuget Liber Constanța pe Vineri, 17 ianuarie 2025

MApN a mai precizat că a informat şi informează în timp real structurile aliate cu privire la situaţiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea.

„Ministerul Apărării Naţionale transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu normele de drept internaţional”, a menţionat sursa citată.

Reacția MAE

„MAE condamnă cu fermitate atacurile iresponsabile ale forţelor ruse care încalcă toate normele dreptului internaţional. Agresiunea ilegală şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei generează riscuri pentru întreaga regiune”, a transmis MAE.

MApN și MAE au informat aliații cu privire la atacul rusesc cu drone de lângă granița României.

„MApN si MAE au informat şi informează în timp real structurile aliate cu privire la situaţiile cauzate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea. Respectarea suveranităţii, securităţii şi păcii sunt obligaţii pe care Federaţia Rusă le încalcă în mod sistematic şi neprovocat.

Acţiunile agresive persistente, ocuparea ilegală a unor teritorii ale vecinilor şi războiul ilegal pe care Rusia îl duce la scară amplă de aproape trei ani împotriva unui vecin suveran reprezintă o ameninţare persistentă şi serioasă nu doar la adresa Ucrainei ci a întregii regiuni a Mării Megre şi a Flancului Estic al Alianţei Nord Atlantice”, precizează MAE.

Ciolacu: România nu a fost pusă în pericol

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că nu a fost nicio problemă în privinţa siguranţei românilor. El a precizat că drona a fost monitorizată cu mult timp înainte de a intra pe teritoriul României şi direcţia acesteia a fost cunoscută în jurul orei 2:00.

„Nu a fost nicio problemă în ceea ce priveşte siguranţa românilor. Direcţia acestei drone a fost ştiută în jurul orei 1:55. Au fost ridicate şi avioanele F-16, nu a fost nici cea mai mică problemă. A fost monitorizată cu mult timp înainte de a intra pe teritoriul României şi am văzut că şi Ministerul Apărării a dat un comunicat şi a specificat acest lucru.

România nu a fost pusă în pericol în niciun moment. Cu adevărat, mai mult ca sigur după expertize, se va constata faptul că ea fusese lovită de artileria ucraineană”, a declarat Marcel Ciolacu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇