România plătește în prezent cele mai mari dobânzi din regiune pentru împrumuturile de stat, cu rate care se situează între 7% și 8%, declară ministrul Finanțelor, Tánczos Barna.
Situația este cauzată de deficitul bugetar ridicat al țării.
Pentru a gestiona această situație, ministrul propune împrumutarea cu precădere de pe piața internă, prin programele Tezaur și Fidelis destinate românilor, și transmiterea unor semnale de stabilitate către investitori prin respectarea țintei de deficit de 7% și printr-un management prudent al cheltuielilor.
- Cum reduce Ciolacu cheltuielile la stat: Insolvență pentru companiile de stat care merg în pierdere, comasări și restructurări la SGG și aparatul Guvernului
- Economist, despre datoria externă în creștere a României: Prosperitatea clamată de politicieni a fost indusă artificial cu perfuzii financiare din împrumuturi
- Câți bani primim în 3 ani dacă investim acum 10.000 de lei la Titlurile Tezaur
„Dobânzile sunt cele mai mari din zonă, din păcate, pentru că România are cel mai mare deficit", explică, la Digi 24, Tánczos Barna, menționând că țara atrage investitori inclusiv din America pentru a-și finanța deficitul.
Ministrul recomandă românilor să investească în titlurile de stat Tezaur și Fidelis, pe care le descrie ca fiind „cele mai rentabile investiții în momentul de față", cu avantajul că dobânzile plătite rămân în economia națională.
„Degeaba dăm semnalul că avem un buget în ianuarie dacă nu respectăm angajamentele. Faptul că menținem angajamentul de deficit de 7% și că vom controla cheltuielile în fiecare lună vor fi semnale pozitive pentru investitori", a explicat Tánczos Barna.
Ministerul Finanțelor a anunțat deja măsuri de reducere a cheltuielilor, inclusiv diminuarea cu 5% a cheltuielilor de funcționare la majoritatea ministerelor, cu excepția unor domenii critice.