Franța l-a avertizat pe Donald Trump să nu amenințe „granițele suverane” ale Uniunii Europene, după ce președintele ales al SUA a refuzat să excludă o acţiune militară pentru a prelua controlul Groenlandei, un teritoriu autonom al Danemarcei, membru al UE.
„Nu se pune problema ca UE să lase alte națiuni din lume, oricare ar fi ele, să-i atace granițele suverane”, a declarat ministrul francez de Externe, Jean-Noël Barrot, citat de The Guardian.
Oficialul francez a adăugat că, deși nu crede că SUA „vor invada” Groenlanda, „am intrat într-o eră în care se vede revenirea legii celor mai puternici”.
"Dacă mă întrebați dacă cred că SUA vor invada Groenlanda, răspunsul este nu. Dacă am intrat într-o epocă care vede revenirea la legea celui mai puternic, răspunsul este da", a apreciat Barrot.
"Trebuie să ne trezim, să ne întărim într-o lume guvernată de legea celui mai puternic", a insistat diplomatul francez.
- Mesaj halucinant de Crăciun de la Trump - promisiuni de anexare pentru Canada și Groenlanda și o nouă amenințare pentru Panama
- Trump plusează și cere țărilor NATO să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare. Și nu exclude folosirea forței pentru a obține Groenlanda
- Donald Trump Jr. vizitează Groenlanda, la scurt timp după ce tatăl său a spus că SUA ar trebui să controleze teritoriul autonom al Danemarcei
Într-o conferință de presă de o oră de marți, Trump a refuzat să excludă utilizarea forței militare pentru a prelua Canalul Panama și Groenlanda. În plus, a sugerat că intenționează să folosească „forța economică” pentru a face Canada parte din SUA.
Fiul său cel mare, Donald Trump Jr, a zburat în capitala Groenlandei, Nuuk, în ceea ce el a numit o vizită privată, la scurt timp după aceste comentarii. A rămas câteva ore și a spus că nu intenționează să se întâlnească cu oficiali guvernamentali.
Luna trecută, Trump, care preia mandatul pe 20 ianuarie, a declarat că controlul SUA asupra Groenlandei este o „necesitate absolută” pentru „securitatea economică” a Americii.
De asemenea, Barrot a îndemnat UE să reziste amenințărilor din partea lui Elon Musk împotriva unui număr de lideri europeni, în special cancelarului Germaniei, Olaf Scholz: „Dacă Comisia Europeană nu știe cum să ne protejeze împotriva acestei interferențe sau a acestor amenințări de interferență, atunci trebuie să ofere statelor membre, inclusiv Franței, capacitatea de a se proteja”.
De ce vrea Trump Groenlanda
Groenlanda este cea mai mare insulă din lume şi adăposteşte peste 56.000 de oameni, având o poziţie strategică şi resurse naturale importante.
Fostă colonie daneză şi în prezent teritoriu autonom al Danemarcei, Groenlanda ocupă o poziţie geopolitică unică, fiind situată între SUA şi Europa.
Capitala sa, Nuuk, este mai aproape de New York decât de capitala Danemarcei, Copenhaga.
Acesta a fost considerat mult timp un punct cheie pentru securitatea SUA, în special pentru a respinge un potenţial atac din partea Rusiei. În temeiul unui tratat de apărare din 1951, SUA au primit o bază aeriană numită în prezent baza spaţială Pituffik, în nord-vestul Groenlandei.
La jumătatea distanţei dintre Moscova şi New York, aceasta este cel mai nordic avanpost al forţelor armate americane şi este echipată cu un sistem de avertizare antirachetă.
Cu toate acestea, ceea ce ar putea fi chiar mai atrăgător pentru Trump sunt bogatele depozite de resurse naturale ale Groenlandei.
Printre acestea se numără petrolul şi gazele, precum şi metalele de pământuri rare, foarte solicitate pentru maşinile electrice şi turbinele eoliene ale tranziţiei ecologice, precum şi pentru fabricarea echipamentelor militare.
În prezent, China domină producţia mondială de pământuri rare şi a ameninţat deja că va restricţiona exportul de minerale critice şi tehnologii asociate, înainte de al doilea mandat al lui Trump.