Doi români implicați în comploturile Iranului - Au fost inculpați în Marea Britanie pentru atacul asupra unui jurnalist

Doi români implicați în comploturile Iranului - Au fost inculpați în Marea Britanie pentru atacul asupra unui jurnalist
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Procurorii britanici au pus sub acuzare doi români pentru înjunghierea, în martie, a unui jurnalist care lucra pentru o organizaţie media în limba persană din Londra.

Pouria Zeraati, un jurnalist britanico-iranian care lucrează pentru Iran International, a suferit răni la picior după ce a fost înjunghiat, în martie, în apropierea casei sale din Wimbledon, sud-vestul Londrei, relatează Reuters.

Poliţia antiteroristă a condus ancheta privind atacul, existând temeri că ar fi fost vizat din cauza activităţii sale la televiziunea de ştiri în limba persană, care critică guvernul iranian.

Procuratura (Crown Prosecution Service, CPS) din Marea Britanie a anunţat că Nandito Badea, de 19 ani, şi George Stana, de 23 de ani, au fost arestaţi miercuri, 4 decembrie, în România şi acuzaţi de agresiune cu intenţia de a provoca vătămări corporale grave şi rănire.

ADVERTISING

„Amândoi au apărut acum la o instanţă din România pentru începerea procedurilor de extrădare”, a declarat un purtător de cuvânt al CPS. „Continuăm să lucrăm îndeaproape cu autorităţile române, pentru a ne asigura că cererea noastră de extrădare progresează prin intermediul instanţelor”, a menţionat oficialul.

Suspecţii sunt acuzaţi că l-au atacat pe Zeraati, care prezintă o emisiune săptămânală de ştiri adesea critică la adresa Teheranului, în timp ce acesta se apropia de maşina sa aflată peste drum de casa sa din suburbia londoneză Wimbledon.

Într-o relatare detaliată pentru Washington Post, Zeraati a povestit că unul dintre atacatori l-a ţinut de braţe, în timp ce celălalt i-a înfipt un cuţit în coapsă. Oficialii britanici au declarat că intenţia aparentă de a-l răni, mai degrabă decât de a-l ucide pe Zeraati, care este cetăţean britanic, sugerează că atacul a fost menit să intimideze jurnaliştii afiliaţi Iran International, o reţea de ştiri care a dobândit o audienţă substanţială în Iran pentru emisiunile sale ce pot fi recepţionate prin satelit.

ADVERTISING

Publicaţia britanică The Times scrie că cel puţin unul dintre atacatori venise în Marea Britanie cu o săptămână înainte de atac, iar potrivit Washington Post, la patru ore după atac, cei doi, împreună cu un al treilea individ - care a condus maşina cu care au fugit de la locul faptei - au părăsit ţara zburând de pe aeroportul Heathrow. Ei au rămas în liberate până miercuri, dar oficialii de securitate occidentali spun că erau supravegheaţi ca parte a unei operaţiuni în care a fost implicat şi guvernul român.

Interlopi folosiți de regimul iranian

Poliţia britanică, oficialii din domeniul securităţii şi politicienii au emis o serie de avertismente cu privire la Iran, care ar recurge tot mai frecvent la interpuşi din lumea interlopă care să comită atacuri în străinătate.

ADVERTISING

În decembrie anul trecut, un austriac a fost condamnat în Marea Britanie pentru colectarea de informaţii care ar putea fi utilizate într-un atac, după ce a fost acuzat că a efectuat o „recunoaştere ostilă” la sediul central din Londra al televiziunii Iran International.

În luna următoare, Marea Britanie a impus sancţiuni oficialilor iranieni pe care i-a considerat implicaţi în ameninţări cu moartea la adresa unor jurnalişti de pe teritoriul britanic.

Şeful spionajului britanic, Ken McCallum, a declarat în octombrie că, din ianuarie 2022, serviciul său MI5 şi poliţia au răspuns la 20 de comploturi susţinute de Iran, care puteau reprezenta ameninţări letale la adresa cetăţenilor şi rezidenţilor britanici.

Iranul a respins aceste acuzaţii şi a acuzat Marea Britanie că găzduieşte ceea ce a numit grupuri teroriste.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇