După ce agenţia de rating Fitch a revizuit de la stabil la negativ perspectiva economică a României, au ieşit la rampă rapid principalii oameni politici responsabili – premierul (PSD) şi ministrul de Finanţe (PNL).
Nicio asumare nu a venit din partea vreunuia, amândoi au încercat doar o minimalizare a efectului şi câteva promisiuni de mai bine, nu foarte convingător rostite.
Singurul care până acum a detaliat un plan concret de reducere a cheltuielilor statului este Ciprian Ciucu, nr 2 în PNL după Ilie Bolojan, care propune soluția radicală: Guvernul să oprească indexarea salariilor și a pensiilor. Nu e vorba de tăieri, dar nu vor crește în 2025.
Şi asta pentru că revizuirea perspectivei economice a României poate duce la creșterea dobânzilor la care Guvernul se împrumută pe piețele financiare, iar România, dacă nu ia credite, nu poate funcţiona. În plus, afectează și interesul pentru investiții, ceea ce economiştii au prevăzut, dar factorul politic nu pare impresionat.
- Haosul politic scade perspectiva României la negativă. Guvernul va găsi bani din ce în ce mai scumpi
- Economist: Retrogradarea ratingului României ne împinge în brațele FMI. Îmi e teamă că drumul spre junk este tot mai scurt
Între timp, azi, Bursa de Valori București a scăzut după anunţul Fitch. Indicele BET se depreciază cu aproape -2%.
Iată declaraţiile celor doi oficiali din Guvern, la care nu mai e nevoie de comentarii
Marcel Ciolacu:
- România trece prin turbulenţe cauzate de instabilitatea politică şi anularea alegerilor prezidenţiale.
- Numai împreună vom opri aceste incertitudini prin crearea unei majorităţi pro-europene şi a unui nou guvern care să deruleze reformele şi investiţiile din PNRR şi Planul bugetar structural, angajate la nivel european.
- România are capacitatea de a mobiliza toate resursele pentru a reveni pe un drum stabil. Acest lucru trebuie să se întâmple până la sfârşitul acestui an.
- Am trecut împreună prin criza economică, sanitară, energetică şi prin cea declanşată de războiul de la graniţe. Sunt ferm convins vom trece solidari şi peste această perioadă.
- România are mecanisme de stabilizare automată şi avem capacitatea de a mobiliza toate resursele la dispoziţie pentru a reveni pe un drum stabil.
Marcel Boloş
- Avem o perspectivă negativă care, cumva, trage un semnal de alarmă asupra perioadei actuale pe care o parcurgem, generată de fărâmiţarea deciziei în Parlament şi de constituirea Guvernului, care sunt garanţiile pentru ca să putem lua măsurile pentru consolidarea fiscală
- Rămânem în continuare în categoria de rating BBB minus şi, sigur, asta trebuie să fie urmată de luarea măsurilor de consolidare fiscal-bugetară pentru ca să ne menţinem perspectiva stabilă pe care am avut-o înainte de această criză generată la nivel politic:
- Deocamdată lucrăm la Ordonanţa trenuleţ şi acolo vedem ce resurse financiare avem.
- Recalcularea pensiilor este un angajament. Aşteptaţi Ordonanţa trenuleţ.
Cauzele şi ce urmează
Agenţia de rating Fitch a revizuit de la stabil la negativ perspectiva economică a României (IDR – zona datoriei pe termen lung).
Fitch prezintă într-un comunicat factorii cu pondere „ridicată”, care au determinat decizia de revizuire a perspectivei, iar pe primul loc este „incertitudinea politică”, urmată de deficitul bugetar care va face să explodeze şi datoria externă. Sunt menţionate, de asemenea, derapajele fiscale şi cheltuielile nesustenabile odată cu majorările de pensii şi salarii de la stat.
Următoarea revizuire programată de Fitch pentru ratingul României era în februarie 2025, dar agenţia crede că evoluţiile din ţară justifică o astfel de deviere de la calendar.
Între timp, continuă negocierile cu ceva tensiuni pentru formarea noului guvern: O nouă ședință are loc azi, la care va participa și USR.
Aici avem evoluţia de ieri:
- Negocieri tensionate pentru noul guvern. Lasconi s-a dus în ședință peste liderii de partide: E lipsă de respect, au fost șocați că a intrat o femeie în sală să le spună asta
- Partidele pro-europene au convenit asupra noului program de guvernare, fără USR: Mai puține ministere, reducerea taxelor și impozitelor pe muncă, menținerea cotei unice
- Lasconi spune că promisiunile anunțate de PSD, PNL și UDMR au mai fost făcute și în 2023, fără a fi respectate