Ziua 1029 Doi suspecți reținuți pentru asasinarea generalului rus. Mărturia smulsă de FSB (Video) Misiune NATO în România

<span style="color:#990000;">Ziua 1029</span> Doi suspecți reținuți pentru asasinarea generalului rus. Mărturia smulsă de FSB (Video) Misiune NATO în România
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 1029 de război autoritățile ruse anunţă că au reținut deja doi suspecți pentru asasinarea generalului Kirillov la Moscova. Unul este cetățean uzbec și a mărturisit într-o înregistrare video că a fost racolat de serviciile speciale ucrainene, care i-au promis 100.000 de dolari şi refugiu în UE.

Statele Unite au precizat că nu sunt implicate în atacul de la Moscova.

Tot în Rusia, un locuitor din Siberia a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru tentativă de otrăvire a unor soldaţi mobilizaţi şi pentru sprijinirea în acest fel a Ucrainei, a anunţat Serviciul Federal de Securitate rus (FSB).

Apărarea aeriană ucraineană a doborât peste 50 de drone lansate de Rusia în noaptea de marți spre miercuri. A fost o noapte agitată și în regiunea rusă Voronej, unde sistemele de apărare aeriană au fost activate din cauza unui atac cu drone.

Forțele Moscovei se mișcă în cel mai rapid ritm din acest an în regiunea Donețk, a declarat Oleksandr Sîrskîi, comandantul armatei ucrainene. Rușii au avansat în sectorul Pokrovsk și au ocupat încă un sat.

NATO a preluat coordonarea ajutorului militar destinat Kievului, o măsură de siguranţă înainte de instalarea administraţiei Trump. Unul dintre centrele logistice ale misiunii se află în România.

Și pe plan diplomatic sunt prevăzute câteva mutări importante. Șeful NATO îi renuneşte miercuri seara la Bruxelles pe Volodimir Zelenski şi pe liderii principalelor puteri europene pentru a discuta despre războiul din Ucraina, cu doar câteva săptămâni înainte de întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă.

Iar emisarul lui Trump pentru Ucraina se va deplasa la Kiev și în alte câteva capitale europene la începutul lunii ianuarie, în cadrul efortului viitoarei administrații americane de a pune capăt rapid războiului.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Zeci de drone doborâte - Militarii ucraineni au doborât peste 50 de drone în noaptea de marți spre miercuri. Reprezentanții forțelor aeriene susțin că rușii au lansat 81 de drone. 51 de drone au fost doborâte în zece regiuni ale Ucrainei, iar celelalte 30 nu și-au atins ținta, au mai spus oficialii. Nu există informații despre eventualele victime sau pagube.
  • Autobuz atacat în Pokrovsk - Rușii au atacat marți satul Udașne din raionul Pokrovsk din regiunea Donețk. Un autobuz a fost lovit de tirurile de artilerie, iar patru pasageri au fost răniți, relatează Ukrainska Pravda.
  • Rușii câștigă teren în est - Forțele Moscovei se mișcă în cel mai rapid ritm din acest an în regiunea Donețk, a declarat Oleksandr Sîrskîi, comandantul armatei ucrainene, potrivit Sky News. Acesta le-a spus oficialilor guvernamentali și regionali într-un discurs online că rușii își concentrează atacurile asupra centrelor logistice din Pokrovsk și Kurahove. Lupta pentru apărarea Donețk este „extrem de dură”. Sîrskîi a mai spus că Moscova și-a intensificat atacurile asupra forțelor ucrainene care luptă pentru a menține o enclavă în regiunea Kursk a Rusiei. „Pentru a treia zi, inamicul efectuează atacuri intense în regiunea Kursk”, a spus el, adăugând că Rusia folosește „activ” trupele nord-coreene care au pierderi semnificative.
  • Încă un sat în mâinile rușilor - Trupele ruse au ocupat satul Sonțivka, apropiat de Kurahove, din regiunea Donețk, a anunțat noaptea trecută grupul ucrainean de analiză militară DeepState. Totodată, rușii au avansat în apropierea a nouă localități din regiune, relatează Ukrainska Pravda.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Cazul generalului asasinat - Rusia a reţinut un cetăţean uzbec despre care anchetatorii cred că a plasat bomba care l-a ucis pe generalul Igor Kirillov la instrucţiunile serviciului de securitate al Ucrainei, a anunţat miercuri Comitetul de Investigaţii. Suspectul are 29 de ani şi ar fi fost recrutat de serviciile speciale ucrainene, care i-au promis 100.000 de dolari şi refugiu în UE, susţine agenţia naţională de spionaj a ţării, FSB. Bărbatul a fost arestat în satul Cernoe din districtul Balaşiha din Moscova, potrivit purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Interne, Irina Volk. Publicațiile Kommersant și Meduza scriu însă că au fost arestați doi suspecți. Aceștia au fost identificați de poliție după ce pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere de la fața locului au fost observate două mașini suspecte. Canalul de Telegram 112 susține că ambii suspecți și-au mărturisit implicarea în asasinat.
  • Mărturia video a uzbecului- Agențiile ruse de presă RIA Novosti și TASS au difuzat o înregistrare video cu interogarea de către FSB a suspectului uzbek reținut. Anchetatorii l-au citat spunând că a montat o cameră de supraveghere într-o maşină închiriată în apropiere şi că organizatorii asasinatului, despre care a spus că aveau sediul în oraşul ucrainean Dnipro, au folosit camera pentru a urmări ce se întâmplă. "Am venit la Moscova la indicațiile serviciilor speciale ucrainene. Am ajuns, apoi mi-am cumpărat un scuter și câteva luni mai târziu am cumpărat lucruri pentru o bombă (…). Totul a fost pregătit și așezat lângă casa în care era generalul. Apoi, când a ieșit, am apăsat pe buton. De ce am făcut asta? Mi s-au oferit 100.000 de dolari și un pașaport european", spune bărbatul în înregistrarea video.
  • Condamnat pentru tentativă de otrăvire a soldaților ruși - Un locuitor din Barnaul, în regiunea Altai din Siberia, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru tentativă de otrăvire a unor soldaţi mobilizaţi şi pentru sprijinirea în acest fel a Ucrainei, a anunţat miercuri FSB. Un tribunal militar regional l-a declarat vinovat de "tentativă de atentat" şi de "tentativă de înaltă trădare", şi l-a condamnat la 20 de ani de închisoare. "Acest cetăţean rus (…) a intrat în contact cu serviciile speciale ucrainene pe reţele sociale. Fiind angajat la o cantină, el a încercat să otrăvească militari ce făceau parte din contingentul mobilizat în regiunea Altai, exprimându-şi dorinţa de a susţine forţele armate ucrainene", arată FSB. Analize efectuate au arătat că substanţa toxică utilizată ar fi putut provoca o intoxicaţie acută cu un posibil deznodământ fatal, potrivit aceleiaşi surse.
  • Noapte agitată în Voronej - A fost o noapte agitată în regiunea Voronej, unde sistemele de apărare aeriană au fost activate din cauza unui atac cu drone ucrainene. Pe rețelele de socializare a fost postată o înregistrare video care a surprins momentul doborârii unei drone. Potrivit autorităților, nu s-au înregistrat răniți sau pagube.

Alte informații relevante

  • Misiune NATO în România - NATO a preluat coordonarea ajutorului militar destinat Kievului, o măsură de siguranţă înainte de instalarea administraţiei Trump. Noua misiune, numită NSATU, urmează să aibă un efectiv total de 700 de persoane, inclusiv trupe staţionate la cartierul general militar al NATO SHAPE din Belgia şi la centrele logistice din România şi Polonia. Cartierul general al noii misiuni NATO în Ucraina, denumită Asistenţa NATO de Securitate şi Antrenament pentru Ucraina (NATO Security Assistance and Training for Ukraine, NSATU), se află la Clay Barracks, o bază americană din oraşul german Wiesbaden. O sursă a declarat pentru Reuters că misiunea este acum pe deplin operaţională. Până acum, grupul Ramstein condus de SUA, o coaliţie ad-hoc de aproximativ 50 de ţări, a coordonat livrările militare occidentale către Kiev. transferul de materiale de asistenţă pentru securitate şi repararea echipamentelor.
  • Mini-summit cu Zelenski și lideri europeni - Şeful NATO îi renuneşte miercuri seara la Bruxelles pe Volodimir Zelenski şi pe liderii principalelor puteri europene pentru a discuta despre războiul din Ucraina, cu doar câteva săptămâni înainte de întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă, relatează AFP. Acest mini-summit informal, care va avea loc la reşedinţa secretarului general al NATO, va fi o ocazie de a discuta, la cel mai înalt nivel, despre „următorii paşi”, după mai mult de o mie de zile de conflict în Ucraina, potrivit şefei guvernului italian, Giorgia Meloni. La discuţii vor participa și premierul polonez Donald Tusk şi cancelarul german Olaf Scholz. Regatul Unit va fi reprezentat de ministrul de externe David Lammy, iar Uniunea Europeană de preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, şi de preşedintele Consiliului European, Antonio Costa. Şi Emmanuel Macron trebuia iniţial să participe, însă plecarea sa la Mayotte, arhipelagul francez din Oceanul Indian devastat de ciclonul Chido, ar putea pune sub semnul întrebării participarea sa.
  • SUA anunță că nu sunt implicate în asasinatul de la Moscova - Statele Unite au precizat că nu sunt implicate în atacul de la Moscova în care a fost ucis un general rus, operaţiune revendicată de Ucraina. "Pot să vă spun că Statele Unite nu au fost informate în prealabil şi nu au fost implicate", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, referindu-se la moartea generalului Igor Kirillov, ucis marţi într-o explozie în sud-estul capitalei ruse. "Era un general care a fost implicat într-o serie de atrocităţi. El a fost implicat în folosirea de arme chimice împotriva armatei ucrainene", a adăugat Miller.
  • Trimisul lui Trump se duce la Kiev - Trimisul președintelui ales Donald Trump pentru Ucraina se va deplasa la Kiev și în alte câteva capitale europene la începutul lunii ianuarie. Administrația Trump încearcă să pună capăt rapid războiului dintre Rusia și Ucraina. Generalul-locotenent în retragere Keith Kellogg, care urmează să fie trimisul special al lui Trump pentru Ucraina și Rusia, nu intenționează să viziteze Moscova în timpul acestei călătorii, au declarat două surse pentru Reuters. În schimb, el va vizita lideri de rang înalt la Kiev, iar echipa sa lucrează pentru a stabili întâlniri cu lideri din alte capitale europene, precum Roma și Paris.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇