Poliţiştii fac luni dimineaţă 131 de percheziţii în Bucureşti şi în şase judeţe, fiind vizată o grupare care vindea ilegal arme unor clanuri sau unor persoane cunoscute cu un comportament violent.
Gheorghe Mustaţă, liderul galeriei FCSB, şi trapperul Andrei Mihalache (MGK 666), precum şi membri ai mai multor clanuri interlope sunt vizaţi de percheziţiile DIICOT Ploieşti şi poliţişti în cadrul Operaţiunii „Ghost Guns”, au precizat surse judiciare pentru Agerpres.
Potrivit acestora, ancheta vizează membri ai clanurilor Giuleştenii – liderul Costel al lui Tincă, Gemenii, Sportivii – Gheorghe Mustaţă şi Robert Nica, ai clanurilor Ştoacă, Litraşu, Sadoveanu, Argintaru şi Austrianu.
De asemenea, sunt vizaţi trapperul Andrei Mihalache (MGK 666), precum şi socrul lui Tzancă Uraganu, arată sursele menţionate.
Gruparea, condusă de un cetăţean turc, aducea armele ascunse în ansambluri rutiere de transport mărfuri sau în componentele unor autoturisme. 60 de persoane vor fi duse la audieri.
Potrivit IGPR, percheziţiile au loc în Bucureşti şi județele Prahova, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov şi Teleorman, într-o cauză penală privind săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, contrabandă calificată, trafic de droguri de risc şi trafic de droguri de mare risc.
Perchezițiile sunt efectuate de poliţiştii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti.
În cadrul operaţiunii sunt puse în aplicare peste 60 de mandate de aducere, audierile urmând a se desfăşura la sediul D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Ploieşti.
Din cercetările efectuate a reieşit că în septembrie 2023 un cetăţean străin de origine turcă ar fi iniţiat şi creat, împreună cu mai mulţi români, o grupare de criminalitate organizată, specializată în procurarea şi vânzarea de arme de foc (letale), fără marcaje de identificare şi elemente de individualizare, asamblate prin utilizarea de componente aparţinând mai multor producători din Turcia.
Aceste tipuri de arme, cunoscute drept "Ghost Guns", au ca destinaţie mediul infracţional, având în vedere că nu pot fi deţinute legal în niciun stat european.
Armele ar fi fost introduse pe teritoriul României, ascunse în vehicule rutiere de transport mărfuri sau în componentele unor autoturisme, fiind ulterior vândute, de către diverşi intermediari, membrilor unor grupuri infracţionale sau unor persoane cunoscute cu un comportament violent.
De la declanşarea cercetărilor şi până la finalul lunii octombrie 2024, au fost scoase din circuitul ilegal 47 de astfel de arme letale.