România se îndreaptă spre o finală prezidențială Ciolacu-Simion, dacă nu apare o schimbare majoră de strategie a candidaților formațiunilor de pe partea dreaptă a eșicherului politic.
Elena Lasconi, USR, se află pe locul 3, la o diferență situată între un punct procentual și 5 față de liderul AUR, după consultarea de către jurnalistul Spotmedia.ro a mai multor sondaje de opinie, atât publice, cât și realizate de echipele de campanie ale partidelor.
Aceasta e situația actuală, cu o săptămână înainte de ziua votului. Lucrurile se pot schimba până în ultima clipă.
„Sunt 15% nehotărâți cu șapte zile înainte de alegeri. Un procent mare care a tot crescut în ultimele trei săptămâni, sporind gradul de incertitudine și posibilitatea unor surprize”, a anunțat Remus Ștefureac, directorul INSCOP.
„Pe datele pe care le-am văzut în ultimele patru zile de colectare, gradul de incertitudine cu privire la rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale crește”, a mai declarat expertul.
Ultimele trei sondaje de opinie importante:
Mobilizarea primarilor, argumentul lui Ciucă
O astfel de referință deschide o mulțime de posibilități, dar există și o certitudine: Elena Lasconi ar putea trece de George Simion cu un mic sprijin din partea PNL.
Întrebarea care se pune e dacă la liberali, în acest moment, s-a cristalizat ideea că Nicolae Ciucă e ieșit din joc sau nu.
Cei din jurul generalului susțin în continuare că acesta, cu ajutorul partidului, cu o mobilizare exemplară a activului formațiunii, are o cale spre finala prezidențială.
„Am ultimul sondaj de opinie primit, în momentul în care am aterizat, în urmă cu o oră, la aeroportul din Cluj (duminică, 17 noiembrie - n.red.). Niciodată înainte cu o săptămână de primul tur al alegerilor prezidențiale nu au existat peste 25% dintre români nehotărâți. Sunt 25% dintre români nehotărâți, acei oameni care vor face, peste o săptămână, diferența”, a declarat Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, un susținător al ideii că Nicolae Ciucă are încă șanse să intre în finala prezidențială.
„Dacă noi, liberalii, ne vom mobiliza, dacă dumneavoastră, primarii liberali care aţi adus trei milioane de voturi în urmă cu șase luni de zile pentru mandatele dumneavoastră câștigătoare, ne veți aduce între 1,7 şi 2 milioane de voturi, alegerile vor fi pentru noi câștigătoare”, a mai adăugat liderul liberal.
Bolojan cere candidat comun
În aceeași zi de duminică, Ilie Bolojan (PNL), președintele Consiliului Județean Bihor, a făcut un apel la Elena Lasconi, Mircea Geoană și Nicolae Ciucă să găsească o formulă în urma căreia să rămână în cursă doar unul dintre ei, astfel încât formațiunile de centru-dreapta să aibă un reprezentant în finala prezidențială.
„Ca român, fac un apel public către trei candidați importanți – domnul președinte Nicolae Ciucă, domnul Mircea Geoană şi doamna Elena Lasconi - să găsească o soluție în al 11-lea ceas, să nu fragmentăm voturile pentru modernizarea României. Vă rog să vă gândiți că aceia dintre noi care nu se gândesc la istorie riscă să-i repete greșelile, anul 2000 fiind destul de aproape. După alegeri, nu va conta cine a fost pe locul trei, patru sau cinci”, a declarat Ilie Bolojan la Cluj, la reuniunea regională a PNL.
Poziția exprimată de liderul liberal îl așază în tabăra scepticilor din partid, cei care nu cred că Nicolae Ciucă va avea susținerea necesară să ajungă în finala prezidențială.
Conform mai multor surse politice, în aceste zile se desfășoară discuții intense între reprezentanții celor trei candidați numiți de Ilie Bolojan.
E nevoie de o singură retragere negociată pentru relansarea cursei electorale
Sunt foarte multe necunoscute și obstacole în ce privește găsirea unei soluții, dar pentru electoratul de centru-dreapta, cel care reprezintă aproape 50% din întregul eșichier politic, chiar și o soluție de ultim moment poate fi suficientă pentru blocarea lui George Simion din drumul său către Palatul Cotroceni.
Ajungerea liderului AUR în finala prezidențială ar însemna o problemă pentru România, mai ales în contextul războiului din Ucraina, un semn de vulnerabilitate în fața partenerilor NATO.
Ascensiunea unui om politic extremist, care a promovat în ultimii trei ani agenda Kremlinului în România, ar însemna o pierdere a prestigiului de care se bucură, acum, țara noastră printre aliați, pierdere care ar veni la pachet și cu o serie de efecte economice, cum ar fi blocări ale unor investiții militare și strategice importante.
Nicolae Ciucă, președintele PNL, nu trece de 11% în niciun sondaj de opinie realizat pe date reale, fiind la o diferență de aproape 10 puncte procentuale de George Simion, conform consultării mai multor studii.
De asemenea, Mircea Geoană se află pe o tendință de descreștere, fiind dezavantajat de lipsa susținerii unui partid politic cu structuri teritoriale puternice.
O retragere a acestuia din cursă în urma unor negocieri cu USR și PNL, în schimbul sprijinului în alegerile parlamentare pentru Partidul România în Acțiune, ar putea relansa cursa electorală cu șanse pentru Elena Lasconi, USR, sau Nicolae Ciucă, PNL, în situația în care apare o mobilizare exemplară a liberalilor.
Lasconi critică serviciile secrete
Într-o postare realizată luni, Elena Lasconi aduce critici serviciilor secrete din România pe care le acuză de interferențe în campaniile electorale.
E un subiect care îngrijorează opinia publică, dar despre care liderii partidelor politice importante nu au vorbit deloc până acum.
„Serviciile secrete au ajuns stat în stat! – este replica pe care ați auzit-o des în ultimii ani de la colegii mei de la tribuna Parlamentului sau în dezbaterile TV. Ați auzit asta și de la mine. Este un adevăr. Dacă vi s-a părut o exagerare, dacă nu i-ați înțeles rostul, poate că recentul <inventar> al celor 10 ani de mandat al lui Iohannis a mai clarificat lucrurile”, a declarat Elena Lasconi, făcând referire la documentarul Recorder „Deceniul Iohannis”.
E o decizie curajoasă a unui candidat la alegerile prezidențiale să critice SRI cu o săptămână înainte de alegeri, dar o astfel de poziție politică arată că accederea în finala prezidențială încă se joacă, iar Lasconi încearcă să-l disloce pe George Simion.
Pe de altă parte, nu trebuie neglijate nici posibile înțelegeri între PSD și PNL, ambele partide aflate la guvernare în ultimii trei ani.
Ciolacu, în vâltoarea scandalului Nordis
Social-democrații, în schimbul poziției de prim-ministru pentru Marcel Ciolacu, ar putea ceda un număr de voturi în contul lui Nicolae Ciucă pentru a avea o finală prezidențială între cei doi, cu o reală posibilitate de a prelungi guvernarea actuală.
Despre o astfel de strategie s-a vorbit mult în ultima vreme, fiind cea mai bună cale de a transmite atât opiniei publice din țară, cât și partenerilor străini că România rămâne o țară stabilă în contextul războiului din Ucraina.
Problema e că Marcel Ciolacu se află la 5 procente sub cota partidului - PSD, aproximativ 30%, iar o cedare de voturi l-ar putea împinge pe acesta în afara finalei, mai ales că în ultimele săptămâni au apărut o serie de dezvăluiri despre „îmbogățirea peste noapte a nepotului său”, „legăturile strânse cu proprietarii Nordis”, dar și relația secretă cu Sorina Docuz, o celebritate a cercurilor mondene din București.
În concluzie, cu o săptămână înainte de alegeri, Ciolacu și Simion sunt principalii favoriți să ajungă în finala prezidențială. Pe locul trei se află Elena Lasconi, care ar avea nevoie de sprijin din partea lui Geoană sau Ciucă pentru a-l scoate din joc pe liderul AUR, sprijin care nu s-a concretizat până în acest moment.