România a fost repartizată la tragerea la sorți de vineri în grupa H a preliminariilor pentru CM 2026, acolo unde vom întâlni Austria, Bosnia, Cipru și San Marino, cu șanse reale deci de calificare pentru turneul final din SUA, Mexic și Canada.
Echipa națională antrenată de Mircea Lucescu are de partea sa și programul stabilit sâmbătă de către FIFA, un program care ne dă multe avantaje în ceea ce privește lupta pentru accederea la World Cup.
Meciurile vor avea loc în perioada martie - noiembrie 2025, cu primul joc pe teren propriu, pe 21 martie, cu Bosnia, cel mai probabil însă cu porțile închise, după pedeapsa dictată împotriva noastră la judecata incidentelor cu Kosovo de pe Arena Națională. Austria nu va juca deloc în luna martie, căci va evolua într-un baraj cu Serbia, de promovare în Liga A a Nations League. La 7 iunie, România va da piept cu Austria în deplasare, românii putând avea atunci 6 puncte după victoriile posibile cu Bosnia și San Marino.
Un alt meci important va fi pe 9 septembrie, când Bosnia va întâlni Austria la Sarajevo, o carte decisivă în lupta pentru primele 2 locuri din această grupă preliminară. Pe 12 octombrie vom avea meciul anului, acasă cu Austria, avantajul nostru fiind că nu vom juca în etapa din 9 octombrie, când austriecii vor evolua acasă cu San Marino.
Pe 15 noiembrie, în penultima etapă, vom evolua în deplasare în Bosnia, iar, trei zile mai târziu, încheiem preliminariile acasă cu San Marino, în timp ce Austria şi Bosnia se vor întâlni într-un meci direct extrem de tensionat, care poate să dicteze una dintre echipele calificate în top 2.
Foarte important de precizat este faptul că primul criteriu de departajare este golaverajul, nu meciurile directe ca la UEFA, astfel că tricolorii ar putea să știe câte goluri au nevoie să marcheze în fața celor din San Marino, una dintre cele mai slabe naționale din lume.
Austria e o cunoștință veche a tricolorilor. În 2020, am întâlnit-o în Liga Națiunilor, iar bilanțul a fost 1-1. Și bilanțul general al întâlnirilor directe este unul destul de echilibrat. Din 10 dueluri directe, tricolorii au câștigat două, Austria, trei, iar 5 partide s-au încheiat la egalitate. Golaverajul este de egal: 12 - 12.