Cel mai mare coral înregistrat vreodată a fost descoperit de oamenii de știință în sud-vestul Oceanului Pacific.
Mega-coralul, care este o colecție de mai mulți corali mici, conectați, care împreună formează un singur organism, ar putea avea mai mult de 300 de ani, scrie BBC.
Este mai mare decât o balenă albastră, având 34 m lățime, 32 m lungime și 5,5 m înălțime.
Coralul a fost găsit de un videograf care lucra pe o navă a National Geographic care vizitează părți îndepărtate ale Pacificului pentru a vedea cum a fost afectat oceanul de schimbările climatice.
„M-am scufundat într-un loc unde harta arăta că există o epavă și apoi am văzut ceva”, a spus Manu San Felix.
L-a sunat pe colegul său de scufundări, care este și fiul său, Inigo, și au mers împreună pentru a inspecta.
”A vedea coralul, care se află în Insulele Solomon, a fost ca și cum ai vedea o catedrală sub apă. Este foarte emoționant. Am simțit un respect imens pentru ceva care a rămas într-un singur loc și a supraviețuit sute de ani”, a adăugat el.
La nivel global, coralii se confruntă cu presiuni severe, deoarece oceanele se încălzesc odată cu schimbările climatice. Descriși adesea ca un „arhitect” al mărilor, coralii se pot uni pentru a forma recife vaste în care trăiesc peștii.
Recifele de corali sprijină, de asemenea, mijloacele de trai a unui miliard de oameni, inclusiv prin sprijinirea turismului sau a pescuitului, potrivit Forumului Economic Mondial.
Acest exemplar a fost găsit în ape mai adânci, ceea ce este posibil să-l fi protejat de temperaturile mai ridicate de la suprafața mării.
Descoperirea a fost anunțată în același timp cu discuțiile de la conferinţa ONU COP29 de la Baku, Azerbaidjan, care încearcă să facă progrese în abordarea schimbărilor climatice.
Trevor Manemahaga, ministrul Climatului pentru Insulele Solomon, a declarat pentru BBC News că națiunea sa va fi mândră de coralul nou găsit.
„Vrem ca lumea să știe că acesta este un loc special și trebuie protejat. Ne bazăm în mare parte pe resursele marine pentru supraviețuirea economică, așa că acest coral este foarte, foarte important”, a spus el.
Națiunile insulare mici precum Insulele Solomon sunt extrem de vulnerabile la schimbările climatice.
Manemahaga a văzut direct efectele încălzirii globale asupra ţării sale, deoarece aceasta provoacă cicloane mai puternice și erodează coasta, ceea ce face ca locuințele să cadă în apă.