Foto: termopane-salamander.ro
La ferestrele cu geamuri termopan, de-a lungul timpului, pot aparea anumite probleme care le pot scadea eficienta energetica, siguranta si securitate sau pot crea un mediu inconfortabil in interior.
Vestea buna este ca aproape toate problemele cu care se pot confrunta ferestrele termopan se pot rezolva prin inlocuirea componentelor defecte sau, in cel mai rau scenario, prin inlocuirea lor completa.
Durata medie a ferestrelor termopan este de 20-40 de ani, in functie de materialul din care este realizata rama (lemn, pvc, aluminiu ), tipul de sticla, numarul de geamuri, feroniere , etc.
Totusi, exista posibilitatea ca unele ferestre sa devina nefunctionabile mult mai devreme. Aceste probleme pot aparea din cauza:
Condensului
Daca intre geamurile ferestrei s-au format picaturi de apa, cel mai probabil sigiliul s-a rupt, permitand aerului cald sa patrunda intre cele doua geamuri de sticla si sa formeaza condens. Resigilarea ferestrelor poate rezolva aceasta problema.
Aparitia condensului face ca o parte din lumina naturala sa nu mai patrunda la interior, iar umiditatea poate duce la aparitia si dezvoltarea mucegaiului, care poate deteriora/strica fereastra, peretele sau pervazul.
Reducerea condensului se poate face prin aerisirea zilnica a incaperilor, in perioada de rece a anului, puteti folosi un dezumidificator.
Condensul poate aparea si atunci cand in interior este o umiditate foarte mare (baie, bucatarie, spatii inchise, unde nu exista o ventilatie corespunzatoare).
Curenti/scurgeri de aer
Daca in jurul ferestrelor voastre din termopan simtiti prezenta unor curenti de aer, este posibil ca etansarile sau garniturile sa fie deteriorate si sa permita patrunderea aerului la interior prin intermediul ferestrelor.
Schimbati garniturile pentru a avea o izolatie corespunzatoare impotriva fenomenelor meteorologice si a zgomotului. Faceti o verificare a garniturile de cel putin doua ori pe an pentru a preveni astfel de probleme.
Patrunderea zgomotului
Daca izolarea fonica a unei ferestre a fost compromisa din cauza etansarii defectuoase, atunci zgomotul exterior va patrunde cu usurinta in interior.
Ai probleme cu deschiderea sau inchiderea ferestrei? Probabil balamale ori mecanismul de inchidere are nevoie de ajustari. Datorita trecerii timpului, balamalele se pot uza, caz in care este nevoie sa le inlocuiti cu alte modele noi.
Sistemul de inchidere se poate bloca sau functiona greoi din cauza acumularilor de murdarie sau praf, iar solutia pentru asta este sa realizati o curatare regulata sau chiar o lubrifiere a pieselor care compun mecanismul de deschidere/inchidere.
Din cauza fenomenelor meteorologice, a schimbarilor de temperatura sau a umiditatii, ramele ferestrelor termopan se pot deforma in timp, cu precadere cele realizate din lemn.
Deformarea lor poate avea ca efect: pierderi de caldura si va face ca deschidere si inchidere ferestrei sa se faca mai greu.
Daca rama are mici deformari atunci se poate rezolva aceasta situatia doar prin reglaje, dar daca deformarea este majora atunci este nevoie de inlocuirea ramei termopan.
Desi se intampla destul de rar, sticla geamului termopan se poate fisura din cauza impactului, a stresului termic sau alti factori care pot scadea eficienta termica a ferestrei, compromitand chiar si siguranta ei.
Pentru economii de energie si pentru un confort sporit, investiti in modelele noi de ferestre termopan de la https://termopane-salamander.ro ,furnizor al celebrului producator german de ferestre Salamander, recunosc la nivel mondial pentru produsele sale inovatoare.