Sâmbătă au fost recepționate primele voturi prin corespondență trimise de către cetăţenii români din diaspora pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din 2024.
Este vorba de 184 de plicuri cu voturi primite din străinătate, venite din Ungaria, Grecia, Cehia, Bulgaria, Franţa, Suedia, Austria şi Elveţia, informează Poșta Română, într-un comunicat.
În urma unui contract semnat cu Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Poșta Română asigură infrastructura necesară exercitării votului prin corespondență pentru românii din afara țării.
„Pentru alegerile prezidenţiale din 2024, Poşta Română a expediat peste 6.000 de trimiteri poştale, acoperind ambele tururi de scrutin.
De asemenea, pentru alegerile parlamentare (Senat şi Camera Deputaţilor), au fost expediate aproximativ 6.000 de plicuri cu documentele necesare votului prin corespondenţă", se arată în comunicatul citat.
Cum se poate vota din străinătate la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024
Potrivit expertforum.ro, există următoarele variante:
- fără înregistrare: la oricare din secțiile de votare deschise pe lângă ambasade, consulate sau institute culturale, pe liste suplimentare. Spre deosebire de alegerile parlamentare, la prezidențiale poți vota în străinătate dacă nu ai domiciliul sau reședința stabilite acolo.
- cu înregistrare (opțional): Votul nu este condiționat de înscrierea în Registrul electoral, dar alegătorii se pot înscrie și în Registrul electoral ca alegător în străinătate, între 1 aprilie și până cel târziu cu 15 zile de la începerea perioadei electorale.
Votul în avans
Alegătorii din străinătate pot vota și în avans, conform următorului program:
Vineri (22 noiembrie / 6 decembrie) – 12:00 - 21:00
Sâmbătă (23 noiembrie / 7 decembrie) – 7:00 - 21:00
Duminică (24 noiembrie / 8 decembrie) – 7:00 - 21:00 (cu posibilitatea de prelungire până la 23:59 dacă la ora 21 există alegători la coadă)
Votul prin corespondență
Alegătorii cu domiciliul sau reședința în străinătate s-au putut înscrie pe pagina www.votstrainatate.ro, între 1 aprilie și 17 octombrie, înregistrarea fiind valabilă pentru ambele tururi de scrutin. Cei care au optat pentru această variantă au fost înscrişi în listele electorale permanente din străinătate pentru votul prin corespondenţă.
Alegătorul poate opta pentru trimiterea plicului în țară sau în străinătate. În țară, costurile sunt acoperite de stat, iar dacă se optează pentru transmiterea la birourile electorale din străinătate sau prin curier, costurile sunt acoperite de alegător.
Plicul se poate depune și la secțiile deschise în ambasade sau consulate.
Plicurile exterioare sigilate trebuie expediate cu suficient timp înaintea datei votării, pentru a asigura livrarea acestora până cu 3 zile înaintea datei votării (21 noiembrie / 5 decembrie, ora 23:59), inclusiv, la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondență.
Plicurile ajunse după această dată nu vor mai fi luate în calcul.