Nu e vreme pentru lamentații și reglări de conturi, peste numai 6 zile românii vor vota ceva chiar mai important decât președintele, adică parlamentul, care va genera majoritatea și guvernarea. Apoi va veni turul al doilea al prezidențialelor.
Cum se va repercuta scorul de duminică în alegerile parlamentare?
Curentul suveranist va ajunge la cel puțin o treime din parlament, la asta trebuie să ne așteptăm. Cine a votat cu Georgescu și Simion nu are motive să se ducă în altă direcție. Dimpotrivă, e posibil ca aderența să crească.
Cum se vor împarți voturile lui Georgescu între AUR și SOS e greu de anticipat precis fără un anunț al acestuia. Dar e posibil ca partea leului să o ia partidul dnei Șoșoacă .
USR va beneficia de un bonus al accederii dnei Lasconi în turul al doilea, dar și de o reacție de spaimă la ascensiunea suveraniștilor. Ar putea marca între 16 și 20%.
În mod paradoxal, PNL are o șansă să mai recupereze ceva pentru că are deja pregătit un lider care să preia partidul. Dl Bolojan nu este doar o încropeală de criză, ci o soluție de reconstrucție credibilă și solidă, îndelung ratată din cauza țâfnelor lui Klaus Iohannis. O soluție care poate genera mobilizare.
Am anticipat deja că era Bolojan nu putea începe decât dacă liberalii pierdeau grav, ceea ce s-a întâmplat, și toată garnitura de conducere a PNL era măturată de înfrângere.
Dacă Elena Lasconi și Ilie Bolojan vor forma un tandem oficial președinte-premier, este posibil că scorul celor două partide să crească. Cu tot cu UDMR, care nu poate fi alături de AUR și SOS, pot proiecta un început de majoritate de guvernare, cu efecte (la care voi reveni) și asupra finalei prezidențiale.
Cel mai rău e pentru PSD, năucit de o înfrângere la care nu se aștepta. Pentru prima dată după ‘89, partidul nu are candidat în finala prezidențială. Marcel Ciolacu a demisionat, toată conducerea e decredibilizată și nu au un Bolojan la preluare.
Sigur că au destul creier să nu înceapă acum măcelul intern, dar la el se gândesc toți, șocați și loviți de un tren pe care nici măcar nu l-au văzut venind.
În funcție de rapiditatea dezmeticirii, organismul rănit al PSD poate avea două tipuri de reacții la parlamentare: ori o mobilizare cu toată adrenalina disperării pierderii puterii, ori prăbușirea totală.
Finala prezidențială se anunță extrem de complicată și e departe de a fi adjudecată
Călin Georgescu pleacă de la 3.401.726 voturi, ale sale și ale lui George Simion, pe care nu are cum să le rateze. Elena Lasconi are cele 1.772.500 ale sale. Probabil poate miza și pe cea mai mare parte din voturile lui Kelemen Hunor, 416.353, care nu se pot duce, cum spuneam, spre zona extremistă.
Ce mai poate capta fiecare dintre ei?
Voturile PNL se pot duce majoritar spre Elena Lasconi. Ilie Bolojan a și anunțat această direcție, dar mai trebuie să o respecte partidul și electoratul, ceea ce nu e foarte ușor din mai multe motive. Mulți liberali sunt ideologic, de fapt, mai apropiați de Georgescu și există niște răni în relația cu USR.
Va fi mai ușor dacă va fi creat tandemul de care vorbeam mai sus, adică pentru perspectiva guvernării.
Totodată, Ilie Bolojan ar prelua prim-planul competenței, marea vulnerabilitate a dnei Lasconi. Dacă s-ar baza pe un scor bun la parlamentare, argumentul pentru vot ar fi și mai puternic.
Ce va face PSD e încă greu de spus. Partidul nu mai are un lider de la care să ia lumină, iar ideologic este mai aproape de Georgescu decât de Lasconi. Plus adversitățile cronice între cele două partide. Deja sunt pesediști, precum senatorul Zamfir, care au anunțat sprijinul pe persoană fizică pentru Călin Georgescu.
Pesediștii pot fi atrași în număr mare de dna Lasconi doar cu promisiunea cooptării la guvernare, ceea ce însă i-ar pune în spinare dnei Lasconi continuarea actualei formule, în mod evident detestate. Un fel de aceeași Mărie cu altă pălărie.
În plus, o formulă de uniune națională, deci izolarea suveraniștilor în opoziție îi va ajuta să crească, pentru că urmează vremuri complicate. E drept că s-ar putea dovedi singura formulă pentru a avea o majoritate.
Călin Georgescu are potențial să ia o parte din PSD, mai mică sau mai mare în funcție de condiția de mai sus. Dar cel mai mare potențial al lui Călin Georgescu este în altă parte.
Notorietatea domniei sale de-abia acum explodează. Șocant, a luat aproape 23% cu notorietate cam tot atât. Acum va fi cunoscut, este expus pe toate ecranele, toată lumea vorbește despre el, despre ideile sale, este vedeta momentului politic actual.
Câte procente îi va aduce această notorietate suplimentară? Câți vor rezona cu el după ce îl vor descoperi? Foarte greu de anticipat deocamdată.
Și învingătorii, și învinșii trebuie să facă schimbări esențiale pentru 1 și 8 decembrie
În primul rând, să își dea seama de cauzele și dimensiunea șocului, despre care am scris deja, și să nu își imagineze că accederea Elenei Lasconi în finală a fost altceva decât o reacție de apărare față de răul cel mare.
Apoi, este esențial ca discursul proeuropean să nu fie unul al radicalizării și rușinării celorlalți. A continua să îi acuzi pe oameni pentru felul în care au votat, să îi blestemi, cum am văzut pe Facebook, să arunci injurii, nu face decât să genereze radicalizare suplimentară a celor deja radicalizați.
Și, nu în ultimul rând, nu folosește la nimic amenințarea cu serviciile, CCR și alte instituții. Suntem unde suntem și pentru că CCR a eliminat-o pe Șoșoacă. Nu oprești un asemenea curent cu interdicții și pedepse.
Că dovadă, a fost scoasă Șoșoacă și a apărut un dragon mai mare. Au închis 20 de mii de conturi tik-tok, au apărut a doua zi 30 de mii. Soluția corectă e să înțelegi cauza curentului și să lucrezi la ea cu înțelepciune și tenacitate.