DIICOT: Zeci de copii și adulți din România, duși în Ungaria și exploatați ca sclavi timp de 10 ani

DIICOT: Zeci de copii și adulți din România, duși în Ungaria și exploatați ca sclavi timp de 10 ani

Zeci de copii şi adulţi au fost exploataţi pe teritoriul Ungariei, de o reţea organizată de trafic de persoane.

Timp de 10 ani, zeci de persoane vulnerabile, inclusiv copii din centrele de plasament din România, au fost forțate să muncească în ţara vecină, în condiții “la limita suportabilității fizice și psihice” – chiar şi 18 ore pe zi, 7 zile pe săptămână.

Cinci bărbaţi şi o femeie din judeţul Covasna au fost reţinuţi de autorităţile maghiare, alături de un alt bărbat care acţiona exclusiv pe teritoriul ungar.

DIICOT precizează vineri că a făcut pe 12 noiembrie trei percheziţii domiciliare în localităţile Ozun şi Chilieni, din judeţul Covasna, într-o cauză de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi trafic de minori.

Din cercetările efectuate a reieşit că, începând din anul 2013, cinci bărbaţi şi o femeie, aflaţi în legătură de rudenie, au constituit un grup infracţional organizat în scopul obţinerii de beneficii materiale, din exploatarea prin muncă pe teritoriul Ungariei, a mai multor victime, majore şi minore.

ADVERTISING

„Membrii grupării de crimă organizată au recrutat persoane vulnerabile, cu situaţii financiare dificile şi fără relaţii de familie stabile, pentru a evita astfel riscul de a fi căutate de rude.

Astfel, victimele predilecte ale făptuitorilor au fost cele provenite din centrele de plasament, care prin promisiuni false, respectiv salariu de 80.000-100.000 forinţi lunar, cazare şi masă, program de muncă de 8 ore pe zi, 5 sau 6 zile pe săptămână în cadrul unei întreprinderi din Ungaria, au fost uşor de convins şi exploatat”, relatează DIICOT.

Victimele au fost duse în Ungaria de către doi soţi, care, după sosirea la destinaţie, pretextând formalităţi de angajare, le-au luat documentele de identitate pentru a le limita libertatea de mişcare.

ADVERTISING

Ulterior, victimele erau cazate fie într-un imobil impropriu, alături de alte 20-25 de persoane, într-o baracă de scândură, fără mobilier, sau în beciul unei locuinţei, de unde erau transportate la o fabrică de prelucrare a deşeurilor menajere situată într-o altă localitate şi obligate să muncească.

Victimele au fost constrânse, inclusiv prin violenţă, să aibă un program de lucru „la limita suportabilităţii fizice şi psihice”, respectiv „între 12, 18 ore şi chiar 24 de ore, 7 zile pe săptămână” şi un „regim de viaţă inuman”, fiind supravegheate permanent în timpul muncii.

De asemenea, românii exploataţi s-au confruntat cu lipsa hranei şi a unor condiţii minime de locuit, cu refuzul de a li se acorda asistenţă medicală şi cu obligaţia de a presta munci gospodăreşti după programul de lucru.

ADVERTISING

Iar sumele de bani rezultate din activitatea infracţională au fost însuşite aproape integral de către membrii grupării.

Ancheta a fost deschisă acum un an şi este făcută de DIICOT, alături de Parchetul General Budapesta şi Biroul maghiar de Investigaţii, sub egida Eurojust.

"Concomitent cu acţiunea desfăşurată în judeţul Covasna, au fost puse în aplicare 5 mandate de percheziţie pe teritoriul Ungariei, activităţi la care au participat şi poliţişti din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Covasna”, menţionează DIICOT.

WhatsApp-Image-2024-11-15-at-07.18.31
Foto: DIICOT

La percheziţiile din cele două state, au fost identificate şi ridicate sumele de 49.150.000 de forinţi, 5.990 de euro, aproximativ 350 de grame de bijuterii, două maşini, înscrisuri, două pistoale, precum şi alte mijloace de probă.

WhatsApp-Image-2024-11-15-at-07.18.32
Foto: DIICOT

În Ungaria, au fost identificate alte peste 20 de persoane, posibil victime ale traficului de persoane.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇