Câteva mii de oameni s-au adunat la manifestația pro-democrație care a avut loc, joi seara, în Piața Universității. La manifestație au participat mai mulți artiști, actori și activiști civici, care s-au adresat participanților.
Potrivit organizatorilor, organizația non-guvernamentală „Corupția Ucide”, la manifestație au participat, printre alții, Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Tudor Chirilă, Marius Manole, Mircea Cărtărescu, Mihai Călin, Dan Teodorescu & Trupa Taxi, Oana Gheorghiu, Carmen Uscatu, Radu Vancu, Cătălin Striblea, byron, Șerban Pavlu, Valeriu Nicolae, Radu Paraschivescu, Andreea Raicu, Marcel Iureș, Ana Ularu.
Participanții au purtat steaguri ale României și ale Uniunii Europene și au scandat „Libertate”, „Jos comunismul”, „Europa”.
Unele steaguri aveau stema decupată, la fel cum s-a întâmplat la Revoluția din 1989.
Au fost oameni de toate vârstele, mulți între 30-40 de ani, dar și vârstnici. După fiecare discurs se scanda repetat „Libertate!”.
Ce au spus participanții
Victor Rebengiuc: „Ma bucur ca ați înțeles ce trebuie făcut. Chiar azi am primit o amenințare cu topoare în cap. Și că rămășițele mele vor fi călcate în picioare de alți oameni. Contrar amenințărilor, voi repeta duminică votul de acum două săptămâni. O votez din nou pe Elena Lasconi. Alegeți calea astea. E un ocol mai mic prin Câmpulung decât prin Moscova".
Oana Pellea: „M-am gândit să vă spun câteva cuvinte despre o doamnă numită Lena Constante. A dus 12 ani de închisoare, în comunism. E un spectacol la Național, să veniți să-l vedeți. Acum 35 de ani eram aici, tineri ca și dv. acum. Și strigam tot libertate. (...) Cred că viitorul acestei țări cu oameni minunați merită o altă soartă. Nu avem de ales. Nu alegem între doi candidați, ci un drum de țară. Să avem o viață liberă, într-o țară liberă. Nu sub o cizmă rusească. V-ați și ne-am câștigat acest drept. E un unic candidat posibil. Voi vota Elena Lasconi”.
Carmen Uscatu, fondatoare a Asociaţiei „Dăruieşte Viaţă”: „Pentru că îi simt pe oameni dezorientaţi spun un lucru: uitaţi-vă către cei doi candidaţi şi decideţi pe cine să ascultaţi gândindu-vă la ce au făcut. Uitaţi-vă că, da, două femei, împreună cu o comunitate de 350.000 de oameni şi peste 8.000 de companii au făcut un spital. Speranţa vine din Europa, nu vine din Rusia. Eu nu am întâlnit nicio mamă care a aflat într-o zi că copilul ei are cancer, să ar vrea să plece în Rusia să-l trateze. Atunci când decidem pe cine alegem sau când decidem să nu ieşim la vot, decidem cum să fim trataţi într-un spital”.
Melania Medeleanu: „Nu-mi vine să cred că a venit un moment în care să ieşim din nou în stradă, de astă dată să apărăm libertatea. Vă rog pe aceia dintre voi care credeţi că nu aveţi cu cine să votaţi: votaţi cu democraţia! Vă rog pe cei care nu mergeţi la vot să mergeţi, votaţi libertatea pentru că miza este uriaşă”.
Adrian Văncică (Las Fierbinți): „Nu vreau să vă învăț ce sa faceți. Dar trebuie să înțelegem că libertatea și democrația costă. Nu vreau să ne întoarcem în trecut. Am mai fost acolo. Nu vreau înapoi”.
Cătălin Striblea: „Dacă e decembrie, venim să ne apărăm democrația! Bine ați venit! Avem multe de apărat. Nu apărăm o clasă politică coruptă, ci pe cei care au luptat în 1989 în această piață”.
Radu Paraschivescu: „Cred că este cea mai gravă situaţie de după 1989. Cred că depăşeşte în gravitate mineriadele (…). Acum riscăm izolaţionism şi riscăm să trecem, de pe un mal al istoriei, unde am mai fost până acum 35 de ani, înapoi, după ce am avut ani de zile, decenii, în care am urcat. Cu şovăieli, cu neîmpliniri, cu frustrări, cu accidente, cu paşi înapoi, cu momente de deprimare, cu momente de dubiu, dar am continuat să urcăm. Şi acum, doar un om rău intenţionat nu observă că România din 2024 nu mai seamănă cu România anilor '90".
Mesajul transmis de organizatori
„La 35 de ani de la Revoluția care ne-a deschis calea către libertate și democrație, România se află într-un moment decisiv.
Nici acum nu știm adevărul despre ce s-a întâmplat atunci, dar știm că sacrificiul celor care au visat o țară în care copiii lor să fie liberi a deschis calea unui drum greu, presărat cu multe dezamăgiri dar și cu cele mai importante realizări ale societății noastre: dreptul de a călători, a se stabili, a învăța și a lucra în țările Europei și apartenența la cea mai mare organizație interstatală de securitate.
Demnitatea umană, libertățile fundamentale, egalitatea între persoane, solidaritatea, drepturile cetățenilor și justiția sunt valorile care ne pot uni pe toți.
'România SPERĂ' reprezintă strigătul nostru comun pentru protejarea și consolidarea acestor valori fundamentale.
Viitorul copiilor noștri și direcția națiunii stau în balanța alegerilor din 8 decembrie. Refuzul dialogului, răspândirea urii, dorința de a diviza, minciună și disprețul nu vor rezolva niciodată problemele noastre.
Oricât de dezamăgiți am fi, acestea nu ne pot alina dorul de mai bine, nu pot aduce prosperitate și nici pace.
Astăzi, mai mult că oricând, este esențial să nu ne lăsăm dezbinați, să ne iubim țara dincolo de dezamăgiri și să votăm pentru că România să poată merge pe drumul progresului, al integrității și al respectului față de drepturile fiecărui cetățean, de pe teritoriul țării sau din diaspora.
Este posibil că acest traseu să nu fie pe cât de rapid ne-am dori, dar este esențial că el să rămână deschis!”