Spitalul Colentina anunţă că nu va mai face internări în şase secţii, începând de marţi dimineaţă.
Se aşteaptă emiterea unui autorizaţii de funcţionare din partea Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti care să cuprinsă şi secţiile respective.
La aproape 24 de ore de la anunţul spitalului, a ieşit şi DSP Bucureşti cu o luare de poziţie: ”Termenul legal” este de cel mult 30 de zile, interval care se calculează de la data de 6 decembrie, când s-a făcut solicitarea de autorizare.
Pacienţii internaţi deja vor fi trataţi în continuare, dar alţii programaţi nu vor fi primiţi.
Sunt afectate:
- Secţia Neurochirurgie;
- Secţia Hematologie I;
- Secţia Clinică Ortopedie I;
- Secţia Clinică Ortopedie II;
- Compartiment ORL;
- Compartiment chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă.
”Decizia s-a impus ca urmare a faptului că Spitalul Clinic Colentina aşteaptă în prezent eliberarea unei noi autorizaţii de funcţionare din partea Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSP-MB), care să includă şi secţiile şi compartimentele sus-menţionate.
Conducerea spitalului este în contact permanent cu reprezentanţii DSP-MB şi există toate premisele pentru obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare la finalul acestei săptămâni şi reluarea activităţii normale, inclusiv a internărilor, la începutul săptămânii viitoare”, au transmis, luni seară, reprezentanţii unităţii medicale.
Potrivit sursei citate, pacienţii internaţi în prezent vor fi trataţi în continuare, urmând a fi externaţi treptat, pe măsură ce afecţiunile medicale pentru care sunt trataţi se vor vindeca sau ameliora.
”Pacienţii programaţi şi care temporar nu vor putea beneficia de internare vor fi reprogramaţi în cel mai scurt timp, după obţinerea Autorizaţiei Sanitare de Funcţionare. Ne cerem scuze pentru orice dificultăţi create pacienţilor şi îi asigurăm că depunem toate eforturile pentru ca această perioadă să fie cât mai scurtă, prioritatea noastră fiind întotdeauna sănătatea şi siguranţa celor pe care îi tratăm”, a mai transmis unitatea medicală.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii afirmă că au fost informaţi despre situaţie abia luni, după ora 16.00.
”Ministerul Sănătăţii a fost notificat de Spitalul Clinic Colentina astăzi, după ora 16:00, iar MS a solicitat informaţii Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, urmând ca acestea să fie furnizate în cursul zilei de mâine”, au transmis reprezentanţii ministerului.
Poziţia DSP
La aproape 24 de ore de la anunţul spitalului, a ieşit şi DSP Bucureşti cu o luare de poziţie.
DSP spune că a cerut, la 1 şi 26 noiembrie, remedierea unor neconformităţi semnalate, care pun în pericol sănătatea pacienţilor şi a personalului. Unitatea medicală a răspuns abia în 6 decembrie, potrivit oficialilor DSP Bucureşti.
”Spitalul Clinic Colentina funcţionează în prezent în baza Autorizaţiei Sanitare de Funcţionare, emisă cu Program de conformare. Paturile aferente secţiilor Hematologie I, Ortopedie-Traumatologie I şi II, Neurochirurgie, Compartimentul ORL, Compartimentul de chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă şi extinderi ale unor secţii medicale se află în curs de autorizare”, a transmis, marţi seară, DSP Bucureşti.
DSP precizează că, în baza dosarului şi a documentaţiei primite, a transmis către reprezentanţii spitalului Colentina mai multe solicitări de remediere a neconformităţilor constatate, atât în urma analizării documentaţiei depuse, cât şi cu ocazia vizitelor de evaluare în teren.
”Neconformităţile constatate de către personalul DSPMB puneau în pericol siguranţa pacienţilor şi a personalului medical, motiv pentru care au fost făcute numeroase recomandări de rezolvare a situaţiilor identificate. DSPMB a sprijinit în permanenţă conducerea unităţii sanitare prin îndrumare de specialitate, prin întâlniri repetate cu comitetul director al spitalului şi cu conducerea ASSMB”, se mai arată în comunicatul DSP Bucureşti.
Reprezentanţii instituţiei anunţă că, urmare a adreselor din 01.11 şi 26.11.2024, Spitalul Clinic Colentina a transmis abia în data de 06.12.2024 măsurile privind remedierea neconformităţilor, memoriul tehnic refăcut, noile circuite funcţionale, intervalele orare ale acestora.
”De asemenea, s-a transmis şi nota justificativă privind actualizarea şi întocmirea noilor programe de conformare (documente asumate de către conducerea unităţii sanitare). DSPMB va elibera în termenul legal noua autorizaţie sanitară de funcţionare”, adaugă instituţia.
”Termenul legal” este de cel mult 30 de zile, interval care se calculează de la data de 6 decembrie, adaugă DSP.