Crin Antonescu vrea o confruntare cu Georgescu la urne, măcar pentru a ieși din "stadiul de hologramă": Cu cât alegerile sunt mai târziu, teoria conspiraționistă prinde aderenți

Crin Antonescu vrea o confruntare cu Georgescu la urne, măcar pentru a ieși din "stadiul de hologramă": Cu cât alegerile sunt mai târziu, teoria conspiraționistă prinde aderenți
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Crin Antonescu, candidatul desemnat al coaliţiei de guvernare pentru alegerile prezidenţiale, crede că ar trebui să i se permită lui Călin Georgescu să candideze, măcar pentru a ieşi din „stadiul de hologramă”.

Crin Antonescu a precizat că l-a întâlnit o dată pe Călin Georgescu şi că ”vorbea normal”, dar ar dori acum o confruntare cu acesta.

Fostul preşedinte PNL mai spune că, de câţiva ani, urmăreşte pe diferite canale cum a crescut conspiraţionismul şi antioccidentalismul, dar nu se aştepta la un vot masiv pentru Călin Georgescu, "un om care spune nişte lucruri, după părerea mea, cam ca Ceauşescu prin ‘87-‘88".

În opinia lui Antonescu, amânarea alegerilor poate creşte teoria conspiraţionistă, iar acest lucru nu este bun pentru democraţie şi pentru încredere.

În urma primului scrutin din noiembrie, partidele politice ”au avut parte de experienţe năucitoare” şi ”cu toţii ne-am speriat un pic”, adaugă candidatul coaliţiei.

ADVERTISING

Iată şi alte declaraţii făcute, sâmbătă, la Prima TV şi citate de News.ro.

  • Ar fi preferabil (Călin Georgescu - n.red.) să fie eliminat de oameni cu ştampila la vot.
  • Sigur că, în principiu, eliminarea unui candidat din cursă este un fapt excepţional şi care trebuie foarte bine argumentat, nu sunt eu chemat să mă pronunţ, dar, dacă ţin de bună decizia aceleiaşi instanţe de a o elimina pe Diana Şoşoacă, ar cam decurge că unitatea de măsură ar impune şi aici un verdict asemănător.
  • CCR ar putea decide că alegerile au fost viciate, dar că nu Călin Georgescu anume a încălcat nişte prevederi legale constituţionale care să-l facă inacceptabil la o nouă candidatură.
  • Situaţia ideală ar fi ca domnul Călin Georgescu să vină în această competiţie, măcar pentru a ieşi din stadiul de hologramă, de a veni în faţa oamenilor cu ideile sale, cu susţinătorii săi, cu, mă rog, proiectele sale şi de a vorbi, de a răspunde la întrebări, de nu mai vorbi singur de undeva, de unde nu ştim unde vorbeşti.
  • L-am întâlnit o singură dată. N-aş putea să spun exact când. În perioada, în orice caz în care eram preşedinte PNL
  • Am băut o cafea, am vorbit 10 minute despre economia mondială, trenduri, cu omul atunci. Şi vorbea normal.
  • Ar fi bine, din punctul ăsta de vedere, să candideze, pentru că vorbim de un personaj. Deci aş dori o confruntare directă.
  • Apropo de asta, acum se vorbeşte, după absenţa dezbaterilor multă vreme, se vorbeşte despre dezbatere. Domnule, o dezbatere nu-i nicio păruială, nici un concurs de cine-i mai iute la vorbă sau mai bun în replici. O dezbatere e chiar o chestiune de conţinut.
  • Eu aş vrea ca domnul Georgescu să se confrunte cu oamenii, să discutăm
  • Domnul Călin Georgescu, deşi este un om în plină maturitate, e un om trecut de 60 de ani, Dumnezeu să-i dea sănătate şi viaţă lungă, pare pur şi simplu om fără trecut.
  • Eu nu spun, nu insinuez că domnul domnul Georgescu are lucruri de ascuns, nu, dar totuşi trebuie să vedem cine suntem, de unde venim şi ce am făcut şi ce am spus în decursul vieţii noastre. Deci de asta aş vrea să candideze.
  • Să ştiţi că urmăresc destul de îngrijorat, cum se spune, de vreo doi-trei ani, modul în care, pe diferite canale, inclusiv media, oficial, podcasturi, site-uri ş.a.m.d. a crescut şi un conspiraţionism, şi un antioccidentalism, şi un fel de critică permanentă şi mai niciodată justificată până la capăt împotriva democraţiei, împotriva UE, împotriva NATO.
  • Dar că vom ajunge la un vot masiv, sunt 2 milioane de voturi pentru un om care spune nişte lucruri, după părerea mea, cam ca Ceauşescu prin ‘87-‘88 (…) la asta nu am aşteptat.
  • Dar de ce această nemulţumire s-a concentrat spre un candidat aproape neobservat? Cum s-a întâmplat asta? Aici sunt nişte mari semne de întrebare şi eu cred, totuşi, că în momentul în care vom vedea tot dosarul a ceea ce s-a întâmplat, eu cred că aici nişte lucruri nu au fost în regulă, aşa cum s-a şi invocat de altfel pentru anularea alegerilor.
  • Cum, deodată, sute şi sute de mii de voturi s-au dus către un om anume, acela, şi nu s-au împărţit, dacă e vorba de suveranism, de naţionalism, de antioccidentalism, nu s-au împărţit la Simion, unde se aşteptau mai multe, fără să socotim cele care au venit… de ce nu s-au dus la domnul Terheş, care avea un discurs la vedere, articulat, suveranist, şi la alţii asta?
  • Nu ştiu să spun, asta trebuie să spună alţii care au mijloacele la îndemână şi chiar obligaţia de a păzi şi că trebuie să vedem, în orice caz, ce garanţie avem că atunci, în mai sau când vom mai vota, nu se mai întâmplă la fel, pentru că atunci chiar suntem la baza ideii de a vota şi a validităţii votului.
  • Despre amânarea alegerilor: Nu e vorba dacă mă afectează pe mine sau nu, dar e vorba de faptul că, la tensiunea socială acumulată oricum - şi există oameni care au tot interesul şi multe mijloace de a o spori, de a o stimula, de a incita foarte mult, la foarte mulţi dintre alegătorii României - cu cât alegerile sunt mai târziu, teoria conspiraţionistă - că aceste alegeri şi cei care le organizează încearcă, de fapt, să-i păcălească pe alegători, să să le ignore votul ş.a.m.d. - prinde aderenţi şi asta nu e bine.
  • Nu e bine, în general, pentru încredere în democraţie, pentru că noi am crezut, cred, am crezut până în noiembrie anul trecut că suntem vaccinaţi democratic. O copleşitoare majoritate dintre noi suntem proccidentali. Ce mai, suntem convinşi de democraţie, de pluralism pe toate aceste lucruri.
  • Şi iată că am avut un duş rece, cred, cu toţii. Nu doar partidele, partidele au avut parte de experienţe năucitoare, dar noi toţi cred că ne-am speriat un pic. Eu cel puţin m-am speriat, de-aia şi sunt aici.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇