Premierul Ungariei, Viktor Orban, a fost primit, vineri, la Palatul Victoria, de prim-ministrul Marcel Ciolacu, la ceremonie fiind prezent şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
La momentul întâmpinării în holul de onoare al Guvernului, Viktor Orban şi Marcel Ciolacu s-au oprit și au schimbat câteva păreri în fața panoului cu tablourile foştilor premieri ai României.
Orban a fost prezent joi, la reuniunea Consiliului European, la care a participat şi preşedintele Klaus Iohannis. După care a avut programată o vizită la Sofia, unde s-a întâlnit cu preşedintele Bulgariei, Rumen Radev.
Potrivit programului anunţat de Biroul de presă al Guvernului, cei doi vor purta discuţii la Palatul Victoria, ulterior fiind programate declaraţii comune de presă.
La conferința de presă de după întrevedere, Marcel Ciolacu i-a mulțumit premierului Viktor Orban pentru implicarea în aderarea la Schengen.
"Este o bucurie să fiu gazda prietenului meu Viktor Orban. Astăzi suntem împreună la București pentru a sărbători reușita aderării la Schengen și prietenia noastră. Îi mulțumesc premierului Viktor Orban pentru implicarea în aderarea la Schengen.
Avem în față noi oportunități care ni se deschid. Am discutat despre cum putem să ne promovâm mai bine interesele în regiune. așa cum am discutat și trei și cu președintele Donald Trump.
Ungaria e unul dintre cei mai importanți parteneri economici ai României. Am discutat despre cum putem să acționăm în comun la nivelul UE pentru a crește economiile noastre", a spus Ciolacu.
De asemenea, Ciolacu a remarcat că în haosul politic din aceste zile din România Kelemen Hunor și UDMR sunt un factor prețios de echilibru. "Am colaborat și sunt convins că vom colabora și în continuare foarte bine. Eu îi consider parteneri onești la guvernare", a spus premierul român.
La rândul său, Viktor Orban a explicat cum a contribuit Budapesta la intrarea României în Schengen.
"Dragă prietene, sunt aici pentru a încheia o colaborare foarte strânsă de jumătate de an. A fost o sarcină foarte dificilă ca aderarea la Schengen să se întâmple în acest an. Putea să se întâmple de acum 13 ani, dar nu s-a întâmplat.
Am făcut un plan de acțiune, am văzut care sunt țările care se opun și cum putem să-i convingem. Am pus în practică acest plan de acțiune și lucrurile s-au concretizat", a spus premierul Ungariei.
El a menţionat că ”de la Bucureşti sau de la Budapesta nu putem evalua cu precizie ce importanţă are această schimbare pentru cetăţenii care locuiesc în regiunile transfrontaliere”.
Orban a anunțat extinderea punctelor de frontieră dintre cele două țări, de la 12 la 22, începând cu 1 ianuarie.
”Astăzi sunt 12 puncte de trecere a frontierei între România şi Ungaria. De la 1 ianuarie vom avea 22 puncte de trecere. Până acum puteau folosite doar parţial, acum vor putea fi folosite în totalitate. Când oamenii locuitori dintr-o localitate au vrut să treacă graniţa într-o localitate vecină, acum în medie trebuiau să parcurgă 37 de kilometric, ca să treacă graniţa. Acum această distanţă va scădea la 20 de kilometri. Deci viaţa se va reorganiza într-o manieră mult mai organică şi sănătoasă decât până acum, pentru că o graniţă era o piedică în calea dezvoltării naturale. Cred că începem o eră nouă, o colaborare între cele două ţări. Avem şi baza, fondul de încredere”, a mai declarat Viktor Orban.
Miercuri, în discursul în care şi-a prezentat bilanţul de premier, Marcel Ciolacu l-a menţionat pe Viktor Orban în contextul eforturilor pentru aderarea deplină a României la Spaţiul Schengen.
„În acest final de an, printr-un dialog susţinut cu premierul maghiar Viktor Orban, precum şi cu Karl Nehammer, cancelarul Austriei, am reuşit să atingem acest mare obiectiv naţional”, a menţionat Ciolacu, citat de News.ro.
În data de 22 noiembrie, Marcel Ciolacu s-a mai întâlnit cu Viktor Orban, la Budapesta, iar în 26 iulie, cei doi premieri s-au întâlnit la Bucureşti, la întâlnire fiind prezent şi liderul UDMR Kelemen Hunor.