Evenimente astronomice: Planeta Marte, cel mai aproape de Pământ. O cometă rară, vizibilă pentru prima dată în 160.000 de ani

Evenimente astronomice: Planeta Marte, cel mai aproape de Pământ. O cometă rară, vizibilă pentru prima dată în 160.000 de ani
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Două fenomene astronomice spectaculoase au loc zilele acestea. Planeta Marte se află în aceste zile la cea mai mică depărtare de Pământ, într-o poziție favorabilă pentru observare. Iar o cometă strălucitoare ar putea fi vizibilă pe cerul nocturn în zilele următoare, pentru prima dată în 160.000 de ani.

Marte, în poziție bună pentru observare

„Urmează zile bune pentru Marte. Se află la cea mai mică depărtare de Pământ și într-o poziție geometrică favorabilă pentru vederea și observarea de la noi”, a informat, luni, dr. Adrian Șonka, astronom la Observatorul Amiral Vasile Urseanu.

Potrivit informațiilor postate pe site-ul Observatorului Astronomic, condițiile bune de observare a planetei Marte vor dura aproximativ două luni.

„Marte se vede înspre est, după ora 18. Se ridică pe cer pe parcursul nopții și se vede din ce în ce mai ușor, ca o stea portocalie strălucitoare. La ora 1:30 se află sus pe cer, înspre sud. Deasupra planetei se află stelele Castor și Pollux din constelația Gemini. Pe 12 ianuarie, Marte se afla distanța minimă față de Pământ (96 milioane km), în condiții excelente de observare, care vor dura aproximativ două luni. Marte se poate vedea seara de la observatorul nostru”, a explicat sursa citată, relatează Agerpres.

Cometă vizibilă cu ochiul liber, prima dată în 160.000 de ani

De asemenea, o cometă strălucitoare ar putea fi vizibilă pe cerul nocturn în zilele următoare, pentru prima dată în 160.000 de ani, a anunțat NASA.

Cometa C/2024 G3 (Atlas) se află la perihelion – punctul cel mai apropiat de Soare – unde strălucirea sa este influențată de intensitatea luminii solare. Experții spun că ar putea fi observabilă cu ochiul liber începând de luni seară, relatează BBC, citat de Mediafax.

NASA a avertizat că estimările privind luminozitatea cometelor sunt „notoriu de imprecise”, însă există șansa ca aceasta să fie la fel de strălucitoare ca planeta Venus.

Conform cercetătorului Dr. Shyam Balaji, expert în astrofizică la King's College London, cometa va trece la o distanță de aproximativ 8,3 milioane de mile de Soare, ceea ce o clasifică drept o „cometă care atinge marginea solară”.

Balaji a precizat că cea mai bună vizibilitate este așteptată în emisfera sudică, unde oamenii pot privi spre orizontul estic înainte de răsărit și spre cel vestic după apus.

Astronomii urmăresc atent traiectoria cometei, iar sâmbătă, astronautul NASA Don Pettit a distribuit pe rețelele sociale o fotografie surprinsă din Stația Spațială Internațională. „Este incredibil să vezi o cometă din spațiu. Atlas C/2024 G3 ne face o vizită”, a scris Pettit.

Evenimentul este descris ca o ocazie unică „o dată la 160.000 de ani”, iar observatorii din întreaga lume sunt îndemnați să profite de acest spectacol cosmic rar.

Ce mai putem vedea pe cer în această săptămână

În această săptămână astronomică, pot fi observate pe cer patru planete. Seara se vede planeta Venus, care apune la ora 20:55, iar Saturn, Jupiter și Marte se află deja pe cer când se face noapte, au precizat reprezentanții Observatorului Astronomic.

„Venus se vede seara, începând cu ora 17:00, înspre sud-vest, direcția în care a apus Soarele. Planeta se vede ca o stea foarte strălucitoare pe fundalul cerului, destul de aproape de orizont. Se poate vedea până pe la ora 20:55, când apune. Se află în constelația Aquarius. Venus apune din ce în ce mai târziu și va mai rămâne vizibilă seara încă trei luni.

Imediat cum se face seară (în jurul orei 17:00) se vede și Saturn, care la acea oră se află înspre sud-vest, nu departe de Venus. Nu este foarte strălucitor și nu se vede foarte sus pe cer, dar nu pâlpâie și asta o deosebește de o stea. Planeta rămâne pe cer până la ora 21:30. Cele două planete se apropie aparent una de alta și se vor întâlni pe cer între 15 și 20 ianuarie”, a mai indicat sursa citată.

Jupiter se vede de când se întunecă, înspre est, ca o stea foarte strălucitoare. Planeta se vede toată noaptea pentru că se află fix în partea opusă Soarelui și se află pe cer când nu se vede Soarele. La ora 22:00, se poate vedea foarte sus pe cer, în sud, au completat reprezentanții Observatorului Astronomic.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇