Meteorologii au emis avertizări de vreme rea pentru perioada sărbătorilor de Crăciun, cu fenomene extreme în mai multe regiuni ale țării.
Începem cu un cod Portocaliu de ninsoare abundentă și viscol puternic, valabil până în dimineaţa de Crăciun, la ora 10, în Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali, la altitudini de peste 1700 m.
Aici se vor înregistra ninsori abundente, cu depunerea unui strat consistent de zăpadă, cantitățile de apă ajungând la 30-50 l/mp. Vântul va sufla tare, cu rafale de 90-110 km/h, provocând viscol intens, zăpadă troienită și reducând vizibilitatea sub 50 de metri.
Un cod galben este în vigoare în aceeași perioadă pentru zona montană, la altitudini între 800 și 1700 m. Aici se vor depune noi straturi de zăpadă, cantitățile de apă fiind estimate la 20-25 l/mp. Vântul va avea intensificări cu rafale de 60-80 km/h, iar viscolul va troieni zăpada, reducând vizibilitatea sub 100 de metri.
De asemenea, în județul Timiș și zona joasă a județului Caraș-Severin se vor înregistra ninsori temporar viscolite, cu rafale de 40-50 km/h.
Un alt cod galben este valabil tot până pe 25 decembrie, la ora 10, pentru Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei și estul și sudul Transilvaniei, unde vântul va avea rafale de 50-70 km/h, iar în noaptea de 24 spre 25 decembrie, izolat, în estul Munteniei, rafalele vor depăși 80 km/h.
Intensificări ale vântului, cu viteze de 40-50 km/h, vor fi temporar resimțite și în alte regiuni ale țării, iar în sud-est vântul va rămâne intens și în zilele de 25 și 26 decembrie.
O altă avertizare de tip cod galben, de data asta pentru precipitații însemnate cantitativ, predominant sub formă de ploaie, este valabilă tot până pe 25 decembrie, la ora 10. Zonele afectate sunt Oltenia și cea mai mare parte a Munteniei.
În aceste regiuni, se vor acumula cantități de apă de 25...50 l/mp, iar pe alocuri acestea pot depăși 60 l/mp. Precipitațiile vor avea un impact semnificativ asupra traficului și a activităților din exterior, mai ales în condițiile asociate de vânt și vizibilitate redusă.
În restul Munteniei, Dobrogea și sudul Moldovei, se vor înregistra ploi moderate cantitativ, cu acumulări de 10...20 l/mp. În același interval, în vestul, centrul și nordul țării, precipitațiile vor fi mixte – ploaie, lapoviță și ninsoare.
Zonele subcarpatice ale Moldovei vor fi afectate de depuneri de polei, ceea ce crește riscul de accidente și îngreunează deplasările.