Camera Deputaţilor a votat, marţi, deodată şi în procedură de urgenţă, la solicitarea Guvernului, proiectul privind achiziția a 32 de avioane F-35 de la americani.
Proiectul a mers apoi la Senat, care l-a aprobat la fel de rapid miercuri, ca for decizional. Aşa că acum legea merge la promulgare, dacă nu este atacată la CCR.
Contractul pentru achiziția a 32 de avioane F35 va fi semnat pe 21 noiembrie.
Aşa că deodată era urgent de votat, deşi până acum proiectul a zăcut pe undeva, după aprobarea din CSAT şi Guvern. Cu chiu cu vai a trecut de ambele camere, care s-au reunit în regim hibrid, pentru că e lege organică şi era nevoie de votul a 51% plus 1 din numărul total de parlamentarilor pentru a fi adoptată.
Primele avioane multirol F-35 sunt estimate să ajungă efectiv în anul 2030, spune președintele interimar al Comisiei de Apărare, Sorin Moldovan.
F-35 a aterizat abia acum în Parlament, pentru că a decolat prea târziu din Cotroceni, acuză însă vicepreședintele Comisiei de Apărare, Bogdan Rodeanu, deputat USR.
„De ce a aterizat F-35 abia după-amiaza aceasta, 12 noiembrie, în Parlament? Simplu: pentru că a decolat prea târziu din Cotroceni!. Deși Consiliul Suprem de Apărare a Țării a avizat programul de înzestrare a Armatei cu F-35 pe 6 noiembrie, iar Guvernul a aprobat proiectul de lege pe 7 noiembrie, acesta a fost transmis către Parlament abia după-amiaza aceasta, neanunțat și neașteptat, după finalizarea tuturor procedurilor parlamentare programate”, scria aseară pe Facebook Bogdan Rodeanu.
El arată că a fost convocat din nou Biroul Permanent, a fost convocată Comisia de Apărare, proiectul a fost dezbătut în comisie și s-a dat raport de adoptare.
„A fost reconvocat plenul Parlamentului și, cu oarecare emoții, a fost întrunită și majoritatea de parlamentari în regim hibrid, cu voturile necesare pentru o lege organică. Explicaţia e simplă, din nou: Președintele, obosit de la atâta muncă pentru <România Educată>, se odihnește acum și la programele majore de înzestrare a Armatei. Oare câte zile au stat reprezentanții instituțiilor guvernamentale pe lângă gardurile Cotroceniului pentru a obține semnătura pe avizul CSAT, de la însuși președintele CSAT și totodată președintele României?”, încheie Rodeanu.