Primul președinte american cu statut de infractor. Ce înseamnă decizia pentru Trump

Puterea, măreția și anduranța unei democrații se bazează exact pe această separație a puterilor în stat, separație care poate duce la situații imposibil de imaginat într-un sistem dictatorial - învingătorul în alegeri, viitorul șef al statului, cu câteva zile înainte de a depune jurământul, cu un capital politic zdrobitor, e marcat de jurați și judecător ca persoană care a încălcat legea penală. 

Și astfel Donald Trump își va începe al doilea mandat cu o povară pe umeri mai grea decât își imagina în urmă cu două luni, atunci când a câștigat alegerile prezidențiale.
Primul președinte american cu statut de infractor. Ce înseamnă decizia pentru Trump
Juan Merchan, judecătorul care l-a condamnat pe Donald Trump, președintele ales al SUA, dar nu i-a dat nicio pedeapsă, susținând că afecta instituția prezidențială - Sursa: IMDB
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Judecătorul Juan Merchan a stabilit sentinţa în cazul procesului lui Donald Trump, acuzat de deturnare de fonduri pentru plăți ilegale către Stormy Daniels, actriță în producții pentru adulți, iar aceasta a fost cea de „condamnare fără pedeapsă”, adică inculpatul a fost găsit vinovat de infracțiunile comise, dar instanța nu impune nicio măsură.

În balanță a cântărit mult faptul că era vorba de instituția președintelui ales, a spus judecătorul și nu de persoana care ocupă vremelnic această poziție.

În timpul zilei de marți, Samuel Alito Jr., unul dintre cei nouă judecători ai Curții Supreme din SUA, a primit un telefon de la Donald Trump, anunță reporterii de la New York Times.

La scurt timp după publicarea informației, judecătorul a confirmat convorbirea, spunând că a fost sunat de președintele ales, dar n-au discutat despre moțiunea depusă de avocații săi, prin care cerea o amânare a formulării pedepsei în cazul Stormy Daniels.

Autoritate știrbită

În data de 30 mai 2024, 12 jurați ai unui tribunal din New York l-au găsit pe Donald Trump vinovat pentru toate cele 34 de capete acuzare, formulate de procurori, pentru plata ilegală a unor sume de bani către fosta sa parteneră, Stormy Daniels, pentru ca aceasta să nu facă publică relația amoroasă dintre ei.

AmericaFest 2024 Day Four
DOSAR PENAL. Donald Trump își începe cel de-al doilea mandat cu autoritatea știrbită de condamnarea penală – Foto: Hepta.ro

Juan Merchan este judecătorul care a condus procesul, iar după verdictul de vinovăție dat de jurați a amânat de mai multe ori decizia de a formula pedeapsa.

ADVERTISING

Niciodată până acum această instanță nu a fost confruntată cu un set de circumstanțe atât de unice și de remarcabile

Judecător Juan Merchan

Printr-o moțiune publicată în urmă cu o săptămână, judecătorul Merchan a precizat că pedeapsa pe care o va da în acest caz nu va fi una cu închisoare sau de închisoare cu suspendare.

Pentru Donald Trump, stabilirea unei pedepse într-un proces în care a fost găsit vinovat înseamnă o provocare juridică dificilă, devenind primul președinte condamnat penal din istoria SUA.

Pe lângă faptul că autoritatea sa a fost știrbită, cu câteva zile înainte de a depune jurământul pentru un al doilea mandat, o astfel de vulnerabilitate va avea și un impact politic în rândul Partidului Republican, oferind argumente puternice unor voci conservatoare, critice la adresa lui Donald Trump.

Un vot surpriză la Curtea Supremă

Din acest motiv, avocații președintelui ales au depus o moțiune de urgență la Curtea Supremă de Justiție, prin care cereau judecătorilor cu cea mai mare autoritate din sistemul de justiție american o decizie urgentă, aceea de a amâna stabilirea unei pedepse în procesul Stormy Daniels, până după ce Donald Trump își încheie mandatul de președinte al SUA.

The Roberts Court, October 2022
CUM A VOTAT CURTEA SUPREMĂ A SUA. Pe scaune, de la stânga la dreapta: judecătorii Sonia Sotomayor (democrată, a votat împotriva lui Trump), Clarence Thomas (republican, a votat pentru), John G. Roberts, Jr. (republican, a votat împotrivă), Samuel A. Alito (republican, a votat pentru) și Elena Kagan (democrată, a votat împotrivă). În picioare, de la stânga la dreapta, judecătorii: Amy Coney Barrett (republicană, a votat împotrivă), Neil M. Gorsuch (republican, a votat pentru), Brett M. Kavanaugh (republican, a votat pentru) și Ketanji Brown Jackson (democrată, a votat împotrivă) - Foto: Fred Schilling/ Curtea Supremă a SUA

Argumentul folosit în petiția depusă era acela că exista o decizie anterioară a Curții Supreme prin care i se recunoștea președintelui american „imunitate extinsă” în perioada exercitării mandatului.

În data de 9 ianuarie, cu o majoritate de 5 la 4, judecătorii au respins cererea lui Trump, lăsând calea deschisă pentru stabilirea unei pedepse în procesul din New York.

Decizia Curții Supreme e, într-un fel, surprinzătoare și cu consecințe juridice pe termen lung pentru sistemul politic american.

Componența instituției este profund conservatoare. 6 dintre cei 9 judecători, numiți pe viață de președintele SUA în funcție, sunt republicani, trei dintre ei fiind desemnați chiar de Donald Trump în timpul precedentului său mandat: Neil M. Gorsuch, Brett M. Kavanaugh și Amy Coney Barrett.

Ultima, alături de John G. Roberts, șeful Curții, republican și el, plus toți cei trei judecători democrați - Sonia Sotomayor, Elena Kagan, Ketanji Brown Jackson - au votat pentru respingerea moțiunii depuse de Trump.

Trump, nemulțumit de judecătorii săi

Pe lângă surpriza că doi reprezentanți ai Curții, numiți de președinți republicani, dintre care unul chiar de Trump, au votat alături de democrați, decizia limitează imunitatea șefului statului la posibile încălcări neintenționate ale legii în timpul exercitării mandatului, dar nu înlătură consecințele juridice ale unor acțiuni premeditate.

Acest inculpat a cauzat daune puternice percepției publice asupra sistemului de justiție penală și a pus în pericol funcționarii instanței...

Joshua Steinglass, procurorul de caz, referindu-se la Donald Trump

Faptul că Donald Trump a sunat direct un judecător al Curții Supreme aduce cu sine o posibilă interpretare a faptului că președintele ales a făcut presiuni politice pentru a influența o decizie juridică.

Existența unei astfel de convorbiri, devenită publică, provoacă deja reacții, iar Donald Trump s-a expus la posibile noi procese.

„Nu am discutat despre cererea de urgență pe care a depus-o astăzi și, într-adevăr, nici măcar nu știam la momentul conversației noastre că o astfel de cerere va fi depusă. De asemenea, nu am discutat nicio altă chestiune care este în curs sau care ar putea ajunge în viitor în fața Curții Supreme sau nicio decizie anterioară a Curții Supreme care îl implică pe președintele ales”, a susţinut judecătorul Samuel Alito, într-o declarație de presă.

Indiferent de modul cum argumentează părțile respective convorbirea telefonică, Donald Trump s-a arătat total nemulțumit de faptul că judecătorii pe care i-a numit nu „îl ajută”, s-a plâns el în fața unor apropiați, conform articolului publicat de New York Times.

Un complicat debut de mandat

Cu câteva zile înainte de depunerea jurământului din data de 20 ianuarie, Donald Trump e departe de dominația politică la care se aștepta după ce a câștigat alegerile din 4 noiembrie, atât în ce privește numărul de electori, cât și votul popular.

Photocall du gala
CURAJ. Stormy Daniels, o actriță de filme pentru adulți, care l-a înfruntat pe Donald Trump și a marcat istoria SUA - Foto: Hepta.ro

Deja, între el și republicanii din Congres au început fricțiuni, statutul de condamnat penal și detașarea unor judecători constituționali de viziunea sa politică îl pun într-o situație dificilă încă din prima zi de președinție.

Am fost tratat foarte, foarte nedrept și vă mulțumesc foarte mult!

Donald Trump, adresându-se judecătorului Juan Merchan

Deși discursul și atitudinea lui Donald Trump nu s-au modificat simțitor în ultimii patru ani, lumea s-a schimbat și societatea americană de asemenea. 

Instituțiile, reprezentanții Opoziției, dar și statele europene indică faptul că, astăzi, sunt mai pregătite să interacționeze cu un președinte american autoritar, condus de conflicte personale și cu agende interne și internaționale prea puțin realiste sau realizabile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇