Cercetătorii au creat un dispozitiv care poate depista cancerul pulmonar prin analizarea modificărilor chimice din aerul expirat.
Este cunoscut deja faptul că declinul nivelului de izopren din aerul expirat poate indica prezența cancerului pulmonar. Astfel de modificări sunt însă destul de subtile, fiind nevoie de senzori ultra sensibili pentru identificarea lor.
O echipă de la Universitatea Zhejiang din China a dezvoltat niște senzori minusculi care conțin platină, indiu și nichel și care pot detecta niveluri de izopren de până la 2 părți per miliard (ppb) – o sensibilitate cu mult peste cea a senzorilor dezvoltați anterior.
Cercetătorii au testat dispozitivul pe mostre de respirație colectate anterior de la 13 persoane, dintre care cinci aveau cancer pulmonar, notează Phys.org.
Aparatul a detectat cu succes niveluri de izopren mai mici de 40 ppb în mostrele de la participanții cu cancer și mai mari de 60 ppb la participanții fără cancer. Studiul a fost publicat în revista ACS Sensors,
Potrivit cercetătorilor, tehnologia lor reprezintă un progres în screening-ul cancerului, oferind o metodă de detectare la costuri reduse și neinvazivă.
Cancerul pulmonar are una dintre cele mai scăzute rate de supraviețuire dintre toate tipurile de cancer, în special ca urmare a faptului că este de multe ori depistat într-un stadiu avansat, când tratamentul este mai puțin probabil să fie eficient. Noua tehnologie poate ajuta medicii să ofere diagnostice timpurii, având astfel potențialul de a salva vieți.
C.S.