Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a anunţat marţi că PNL va propune, în primele şase luni de mandat al noului Legislativ, reducerea numărului de parlamentari la 300, conform referendumului convocat în 2009 de fostul preşedinte Traian Băsescu, dar niciodată pus în practică.
Propunerea este justificată şi prin votul de la referendum, dar și de scăderea populației.
Alte propuneri vizează reducerea cheltuielilor cu demnitarii, reducerea subvenţiei acordate de stat partidelor politice şi reducerea numărului de ministere.
”Prin votul pe care l-au dat românii la alegerile prezidenţiale, au dat un vot de blat lumii politice. Acest lucru este dat de calitatea lumii politice, de prestaţia în funcţii şi de modul în care funcţionează serviciile statului român”, a spus Bolojan.
Nu ai nicio legitimitate să ceri oamenilor să ia anumite măsuri, dacă nu le faci demonstraţia că şi tu faci cel puţin la fel.
Ilie Bolojan a anunţat că PNL va propune în primele şase luni, prin grupurile parlamentare, reducerea numărului de parlamentari la 300.
”De asemenea, este nevoie să reducem cheltuielile cu demnitarii, în sensul în care să avem mai puţini demnitari, mai puţini miniştri, secretari de stat, şefi de agenţii, cu toate structurile adiţionale”, a precizat Bolojan.
Ilie Bolojan a mai anunţat că PNL propune reducerea subvenţiei partidelor politice.
”Sinecurile pe care le avem trebuie eliminate. Niciun om care este pe un post de conducere nu mai trebuie să ocupe acest post decât dacă este competent şi face ceva pentru banii pe care îi primeşte”, a mai spus Bolojan.
El a precizat că fără reforma lumii politice nu se va putea face reforma statului. Potrivit lui Bolojan, reforma statului presupune reforma instituţiilor centrale, a Guvernului, dereglementarea, debirocratizarea şi simplificarea şi descentralizarea şi creşterea eficienţei administraţiei publice locale.
În ceea ce priveşte reformele de la nivel local, Ilie Bolojan a spus că ”putem fuziona agenţii de reglementare”.
”E nevoie sa reducem numărul de ministere, numărul de instituţii deconcentrate. Cred că la Ministerul Agriculturii sunt foarte multe instituţii. Specialiştii rămân, structurile piramidale, ineficiente, trebuie reduse”, a spus Bolojan.
În privinţa descentralizării, Ilie Bolojan a arătat că, dacă nu se mută deciziile la autorităţile locale, care ştiu ce să facă, lucrurile vor ieşi prost.