România va avea „un parlament pulverizat”?

România va avea „un parlament pulverizat”?

Rezultatele scrutinului de duminică sugerează că România ar putea avea o majoritate fragilă, poate instabilă, formată din partide cu proiecte diferite sau contradictorii.

Partidele tradiționale PSD și PNL au înregistrat mai mult decât candidații lor la președinție, semn că aceștia au fost refuzați de electoratele celor două formațiuni. 

Suveraniștii, AUR+SOS+POT, au peste 30% din voturile exprimate la alegerile parlamentare. Cu acest scor, România urmează trendul de creștere a extremei drepte din Europa. 

ADVERTISING

Peste 9,4 milioane de persoane au votat, până la ora 21.00, în secţiile din ţară şi din străinătate la alegerile parlamentare. Prezenţa totală este de 52,33%.

Preşedintele demisionar al PSD, Marcel Ciolacu, a precizat după rezultatul exit-poll-urilor că românii au confirmat faptul că PSD este principala forţă politică a României și că social-democrații „îşi vor folosi mandatul primit de la români pentru a rămâne garantul echilibrului politic şi social din România”. 

Liderul interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat că, în urma votului de duminică, se conturează un Parlament al României „pulverizat” şi că cel mai probabil se va lua în discuţie o coaliţie de guvernare. PNL este dispus să participe la această coaliţie, iar baza de discuţie o reprezintă reformele deja asumate. 

Bolojan a adăugat că există două categorii de electori care au votat PNL: „cei care ne-au votat şi săptămâna trecută şi cei care, văzând că PNL a înţeles votul de duminica trecută, şi-au schimbat direcţia, au revenit alături de PNL”. 

George Simion, șeful AUR a spus că a votat cu gândul la Ziua Naţională, la tineri şi că pentru prima oară după 35 de ani a mers la urne cu gândul „să ne eliberăm de lanţuri, de cătuşe” şi ”de cei care caută să ne ţină prizonieri în sărăcie într-o ţară bogată”.

Lidera USR, Elena Lasconi, singura din zona democrată calificată în turul al doilea al prezidențialelor, a făcut apel la unitate, în discursul ţinut în această seară, după închiderea procesului de votare: „dacă suntem uniţi, roboţii ruşi de pe TikTok nu au cum să ne distrugă democraţia”. Ea spune că înţelege supărările din societate, acuzând sistemul pe care ”politicienii vechi” l-au creat timp de peste 30 de ani.

Alegerile parlamentare aduc în Legislativ 137 de senatori și 332 de deputați. Scrutinul s-a desfășurat într-o situație complicată în care Biroul Electoral Central renumără cele peste 9,4 milioane de voturi de la primul tur al prezidențialelor, după decizia fără precedent a Curții Constituționale în scrutinul în care independentul Călin Georgescu a ieșit pe primul loc, urmat Elena Lasconi (USR), iar premierul PSD Marcel Ciolacu pe locul al treilea.

Sabina Fati


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇