Extrema dreaptă şi conservatorii (Partidul Popular (ÖVP) al ex-cancelarului Nehammer) au anunţat luni că au ajuns la un acord pe tema bugetului, eliminând un obstacol major în calea formării unui guvern în Austria.
„Am luat o decizie crucială şi am elaborat o foaie de parcurs comună pentru a evita o procedură europeană de deficit excesiv împotriva Austriei”, a declarat liderul de extremă dreapta al Partidului Libertăţii (FPÖ), Herbert Kickl, la prima conferinţă de presă comună a celor două formaţiuni, relatează AFP.
Tocmai asupra acestui punct eşuaseră discuţiile anterioare menite să blocheze extrema dreaptă la guvernare, mediile de afaceri refuzând orice creştere a impozitelor.
În primul său bilanţ al negocierilor începute săptămâna trecută, liderul de extremă dreapta Herbert Kickl a schiţat un program de austeritate de 6,3 miliarde de euro, „fără a recurge la noi impozite, nici pe moştenire, nici pe donaţii, nici pe avere”.
El intenţionează să adopte măsuri împotriva scutirilor fiscale, a „privilegiilor”, în special pentru „marii şefi”, făcând în acelaşi timp economii în „aparatul ministerial” şi punând capăt „subvenţiilor excesive”.
„Aceasta este singura modalitate pentru Austria de a-şi modela propriul viitor, cu propriile mâini, şi de a nu fi controlată de la Bruxelles”, a insistat liderul naţionalist, care este întotdeauna foarte critic la adresa UE.
Alături de el, liderul interimar al partidului conservator ÖVP, Christian Stocker, a salutat această măsură, care „ar trebui să permită reducerea deficitului la sub 3% în 2025”, în conformitate cu criteriile de la Maastricht.
Însă Karl Nehammer şi-a anunţat demisia din funcţia de cancelar, pe 4 ianuarie, după ce discuțiile privind formarea unui guvern au eşuat, aşa încât conservatorii au fost nevoiţi să poarte discuţii cu extremiştii.
Austria, care se confruntă cu dificultăţi economice la fel ca şi Germania vecină, şi-a văzut deficitul bugetar crescând la 3,7% anul trecut, potrivit agenţiei Fitch, care tocmai a pus sub semnul întrebării ratingul său suveran.