Zeci de mii de studenți fără viză de flotant nu vor putea participa la alegerile parlamentare de duminică, pentru că ar trebui să meargă acasă, unde au domiciliul, iar acest lucru presupune, în cazul multora dintre ei, parcurgerea a sute de kilometri și absențe de la cursuri.
Studenții spun că și-ar dori să existe și în România un sistem de vot prin corespondență, cum este în SUA.
Rezultatul alegerilor parlamentare din acest an va fi influențat, pe lângă alte cauze, de faptul că zeci de mii de studenți nu vor merge acasă pentru a vota, scrie revista Intro, publicație a studenților de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.
Potrivit publicației, dacă ar decide să se ducă acasă, mulți dintre studenții care nu au domiciliul în orașul unde învață s-ar putea întoarce la universitate doar luni, 2 decembrie, care nu mai este zi liberă.
George Macovei, student la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj, este originar din orașul Săveni, județul Botoșani, și nu va participa la alegerile parlamentare, cu toate că și-ar dori.
El lucrează part-time în weekenduri, dar afirmă că, și dacă nu ar avea acest job, distanța rămâne un impediment. "Din Cluj până acasă fac 7 ore cu trenul, plus încă una cu mașina", a declarat el pentru revista Intro.
"Cred că votul meu ar fi putut face o diferență", a declarat tânărul, precizând că și-ar dori un sistem accesibil de vot prin corespondență, cum este cel din Statele Unite.
La rândul său, Richard Ghender, student la Facultatea de Geologie a Universității Babeș-Bolyai, care are domiciliul în Arad, a declarat că nu va merge acasă pentru alegeri, pentru că face 6 ore cu trenul, iar despre autobuz spune că este prea scump.
Și Sebastian Erhan, student la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj, nu poate merge acasă, la Suceava, din cauza repetițiilor.
"Activitatea artistică este destul de aglomerată, am un program greu de prezis. În perioada votului sunt angajat într-o serie de repetiții", a declarat el.