Nicușor Dan, după validarea referendumului: Nu cred că Parlamentul va ignora votul a 500.000 de bucureșteni! Avem și un plan B

Nicușor Dan, după validarea referendumului: Nu cred că Parlamentul va ignora votul a 500.000 de bucureșteni! Avem și un plan B

Primarul general Nicușor Dan a făcut primele declarații după închiderea urnelor de vot. Referendumul pe care l-a inițiat a fost validat, în condițiile în care a fost depășit pragul minim de participare. Așa că primarul le cere parlamentarilor să aplice deîndată ceea ce au votat bucureștenii.

„Vreau să le mulțumesc bucureștenilor care au venit în număr așa de mare la referendum! Le mulțumesc pentru că au înțeles miza uriașă pentru oraș a acestui exercițiu democratic!

Prin voința lor, orașul revine la normalitate și rațiune, de la care jocuri politicianiste de acum 20 de ani l-au deturnat. Vă asigur că înțelegem responsabilitatea pe care votul de azi ne-o dă. Vă previn că marile lucrări de care orașul are nevoie necesită timp. Însă, după votul de azi, dacă nu vom reuși, nu vom avea nicio scuză!

(...) Acest referendum trebuie confirmat de Parlament. Dar nu cred că partidele politice pot ignora voința a 500.000 de bucureșteni (potrivit AEP, până la ora 17.00 votaseră circa 540.000 de persoane la referendum - n.red.). Dac o va ignora - ceea ce eu nu cred - avem și un plan B.

ADVERTISING

Însă pentru siguranță, solicit partidelor politice să se pronunțe, în săptămâna care urmează, pe rezultatele referendumului, până la alegerile parlamentare. Să se pronunțe cu privire la transpunerea lui în legislație.

Adică, în discuțiile pe care le vom avea cu privire la Legea Bugetului Național, să țină cont de rezultatele referendumului. În dezbaterea pe care o vom avea în prima jumătate a anului 2025 pe Codul Urbanismului, să fie inclus rezultatul. Iar Codul Fiscal să fie modificat potrivit rezultatelor votului de azi de la referendum, în prima jumătate a lui 2025”, a precizat Nicușor Dan.

Acesta le-a mulțumit voluntarilor independenți și de la partide care au susținut referendumul și echipei tehnice din PMB.

„(...) O instituție a statului, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), în loc să ne ajute, ne-a pus piedici, în fiecare zi.

Mulțumesc, în schimb, membrilor Biroului Electoral Central, care au judecat tot timpul în spiritul legii. Mulțumesc consilierilor generali, parlamentarilor care au ușurat adoptarea și președintelui care a promulgat”, a declarat Nicușor Dan.

ADVERTISING

Primarul general s-a declarat impresionat de mobilizarea oamenilor la alegerile prezidențiale care „au dat dovadă de o inteligență colectivă mult peste cea a partidelor politice, care ne dă speranță”.

Întrebat pe cine susține la alegerile care urmează - adică la parlamentarele de pe 1 decembrie și la al doilea tur al prezidențialelor - Nicușor Dan a răspuns:

„Eu sunt un om de Dreapta și voi vota partide de Dreapta. Sper ca, în urma numărătorii, Elena Lasconi să intre în al doilea tur. Caz în care voi susține candidatura sa”, a spus Nicușor Dan.

La întrebarea „Ce veți face dacă în turul al doilea va trece Călin Georgescu?”, Nicușor Dan a răspuns:

„Mă voi informa cine este Călin Georgescu!”

La 21:30 voi face declarații jurnaliștilor prezenți la sediul Primăriei Municipiului București.

LIVE � Așteptăm rezultatele exit poll-ului pentru referendum și pentru alegerile prezidențiale. La 21:30 voi face declarații jurnaliștilor prezenți la sediul Primăriei Municipiului București.

Publicată de Nicușor Dan pe Duminică, 24 noiembrie 2024

Cine și de ce a organizat referendumul, în București:

Reamintim că, la inițiativa lui Nicușor Dan - cu susținerea tuturor grupurilor politice mari - în București s-a organizat, pe 24 noiembrie, în paralel cu primul tur al alegerilor prezidențiale, un referendum local.

ADVERTISING

Mai exact, alegătorii din București care - la intrarea la vot - și-au exprimat intenția de a vota și la referendum, au primit, pe lângă buletinul de vot pentru prezidențiale, încă 3 buletine de vot. Fiecare dintre cele 3 buletine suplimentare conținea una dintre întrebări:

  1. Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?
  2. Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București? ⁠
  3. Sunteți de acord ca Primăria Municipiului București să finanțeze și să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București?

Cea de-a treia întrebare a fost introdusă la inițiativa grupului PSD din Consiliul General, cu susținerea celorlalte grupuri politice și a primarului general.

Odată ce pragul de participare la scrutin a trecut de 30%, referendumul a îndeplinit condițiile pentru a fi validat.

Pentru ca fiecare întrebare să fie validată - în sensul de a putea justifica acțiunea pe care și-a dorit-o inițiatorul - e nevoie ca jumătate plus unul dintre votanți care au primit buletinul de vot să fi pus ștampila pe „Da”.

Aceste referendum a fost inițiat de Nicușor Dan în condițiile în care acesta susține că primăriile de sector primesc prea mulți bani, în comparație cu atribuțiile pe care le au și că - în acest fel - văduvesc PMB de banii de investiții de care aceasta are nevoie.

În plus, primarul general vrea să semneze toate autorizațiile de construire, susținând că doar astfel poate opri dezvoltarea haotică și nocivă a Bucureștiului, care le scade locuitorilor Capitalei calitatea vieții.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇